Η Ιταλία απέτισε το Σάββατο, ημέρα εθνικού πένθους, φόρο τιμής στα 291 θύματα της σεισμικής δόνησης των 6,2 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε πολλά χωριά στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Σε γυμναστήριο στο Ασκολι Πιτσένο, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και εκατοντάδες κάτοικοι και μέλη σωστικών συνεργείων παρέστησαν στην κηδεία 35 θυμάτων του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου.
«Να μη φοβάστε να φωνάξετε την οδύνη σας, όμως μη χάνετε το κουράγιο σας», προέτρεψε τους επιζώντες ο επίσκοπος του Ασκολι, Τζοβάνι Ντ’ Ερκολε. «Μαζί θα ανοικοδομήσουμε τα σπίτια και τις εκκλησίες μας. Κυρίως μαζί θα δώσουμε ξανά ζωή στις κοινότητές μας, με βάση τις παραδόσεις μας, από τα συντρίμμια του θανάτου», είπε ο επίσκοπος.
Μεταξύ των φέρετρων, εκείνο της Τζούλια, ενός κοριτσιού εννέα ετών, η σορός της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζόρτζια, πέντε ετών, έναν από τους τελευταίους ανθρώπους που έβγαλαν ζωντανούς από τα χαλάσματα.
Ενας πυροσβέστης τής άφησε μήνυμα: «Γεια σου μικρή μου. Συγγνώμη που φτάσαμε αργά. Είχες σταματήσει να αναπνέεις, αλλά θέλω να ξέρεις ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να σε βγάλουμε από εκεί. Οταν επιστρέψω στο σπίτι μου θα ξέρω ότι υπάρχει ένας άγγελος που με παρακολουθεί από τον ουρανό. Τη νύχτα θα λάμπεις σαν αστέρι. Σε αγαπώ».
Σε ένδειξη πένθους τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόβαλαν διαφημίσεις, ενώ οι καμπάνες της βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που υπέστη καταστροφές από το σεισμό του 1997, χτυπούσαν πένθιμα, στη μνήμη των θυμάτων.
Μια τελετή μνήμης, χωρίς φέρετρα, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Αματρίτσε, την κοινότητα των 2.500 κατοίκων που θρηνεί τουλάχιστον 230 νεκρούς. Εκεί, τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχιζαν να ανασύρουν σορούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ενας εκ των 387 τραυματιών υπέκυψε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 291.
Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 181 θυμάτων. Το μικρότερο ήταν σε ηλικία πέντε μηνών, το πιο ηλικιωμένο 93 ετών. Τουλάχιστον 16 ξένοι, τουρίστες ή αλλοεθνείς που διέμεναν εδώ και χρόνια στην Ιταλία, βρίσκονται μεταξύ των νεκρών: 10 Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, μία Ισπανίδα, ένας υπήκοος από το Σαλβαδόρ και μια Καναδέζα.
Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, καθώς περισσότεροι από 1.300 έχουν καταγραφθεί από την Τετάρτη, μεταξύ αυτών ένας 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας αναφέρει ότι σχεδόν 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και πέρασαν και τη νύχτα του Σαββάτου σε τέντες που έχουν στήσει οι αρχές. Τα κέντρα, όπου οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν βοήθεια, ξεχειλίζουν από κόσμο και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές.
«Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, τίποτα δεν λείπει, όμως όταν η θλίψη συνοδεύει την απελπισία, στείλτε τσιγάρα, στείλτε κρασί», έγραψε ανταποκριτής της εφημερίδας La Stampa.
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων μειώνονται και οι επιχειρήσεις διάσωσης σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές σταματούν. Περίπου 400 τραυματίες νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία και οι 40 από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News