Οι νέες τάσεις στην αεριοκίνηση θα παρουσιαστούν στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνεται από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.
Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με βασικό μοχλό την καθαρή ενέργεια αποτελούν θέματα αιχμής στη φετινή διοργάνωση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα της αεριοκίνησης, η οποία συμβάλει στη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Το φυσικό αέριο κίνησης είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον, δε νοθεύεται, κάνει εξαιρετικά καθαρή καύση και καίγεται με αρκετά διαφορετικό (πιο αργό) τρόπο από τη βενζίνη και το υγραέριο, κάτι που το καθιστά πολύ ασφαλές.
Σύμφωνα τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG.
Με τη χρήση του φυσικού αερίου εκλύονται -25% CO2 και εώς 50% λιγότερα ΝOx και 0 (μηδέν) SOx σε σχέση με τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου.
Πρωτοβουλίες και επενδύσεις από τη ΔΕΠΑ για την αεριοκίνηση
Στην Ελλάδα επεκτείνεται το δίκτυο ανεφοδιασμού σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Τα πρατήρια Fisikon (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης) βρίσκονται σε κομβικά σημεία στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία.
Ώθηση στην ανάπτυξη από το φυσικό αέριο κίνησης
Η αγορά του φυσικού αερίου ωριμάζει και ανανεώνεται. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν νέα μοντέλα φυσικού αερίου, το ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς θεσμοθετούν κίνητρα για την ενθάρρυνση χρήσης του πράσινου καυσίμου και οι επιχειρήσεις επιλέγουν οχήματα φυσικού αερίου για τους εμπορικούς τους στόλους και μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Μεταφορικές εταιρείες, πολυεθνικές, μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ταξί, τουριστικές επιχειρήσεις, δημόσιες συγκοινωνίες χρησιμοποιούν οχήματα φυσικού αερίου.
Στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά κυκλοφορούν ΙΧ και επαγγελματικά CNGμοντέλα από όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα πιο γνωστά μοντέλα κυκλοφορούν και σε CNG εκδόσεις ενώ η γκάμα τους διευρύνεται συνεχώς με νέα μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους στη διεθνή και την ελληνική αγορά.
Ήδη στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν CNG οχήματα γνωστών αντιπροσωπειών όπως είναι η Fiat (Fiat 500LNaturalPower, FiatQubo 1.4 70 PS, FiatPunto 1.4 70 PS, FiatPanda, FiatDoblo 1.4 T-Jet 120 PS), η Audi (Audi A3 Sportback g-tron),η MercedesBenz (BClass 200, E 200 NTG, BenzSprinterNGT), η Lancia (LanciaYpsilon 0.9 TwinAir), η Piaggio, η Iveco (IvecoDaily), η Volskwagen (VW Golf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PS EcoFuel, EcoUp, CaddyVannEcofuel), η Seat (SeatLeon 1.4 TGI 110 PS), η Skoda (OctaviaG-TEC) και η Opel (OpelZafiraTourer 1.6 CNG Turbo, Opel Combo 1.4 T-Jet 120 PS), η Saab (Saab 9-3 Sport Combi, QVM version) και η Volvo (V60 Bi-Fuel, V70 Bi-Fuel).
Η φετινή επετειακή ΔΕΘ, που αναπτύσσεται σε εμβαδόν άνω των 50.000 τετραγωνικών κι εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πάνω από 200.000 επισκέπτες. Χαρακτηριστικό αποτελεί ο έντονα εξωστρεφής χαρακτήρας της έκθεσης και η έντονη παρουσία εκπροσώπων της εγχώριας και διεθνούς αγοράς από τον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News