Η ποινή ανακοινώθηκε τα ξημερώματα: αποκλεισμός δέκα μηνών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Για έναν αθλητή που ντρόπιασε τη χώρα του στα πέρατα του κόσμου, η κοινή απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ομοσπονδίας Κολύμβησης των ΗΠΑ μοιάζει με απαλλαγή: λόγω βλακείας. Εδώ που τα λέμε, ο Ράιαν Λόχτι -πράγματι- δεν έχει κουκούτσι μυαλό στο ωραίο του κεφάλι. Ποτέ δεν είχε.
Η τιμωρία σημαίνει, πρακτικά, οτι ο αμερικανός κολυμβητής με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες -μετά τη συνταξιοδότηση του Μάικλ Φελπς- θα χάσει το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (το 2017, στη Βουδαπέστη). Δεν είναι μικρό πράγμα, για κάποιον που πάτησε τα 32 του χρόνια. Αλλά φαντάζει ασήμαντο, μπροστά στην αιώνια χλεύη στην οποία ο ίδιος καταδίκασε τον εαυτό του.
Μέχρι ν’ αρχίσουν οι Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, ήταν γνωστός με την προσωνυμία «The Lochtenator» (από το επώνυμό του, Lochte). Σήμερα, ο κόσμος τον γνωρίζει ως τον πιο ηλίθιο Ολυμπιονίκη, όλων των εποχών. Αυτή τη μοιραία κουταμάρα του -να καταγγείλει (ψευδώς) οτι έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας στη Βραζιλία (μαζί με τρεις συναθλητές του)- θα την πληρώνει ακριβά για πολύ καιρό ακόμη. Αλλά, μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι…
Καθώς ο θαυμαστός κόσμος που με τόσο κόπο έχτισε γύρω του καταρρέει, οι χορηγοί του τον εγκαταλείπουν και οι συμπατριώτες του τον περιγελούν (πρωτοσέλιδο της New York Post τον χαρακτήρισε «ψεύτη και κακό Αμερικανό», εκείνος ζει… στην κοσμάρα του. Ασχολείται με τις εμφανίσεις του στο γνωστό τηλεοπτικό σόου «Dancing with the stars», και με ανόητα τιτιβίσματα του στιλ «σύντομα, τα μαλλιά μου θα επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα». Τα είχε βάψει σε απόχρωση πλατίνας, λίγο προτού ταξιδέψει στο Ρίο, για να συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
Με τον Φελπς παρόντα, οι ελπίδες του να ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του στην πισίνα ήταν λιγοστές. Ετσι, αποφάσισε να τραβήξει την προσοχή με άλλους τρόπους. Δεν αποκλείεται, κι αυτή η υποτιθέμενη «κινηματογραφική» ληστεία να ήταν ένα απ’ αυτά τα κόλπα του. Το πιο ακραίο, ηλίθιο και (αυτο)καταστροφικό. Το μεθύσι του εκείνο το βράδυ που -τελικώς- τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή, δεν μπορεί, από μόνο του, να εξηγήσει γιατί σκαρφίστηκε μια τόσο απίθανη ιστορία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς αμερικανικών ΜΜΕ η αχαλίνωτη φαντασία του, του έχει κοστίσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Πριν από το Ρίο, οι χορηγικές συμφωνίες του ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Με το που αποκαλύφθηκε το τερατώδες ψέμα του, ο βασικός υποστηρικτής του -η εταιρεία αθλητικών ειδών Speedo- τον εγκατέλειψε αμέσως. Ακολούθησαν, η εταιρεία ένδυσης και υπόδυσης Ralph Lauren, η εταιρεία κατασκευής στρωμάτων Airwave και η εταιρεία περιποίησης του δέρματος Syneron-Candela. Οπου να ‘ναι, θα πέσουν και τα πρόστιμα: από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τα δικαστήρια της Βραζιλίας.
Αν όλα αυτά τα έκανε για τη δημοσιότητα, που τόσο λατρεύει, χαλάλι η οικονομική του ζημιά. Το αμερικανικό κανάλι «Ε» αποφάσισε να μεταδώσει σε επανάληψη όλες τις εκπομπές του ριάλιτι «What would Ryan Lochte do?» (Τι θα έκανε ο Ράιαν Λόχτι;), το οποίο παρουσίαζε το 2013. Δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί τον έχουν βομβαρδίσει με αιτήματα για συνέντευξη. Στην αρχή ανταποκρίθηκε σε κάποια απ’ αυτά. Αλλά, έπειτα, κατάλαβε -ή του είπαν οι δικοί του- οτι οι ερωτήσεις του τύπου «αλήθεια, Ράιαν, είσαι τόσο αφελής ή επρόκειτο για μια καθαρή απάτη;» δεν… τον κολακεύουν.
Αλήθεια, είναι τόσο αφελής; Σίγουρα είναι ανώριμος, επιπόλαιος και εκκεντρικός. Στα πρώτα του χρόνια στον αθλητισμό, ο ίδιος ο -δάσκαλος- πατέρας του τον έδιωχνε από τα μαθήματα, λόγω κακής συμπεριφοράς. Ποτέ δεν ήταν αυτό που λέμε «τύπος και υπογραμμός». Οταν πια είχε γίνει διάσημος, δεν δίστασε να διασχίσει τον ποταμό Χάντσον με μία… πίτσα στην πλάτη. Για διαφημιστικούς λόγους. Στις συνεντεύξεις του, πάντα ψάχνει -και συνήθως βρίσκει- τρόπους να προκαλέσει. Σε μια απ’ αυτές, τον ρώτησαν αν του αρέσουν οι γυναίκες. Τι απάντησε; «Πολύ, όμως δεν μπορώ να αφοσιωθώ σε μια σχέση. Εχω χρόνο μόνο για one night stands».
Είναι έντεκα μήνες μεγαλύτερος από τον Φελπς και Νο 2 (πίσω του) στη λίστα με τους κολυμβητές – «θρύλους», όμως οι βίοι των δυο πρωταθλητών είναι παράλληλοι μόνο στις πισίνες. Πλέον, οι Αμερικανοί σέβονται τα 12 Ολυμπιακά μετάλλια του Λόχτι (έξι χρυσά, τρία αργυρά, τρία χάλκινα), όμως όχι τον ίδιο. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης μετά το επίμαχο περιστατικό, μόνον τρεις στους δέκα έχουν πειστεί για την ειλικρινή μεταμέλειά του, μετά την απολογητική του ανάρτηση στο Twitter: «Εμαθα από το πάθημά μου και έχω κάτι να κάνω ακόμα ως αθλητής, οπότε θα ήθελα να πάω στο Τόκιο, το 2020. Υπόσχομαι ότι δεν θα με ξαναδείτε να κάνω τέτοιες γελοιότητες».
Ούτε οι τρεις συναθλητές του που ενέπλεξε σε αυτή την περιπέτεια (τιμωρήθηκαν κι αυτοί, με μικρότερης διάρκειας αποκλεισμό επειδή κρίθηκε οτι παρασύρθηκαν από τον Λόχτι) δεν πιστεύουν οτι μπορεί να αλλάξει. Επειδή, στην πραγματικότητα, δεν θέλει να αλλάξει. Είναι θέμα χαρακτήρα, προσωπικότητας. Ο Φελπς εγκατέλειψε τις πισίνες για να αφοσιωθεί στην οικογένειά του. Ο Λόχτι θέλει να γίνει «σχεδιαστής, μοντέλο, τηλεοπτικός σταρ ή όλα αυτά μαζί». Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Ούτε, καν, όλοι οι Ολυμπιονίκες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News