617
Πυροσβέστες σβήνουν πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή του Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια | REUTERS/Patrick T Fallon

Μπορείς να κάψεις το σπίτι σου από απόσταση 400 χλμ.;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 17:49
Πυροσβέστες σβήνουν πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή του Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια
|REUTERS/Patrick T Fallon

Μπορείς να κάψεις το σπίτι σου από απόσταση 400 χλμ.;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 17:49

Οι ιστορίες ασφαλιστικών εταιρειών που αρνούνται να πληρώσουν όσα οφείλουν στους ασφαλισμένους υπάρχουν σχεδόν από… την πρώτη φορά που ένας ασφαλιστής χτύπησε την πόρτα ενός πιθανού πελάτη για να του πουλήσει συμβόλαιο. Μία από τις πλέον εντυπωσιακές και περίπλοκες ιστορίες είναι εκείνη του Bρετανού Κρίστοφερ Ρόμπινσον και της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το πολυτελές σπίτι του – αξίας 1,6 εκατ. δολαρίων – στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, Ο Ρόμπινσον, 60 ετών, μετακόμισε σε ένα απομακρυσμένο μέρος κοντά στο Κερικέρι, στα βόρεια της χώρας, μαζί με τη γυναίκα και τα δυο τους παιδιά, το 2005. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2011, το ζευγάρι επισκέφθηκε το Χάμιλτον, 400 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Εκείνο το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο σπίτι τους ξέσπασε φωτιά, που κατέστρεψε και το σπίτι και το αυτοκίνητο της οικογένειας, και οι γείτονες ειδοποίησαν άμεσα την Πυροσβεστική.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από αυτή την ημέρα και η οικογένεια δεν έχει εισπράξει ούτε… δεκάρα από τον ασφαλιστικό κολοσσό IAG, ο οποίος είχει αναλάβει την ασφάλεια του σπιτιού. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ στο περιοδικό Stuff της Νέας Ζηλανδίας, οι ερευνητές της εταιρείας πιστεύουν πως ο Ρόμπινσον ευθύνεται για τη φωτιά!

Ερευνώντας στα συντρίμμια του σπιτιού, εντόπισαν ένα λαπ-τοπ Acer, στο οποίο, όπως έδειξαν οι έρευνες, κάποιος απέκτησε πρόσβαση από απόσταση τη νύχτα της φωτιάς. Βρήκαν επίσης τα υπολείμματα δύο εκτυπωτών, συνδεδεμένων με το λαπ-τοπ, καθώς και ενδείξεις που μαρτυρούσαν πως η φωτιά προκλήθηκε από κάποιο εύφλεκτο υλικό, όπως βενζίνη.

1473025069883 (1)
Το σπίτι των Ρόμπινσον μετά τη φωτιά (youtube)

Επομένως, η ολοκληρωμένη θεωρία του ερευνητών έχει ως εξής: ο κύριος Ρόμπινσον χρησιμοποίησε το Macbook Pro του για να αποκτήσει πρόσβαση, από το Χάμιλτον, στο λαπ-τοπ που βρισκόταν στο σπίτι του. Κατά την πλήρη θεωρία, από το λαπ-τοπ εστάλη εντολή εκτύπωσης, ο εκτυπωτής με τη σειρά του τράβηξε μια κόλλα χαρτί, που ήταν ενωμένη με ένα κομμάτι σπάγκο, που ήταν με τη σειρά του δεμένο σε έναν διακόπτη. Ο δε διακόπτης, κατά τη θεωρία της εταιρείας, θα ενεργοποιούσε μια μπαταρία 12V, που θα ζέσταινε ένα αντικείμενο ικανό να πυροδοτήσει ένα σπίρτο, που, χάρη στο εύφλεκτο υλικό (βενζίνη) θα έβαζε φωτιά στο σπίτι.

Αστεία; Απίθανη; Οπως και να ακούγεται η θεωρία, τα στοιχεία που έδειχναν εξ αποστάσεως πρόσβαση στο λαπ-τοπ του σπιτιού ήταν αρκετά για να πείσουν την αστυνομία να την θεωρήσει αξιόπιστη. Και, κάπως έτσι, ο Ρόμπινσον χρεώθηκε έναν εμπρησμό και ψευδή δήλωση ζημιάς στην ασφαλιστική εταιρεία, καθώς η τελική ετυμηγορία ήταν πως η φωτιά προκλήθηκε από δόλο.  Η θεωρία απορρίφθηκε, καθώς δεν αποδείχτηκε πως είχε πράγματι δοθεί εντολή εκτύπωσης από το λαπ-τοπ του σπιτιού, παρά τις προσεκτικές έρευνες στον εξοπλισμό.

1473025069883
Ο… ταλαιπωρημένος Κρίστοφερ Ρόμπινσον – εδώ, πριν ξεσπάσει η φωτιά στο σπίτι του( youtube)

Ωστόσο η εταιρεία εξακολουθεί να επιμένει πως η φωτιά ξεκίνησε σκόπιμα και αρνείται να αποζημιώσει τον πελάτη της. Η υπόθεση, από δικαστικής πλευράς, ακόμη εκκρεμεί. Από την πλευρά του, ο Ρόμπινσον δήλωσε στο περιοδικό Stuff πως διαρρήκτες προκάλεσαν τη φωτιά. Χαρακτήρισε «ανοησία» τη θεωρία για τον περίτεχνο μηχανισμό. «Γιατί να χρησιμοποιήσεις έναν τόσο περίπλοκο τρόπο, όταν μπορείς απλώς να ρυθμίσεις έναν φτηνό χρονοδιακόπτη;», ανέφερε.

Η ιστορία όμως, φευ, δεν τελειώνει εδώ. Ο Ρόμπινσον έστειλε e-mail στην IAG, με το οποίο απειλούσε να δυσφημίσει την εταιρεία μέσω Διαδικτύου, αν δεν καταβάλλει την αποζημίωση που του οφείλει. Τον Μάιο του 2016 κρίθηκε ένοχος για εκβιασμό και, έναν μήνα μετά, τον Ιούνιο, καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για 9 μήνες.

Επένδυσε όλα του τα χρήματα στο πολυτελές σπίτι και έτσι, δίχως πόρους πλέον, είναι αδύνατο να συνεχίσει τον δικαστικό του αγώνα ζητώντας αποζημίωση από την IAG. Η εταιρεία επιμένει πως, παρότι ο Ρόμπινσον δεν καταδικάστηκε, ήταν ο… ιθύνων νους του περίφημου εμπρησμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...