Ολα δείχνουν πως η Ισπανία οδεύει προς τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο – και μάλιστα τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Μοναδική ελπίδα η περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, μετά από τις οποίες οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής θα έχουν άλλους δύο μήνες στη διάθεσή τους για να βρουν λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ξαναστηθούν κάλπες. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν η χώρα – και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – αντέχει να συμπληρώσει ένα 12μηνο ουσιαστικής ακυβερνησίας. Ποιος θα περάσει προϋπολογισμό; Ποιος θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τα ελλείμματα;
Στην τελευταία ψηφοφορία της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) δεν κατέφερε να κερδίσει πάνω από 170 ψήφους στο 350μελές κοινοβούλιο: 137 από τους βουλευτές του, 32 από τους κεντρώους Ciudadanos και μία από τον Συνασπισμό των Καναρίων (CC). Παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γκαρσία-Μαργκάλο ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει «διεθνής περίγελος», οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές (PSOE) και Podemos είπαν για δεύτερη φορά, εντός 48 ωρών, «όχι» σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον Ραχόι. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο με την ψηφοφορία της Τετάρτης.
Αν εκείνος ή ο Πέδρο Σάντσεθ, αρχηγός των Σοσιαλιστών, δεν λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης ως τις 31 Οκτωβρίου, οι νέες γενικές εκλογές θα λάβουν χώρα πριν από το τέλος του έτους. Στις 25 Σεπτεμβρίου, εντούτοις, διεξάγονται περιφερειακές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων και στη Γαλικία. Φαίνεται πολύ πιθανό ότι τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα θα περιμένουν μήπως τα αποτελέσματα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό, ώστε να αποφευχθούν τρίτες γενικές εκλογές μέσα σε έναν χρόνο.
Η εφημερίδα El Mundo έκανε λόγο για τη «χειρότερη κρίση της δημοκρατίας των τελευταίων 40 χρόνων». Η El Pais εγραψε πρόσφατα «Game Over» εν όψει της φαινομενικά αναπόφευκτης τρίτης εκλογικής αναμέτρησης. Η χώρα δεν έχει ακόμα παρουσιάσει το σχέδιο για τον προϋπολογισμό για το 2017 και οι Βρυξέλλες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το «πάγωμα» νομοσχεδίων και μεγάλων έργων καθώς ο Ραχόι, με την αιτιολογία πως είναι απλώς υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αναβάλλει την υλοποίησή τους.
Análisis | ‘Game over’ y puentes rotos; por Javier Ayuso https://t.co/EFigGeOUn4 vía @el_pais
— F. de Borja Lasheras (@LasherasBorja) September 2, 2016
Θα μπορούσε ο Σάντσεθ να βρει αρκετή στήριξη για δική του κυβέρνηση; Οι 85 βουλευτές του συν τους 71 των Podemos, ναι, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ικανή βάση. Ομως ριζοσπάστες των Podemos ψήφισαν εναντίον του, όταν προσπάθησε – με την υποστήριξη των Ciudadanos – να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Δεκεμβρίου 2015. Αναμφισβήτητα, τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, της 26ης Ιουνίου του 2016, έχουν αποδείξει μόνο ότι οι Podemos, μαζί με τους κομμουνιστές των Unidos, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους Σοσιαλιστές και να γίνουν πρώτη δύναμη της Αριστεράς.
Με βασικό γνώμονα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, τόσο ο Μαριάνο Ραχόι όσο και ο Πέδρο Σάντσεθ «μπλοκάρουν» κάθε πιθανή λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.
«Να θυσιαστεί ένας από τους διεκδικητές του θρόνου» – αυτή είναι η μόνη διέξοδος που διακρίνει ο συγγραφέας Ρουμπέν Αμόν και αρθρογράφος της El Pais. Το μόνο ενδεχόμενο να υποχωρήσουν οι Σοσιαλιστές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είναι το Λαϊκό Κόμμα να αντικαταστήσει τον αμφιλεγόμενο Ραχόι με κάποιον άλλο βασικό υποψήφιο.
#Spain’s driverless economy will soon run out of gas. https://t.co/TayA7jfRl3 pic.twitter.com/XDIgt8CZ8E
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) September 1, 2016
Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει ενώπιον της Βουλής και ο αρχηγός των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα: «Γιατί δεν αναζητεί το Λαϊκό Κόμμα έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό; Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε να θέσει κανείς και για τον αρχηγό των Σοσιαλιστών. Και εάν αποχωρούσαν και οι δύο, δεν θα υπήρχε τότε η δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία;».
Δήλωση που θυμίζει κεντρικό άρθρο της El Pais, την περασμένη Κυριακή: «Ούτε ο Ραχόι ούτε ο Σάντσεθ», ήταν ο τίτλος του, «Παρακαλούμε τους δύο υπεύθυνους αυτής της κατάστασης να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω».
Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα και τις εκτιμήσεις των εκλογικών αναλυτών, αν γίνουν τρίτες εκλογές τον Δεκέμβριο η αποχή αναμένεται σπάσει όλα τα ρεκόρ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News