Παρίσι, Πόλη του Φωτός και όνειρο του κάθε τουρίστα. Πόλη – προορισμός οργανωμένη έτσι ώστε να καλωσορίζει εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε χρόνο αφού τα σύμβολά της, ο Πύργος του Αϊφελ, το Λούβρο και η Παναγία των Παρισίων, είναι από τους πιο ισχυρούς τουριστικούς μαγνήτες του κόσμου. Τα πράγματα όμως άλλαξαν δραματικά φέτος. Το λένε οι αριθμοί. Σύμφωνα με τις στατιστικές η γαλλική πρωτεύουσα, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη, υποδέχεται 16 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Φέτος όμως, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο ο αριθμός τους μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.
Η πτώση αυτή, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του BBC, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια απώλεια εσόδων της τάξεως περίπου των 750 εκατομμυρίων ευρώ, πράγμα που ένας ανώτερος αξιωματούχος περιέγραψε ως «βιομηχανική καταστροφή». Η Γαλλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αφού από αυτόν προέρχεται το 7% του ετήσιου ΑΕΠ της. Ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ιλ-ντε-Φρανς (Île-de-France) περιοχή που περιλαμβάνει το Παρίσι και τα περίχωρά του όπου περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν θέσεις εργασίας που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία. Αλλά μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των ένοπλων ισλαμιστών της 13ης Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου που στοίχησαν τη ζωή σε 130 άτομα ο τουρισμός στο Παρίσι βυθίστηκε απότομα. Πλησίαζαν οι διακοπές των Χριστουγέννων και η λαμπερή πόλη είχε μόλις αρχίσει να συνέρχεται από την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015, όταν συνέβη η πολλαπλή επίθεση στο Παρίσι, στο θέατρο Μπατανκλάν και το Σεν-Ντενί.
Τα στοιχεία από το γραφείο του παρισινού τουρισμού δείχνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Ιλ-ντε-Φρανς μειώθηκαν περισσότερο από 8,5%, ο αριθμός των ξένων τουριστών έπεσε κατά 11,5% ενώ οι επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας, οι προερχόμενοι από άλλες περιοχές της Γαλλίας μειώθηκαν κατά 4,8%. Η πτωτική πορεία δεν κατάφερε να συγκρατηθεί ούτε κατά τη διάρκεια του Euro 2016, του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που φιλοξενήθηκε από 10 Ιουνίου μέχρι 10 Ιουλίου σε δέκα διαφορετικά γήπεδα και εννέα πόλεις στη Γαλλία.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το γραφείο τουρισμού της Ιλ-ντε-Φρανς είναι χαρακτηριστικά:
- 46,2% μειώθηκαν οι επισκέπτες από την Ιαπωνία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015
- 35% μειώθηκαν οι επισκέπτες από τη Ρωσία
- 19,6% μειώθηκαν οι Κινέζοι επισκέπτες
- 5,7% μειώθηκαν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ
«Ηρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τομέας του τουρισμού υφίσταται μια βιομηχανική καταστροφή», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου τουρισμού στο Παρίσι Φρεντερίκ Βαλετού τονίζοντας ότι «δεν είναι ώρα για εκστρατείες επικοινωνίας, αλλά είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σχέδιο ανακούφισης». Ο κ. Βαλετού ζήτησε να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού και κάλεσε την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ενώσεις να δραστηριοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μετά τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχει δεχτεί το Παρίσι θεωρείται πλέον «λιγότερο ασφαλής πόλη» σύμφωνα με τον Κλοντ Ραθ, γενικό διευθυντή του Hotel Napoleon, ο οποίος παρατήρησε φέτος πτώση της πελατείας του ειδικά από την Αμερική και την Ιαπωνία. Μαζί του συμφωνεί και ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με σουβενίρ κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του: «Οφείλεται στην τρομοκρατία, κανείς δεν το λέει, αλλά όλοι βλέπουν ειδήσεις. Αυτό το καλοκαίρι πουλήσαμε λιγότερες κάρτες και αναμνηστικά». Το ίδιο παρατηρεί και ένας οδηγός ποδηλατάμαξας: «Σίγουρα υπάρχουν λιγότεροι τουρίστες. Κοιτάζω γύρω μου και μπορώ να δω τη μείωση. Οφείλεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου, αλλά και στην επίθεση της Νίκαιας, τον Ιούλιο. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να έρχονται μετά από αυτό, Είναι όμως και οικονομικό το πρόβλημα. Οι τουρίστες, οι ευρωπαίοι τουρίστες έχουν λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν…».
Ο Βάλερι Πεκρές περιφερειάρχης της Ιλ ντε Φρανς σε συνέντευξή του στη Le Figaro δήλωσε επίσης ότι η μείωση του αριθμού των τουριστών έχει ανησυχητικές οικονομικές επιπτώσεις και ότι ο κύριος λόγος για αυτό ήταν οι πρόσφατες επιθέσεις. Είπε ακόμη ότι το Παρίσι πρέπει να αναρωτηθεί γιατί οι τουρίστες ξόδεψαν λιγότερο χρόνο στην πόλη σε σύγκριση με το Λονδίνο και να «βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Οι απεργίες και οι πλημμύρες που συνέβησαν τελευταία στη Γαλλία έχουν επίσης το μερίδιό τους, ο παράγοντας τρομοκρατία όμως είναι αυτός που βασικά αποτρέπει τους τουρίστες. Δραματικές ήταν εξάλλου και οι επιπτώσεις στον γαλλικό τουρισμό που παρατηρήθηκαν τον περασμένο μήνα όταν ένας ένοπλος Γαλλοτυνήσιος σκόρπισε το θάνατο στη Ριβιέρα της Νίκαιας πέφτοντας με το φορτηγό του στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί αργά το βράδυ της 14ης Ιουλίου για να δει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την Ημέρα της Βαστίλης, την εθνική εορτή της χώρας. Δύο εβδομάδες αργότερα, δύο άνδρες ύποπτοι για συμμετοχή στο ISIS σκότωσαν έναν ιερέα σε μια μικρή πόλη στη Νορμανδία. Τα νέα διαδίδονται αυτόματα και είναι τρομακτικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News