Το 2016 είναι σχεδόν βέβαιο πλέον ότι θα γίνει το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα οπότε τηρούνται ακριβή μετεωρολογικά στοιχεία. Τα τελευταία δεδομένα για τον μήνα που πέρασε δείχνουν δυστυχώς ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το αρνητικό ρεκόρ.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η NASA για τον μήνα Αύγουστο δείχνουν ότι διανύσαμε τον πιο θερμό Αύγουστο όλων των εποχών, θερμότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου (για την ακρίβεια 0,98 βαθμούς).
Ο προηγούμενος θερμότερος Αύγουστος ήταν αυτός του 2014 με 0,82 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο και ο τρίτος θερμότερος Αύγουστος που έχει καταγραφεί ήταν αυτός του 2015. Με άλλα λόγια, οι τρεις θερμότεροι μήνες ήταν τα τελευταία τρία χρόνια…
Και τα αρνητικά στατιστικά, όπως τα καταγράφει το Mashable, δεν σταματούν εδώ: Ο Αύγουστος που πέρασε ήταν ο ενδέκατος συνεχόμενος θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Η διαφορά από το μέσο όσο των προηγούμενων Αυγούστων συνεχίζει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, όπως δείχνει το εύγλωττο γράφημα παρακάτω.
Η παράσταση συγκρίνει τις καμπύλες τις θερμοκρασίας τα τελευταία 130 χρόνια και, ενώ όλες τις υπόλοιπες χρονιές οι γραμμές πέφτουν η μία στην άλλη, για το 2016 ξεχωρίζουν με άνεση γιατί είναι περίπου ένα βαθμό πάνω από τα προηγούμενα έτη.
Οι επιπτώσεις είναι γνωστές και αρχίζουν και αυτές να γίνονται εμφανείς όλο και περισσότερο στους ωκεανούς. Στην Αρκτική φέτος οι πάγοι φέτος έλειωσαν στο δεύτερο μεγαλύτερο εύρος όλων των εποχών, με τον ωκεανό να φτάνει ως τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο.
Οι ΗΠΑ πέρασαν ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια της ιστορίας τους, σύμφωνα με την NOAA, την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία σε λίγες ημέρες θα εκδώσει τα δικά της στατιστικά για τον Αύγουστο (ακολουθεί μια ελαφρά διαφορετική μεθοδολογία από τη NASA αλλά γενικά συμπίπτουν στις μετρήσεις). Οι θερμοί μήνες έφεραν μία από τις χειρότερες πλημμύρες στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ ειδικά στη Λουϊζιάνα που επλήγη βαρύτατα.
Εκτός ΗΠΑ, στην Ινδία, το Κουβέιτ και το Ιράκ, παραδοσιακά θερμές περιοχές, καταγράφηκαν κάποιες από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Υπεύθυνη για την κατάσταση είναι κατά κύριο λόγο η επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Το παροδικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που φέρνει αύξηση των θερμοκρασιών έχει αρχίσει να εξασθενεί αλλά θα επηρεάζει για μερικούς μήνες ακόμα το κλίμα. Εν τω μεταξύ, ένα άλλο φαινόμενο, η Λα Νίνια, που θα μπορούσε να φέρει ψυχρότερα θαλάσσια ρεύματα στον Ειρηνικό ακόμη δεν έχει κάνει την εμφάνισή της σε βαθμό που θα προκαλούσε μια παροδική πτώση των θερμοκρασιών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News