Ας παραβλέψουμε την ένσταση που λέει ότι, την ώρα που στα ανώτατα δικαστήρια εκκρεμούν υποθέσεις οι οποίες καίνε την κυβέρνηση, οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων ΔΕΝ έπρεπε να πάνε στο γραφείο του Πρωθυπουργού και να συζητήσουν τα μισθολογικά τους. Για το καλό του κλάδου τους νοιάζονται.
Ας παραβλέψουμε την ένσταση που λέει ότι οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων ΔΕΝ είναι συνδικαλιστές, για να παζαρεύουν με τον Πρωθυπουργό τα μισθολογικά τους (οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστών έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά εκείνος δεν τους δέχεται). Ας δεχτούμε ότι το έκαναν για το καλό του κλάδου τους.
Ας παραβλέψουμε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δηλώσεις σαν πολιτικός, λέγοντας ότι «έχουμε καθήκον ως δικαστές να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας». Εμείς γνωρίζουμε ότι καθήκον των δικαστών είναι να δικάζουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, διότι ο «σφυγμός» της κοινωνίας είναι κάτι απροσδιόριστο. Αλλά, χάριν της συζητήσεως, ας το αφήσουμε κατά μέρος.
Ας παραβλέψουμε, τέλος, τις καταγγελίες κομμάτων ότι, έτσι όπως έγινε η χτεσινή συνάντηση, η χρονική συγκυρία, οι εξαγγελίες και οι δηλώσεις, δίνουν την εντύπωση της συναλλαγής.
Τα αφήνουμε στην άκρη όλα αυτά και παίρνουμε τοις μετρητοίς την δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι πρέπει να πιάνει «τον σφυγμό της κοινωνίας». Ας τον πιάσουμε, λοιπόν, εντοπίζοντας τα εξής δύο καίρια στοιχεία:
- Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αυξήσεις στους ανώτατους δικαστές. Ιδού η ακριβής φράση του:
«Είναι μία μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».
Τι σημαίνει αυτό; Θα πάρουν αυξήσεις τουλάχιστον οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων. Οι μηνιαίες αποδοχές τους σήμερα είναι 8.314 ευρώ μεικτά (5.078 καθαρά).
- Πριν από λίγες μέρες ετέθη σε εφαρμογή η κυβερνητική απόφαση κατάργησης του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους ακόμη και των 600 ευρώ το μήνα.
Τι λέει «ο σφυγμός της κοινωνίας»; Τι πιστεύει ο πρόεδρος του ΣτΕ; Θα βρεθούν πολλοί να του πουν ότι πρέπει να πάρουν αυξήσεις μισθοί των 5.000 ευρώ (καθαρά) αντί να επανέλθει το ΕΚΑΣ στους φτωχούς συνταξιούχους;
Παραδέχομαι ότι το ερώτημα αυτό εμπεριέχει μεγάλη δόση λαϊκισμού. Δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις και συμψηφισμοί. Όμως, τι να κάνουμε όταν βλέπουμε ότι και ανώτατοι δικαστές μιλούν σαν πολιτικοί και λαϊκίζουν;
Αν ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου (νομίζει ότι) έχει πιάσει «τον σφυγμό της κοινωνίας», όταν άκουσε τον Πρωθυπουργό να υπόσχεται αυξήσεις στον ίδιο και στους ομοιόβαθμους συναδέλφους του, έπρεπε να τον διακόψει και να του πει: «Όχι, κύριε πρόεδρε. Σ’ αυτή τη φάση, που κόβετε το ΕΚΑΣ, εμείς δεν θέλουμε καμιά αύξηση. Αυτός είναι ο σφυγμός της κοινωνίας».
Δεν γίνονται αυτά; Φυσικά και δεν γίνονται. Δεν ξέρουμε αν ο Κομφούκιος έπιανε το σφυγμό της εποχής του, αλλά πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια είχε πει: «Ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τη δικαιοσύνη. Ο κατώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News