Τρέξε, Ελλάδα, τρέξε. Μπορεί να μην το είπε έτσι ακριβώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο το υπονόησε με κάθε τρόπο. Η Ελλάδα, για άλλη φορά, έχει μείνει πίσω στα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα να μην λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που αναμενόταν να εκταμιευτούν τον Οκτώβριο.
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του Eurogroup ζήτησε από την Αθήνα να εφαρμόσει άμεσα τα προαπαιτούμενα.
Ακολουθώντας πιστά τη λογική του μαστιγίου και του καρότου, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν περιορίστηκε μόνο σε αυστηρές συστάσεις και επιλεκτικά μηνύματα υπενθύμισης, αλλά φάνηκε σχετικά ικανοποιημένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο ολλανδός πολιτικός τόνισε πως έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, -ως απαραίτητων στοιχείων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ- αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, δίνοντας έμφαση στην κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων, όπως και στην ενότητα των υπουργών της Ευρωζώνης.
Οπως είπε, μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους του ενθάρρυναν την Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των προαπαιτουμένων έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Παράλληλα, έβαλε τέλος στη συζήτηση για τυχόν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%. «Δεν ξανασυζητείται το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στη τήρηση των αποφάσεων που λάβαμε τον Μάιο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζοντάς την «ατυχή» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να ερευνήσει», ενώ υπενθύμισε τη δήλωση Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ούτε και επανυπολογισμός των οικονομικών στοιχείων του 2010.
Τέλος, φάνηκε αισιόδοξος για την πρόοδο και την πορεία της Ευρωζώνης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την οικονομική ανάκαμψή της, τονίζοντας πως πλέον αναπτύσσεται με παρόμοιους ρυθμούς με τις ΗΠΑ και «κάθε χρόνο μειώνεται η ανεργία».
Κερέ: «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»
Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ιδίως στις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια.
Εκανε λόγο για θετικά σημάδια, ξεχωρίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση του ELA. Αυτό είναι σημάδι ότι επανακτάται η πρόσβαση στην αγορά. Μόνο όμως με την ολοκλήρων των προαπαιτούμενων μπορούμε να προχωρήσουμε.
Ρέγκλινγκ: «Τέλος Οκτωβρίου τα λεφτά της υποδόσης χάνονται»
Ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξάλλου δήλωσε ουσιαστικά πως ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, θυμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, και να τεθεί υπό την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του ESM για να εγκρίνουν την εκταμίευση των 2,8 δισ. Αυτό πρέπει να γίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου, «πριν η διαθεσιμότητα των χρημάτων λήξει».
Οσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ αρκέστηκε να πει αορίστως πως «συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές Αρχές και τους δανειστές».
Μοσκοβισί: «Η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει»
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως η Αθήνα έχει καταγράψει πρόοδο τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.
«Το ότι έχουν ολοκληρωθεί μόνο δύο από τα προαπαιτούμενα, δεν σημαίνει πως τα άλλα δεκατρία δεν «τρέχουν». Πρέπει να είμαστε αυστηροί, αλλά όχι να δραματοποιούμε την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και προσέθεσε: «την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούν στην Αθήνα αποστολές των δανειστών».
O Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαίωσε το Eurogroup και όλους τους μετέχοντες σε αυτό πως η Αθήνα θα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
Πίεση και από τους άλλους
Πάντως, οι διαθέσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είχαν φανεί από τις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή τους στο χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι ξεκάθαρος. «Πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά η πληρωμή προς την Ελλάδα» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απομένουν πολλά περισσότερα», ήταν η δήλωση του υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας, και οικοδεσπότη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα, Πίτερ Κάζιμιρ.
Από την πλευρά του ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την άφιξή του δήλωσε: «Δεν είναι καλό πράγμα οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τις επόμενες δόσεις χωρίς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων».
Οι θέσεις της κυβέρνησης
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στους εταίρους, εστιάζοντας στην οριακή ύφεση 0,3% που παρουσίασε η οικονομία, αλλά και στο γεγονός πως τα έσοδα του Αυγούστου παρουσίασαν έλλειμμα εξαιτίας της μη πίστωσης του ΕΝΦΙΑ ως τώρα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα η σύμβαση για το Ελληνικό θα περάσει από τη Βουλή, θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το 20% του ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα διοριστούν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Αναφορικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα από τα κύρια κομμάτια των προαπαιτουμένων, η ίδια πηγή είπε πως είναι από πολλού αποφασισμένη η δομή του, δύο μέλη του ΔΣ θα είναι Ελληνες και άλλοι δύο, μαζί με τον Πρόεδρο θα είναι Ευρωπαίοι. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πηγές του αναφέρουν ότι στο Eurogroup επισημάνθηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι «εκτιμάται πως το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ως προς τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, κύκλοι του υπ. Οικονομικών τόνισαν ότι επανεπιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς, όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News