Τουλάχιστον 268 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταρρεύσεων που προκάλεσε ο σεισμός των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα μπορούσε, τις επόμενες ώρες, να ξεπεράσει τους 300.
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που διήρκησε 20 δευτερόλεπτα, εντοπίστηκε στο χωριό Ακούμολι, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ. Οι διασώστες συνέχισαν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων όλη τη νύχτα, με τη βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Το CNN μετέδωσε εικόνες μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να μετακινηθούν τα βαριά χαλάσματα, για να μπορέσουν οι διασώστες να ερευνήσουν ενδελεχώς τα σημεία. «Χρειαζόμαστε σιδεροπρίονα, ψαλίδες για να κόψουμε τις μεταλλικές βέργες και γρύλους για να καταφέρουμε να σηκώσουμε τα τσιμεντένια δοκάρια», δήλωσε στο δίκτυο ο Αντρέα Τζεντίλι, μέλος σωστικού συνεργείου. Σε πολλές από τις πληγείσες πόλεις, η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς γίνεται μόνο από δύσβατους ορεινούς δρόμους.
Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής 400.
Κοντά στους πληγέντες του Αματρίτσε βρέθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. «Πρέπει ο ιταλικός λαός να φανεί δυνατός. Εμείς, οι Ιταλοί, συνηθίζουμε να διαφωνούμε μεταξύ μας, όταν όμως πρόκειται για τέτοιες καταστάσεις δείχνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τους πυροσβέστες, τον στρατό και την πολιτική μας προστασία», τόνισε.
Οπως αναφέρει η η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται πολλά παιδιά. Μικρότερο θύμα του σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια. Βίντεο τραβηγμένο από drone αποκαλύπτει την καταστροφή στο χωριό από τα 6,2 Ρίχτερ.
Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται επίσης δύο αδέρφια, 4 και 6 ετών, ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους, που τα προστάτευσε κάτω από το κρεβάτι στην αρχή του σεισμού. Μετά από 17 ώρες απεγκλωβίστηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο, στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη επίσης.
Στο χωριό Αματρίτσε, ωστόσο, ένα αγοράκι έντεκα ετών, που νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες των συνεργείων, ανασύρθηκε νεκρό.
Σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της RAI, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του, ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών. Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και πως «δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια». Ολοι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και, υπό τον φόβο των διαρκών μετασεισμών, χιλιάδες οικογένειες διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έχουν στηθεί σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους.
Crazy images of earthquake-stricken Italy. Lots of debris as buildings are destroyed. #terremoto #amatrice pic.twitter.com/3zyTkgMWVl
— Jacob Goldstein (@GoldsteinStreet) August 24, 2016
Ο δήμαρχος του Ακούμολι, Στέφανο Πετρούτσι, δήλωσε ότι περίπου 2.500 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι στην περιοχή μετά τον σεισμό.
Στο νοσοκομείο της περιοχής Αματρίτσε την Τετάρτη επικρατούσε το αδιαχώρητο, ενώ αρκετοί τραυματίες μεταφέρονταν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι. Η πρόσβαση στην πόλη ήταν δύσκολη, καθώς η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο είχε υποστεί ζημιές.
Rescue crews needed in #Amatrice, reports people trapped. Area roads in bad shape. (?: @GuiliaCiarapix/@Umbria24) pic.twitter.com/e43CDpupGp
— Alejandro Alvarez (@aletweetsnews) August 24, 2016
Η La Repubblica ανέφερε ότι επρόκειτο για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ’ Ακουιλα, του 2009, ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.
Χουλιάρας: «Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός»
Για το ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά να επρόκειτο για έναν ισχυρό προσεισμό, μίλησε την Τετάρτη ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας. «Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», τόνισε επισημαίνοντας ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί των 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
Οι εικόνες που έφταναν από τα σημεία της καταστροφής ήταν αποκαρδιωτικές.
Η ισχυρή δόνηση προήλθε από τη «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων», η οποία έχει δώσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς, με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα, το 2009.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική στήριξη στις πληγείσες περιοχές. Μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως «μπορεί η Ιταλία να είναι γεωγραφικά δίπλα μας, ο σεισμικός δρόμος που μας χωρίζει ωστόσο, είναι μεγάλος», ενώ απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια, τις εκκλησίες και τα μνημεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News