Το 2016 είναι μία χρονιά θλιβερών ρεκόρ. Καθένας από τους τελευταίους εννέα μήνες έσπαγε ένα ρεκόρ, ξεπερνώντας σε θερμοκρασία τους αντίστοιχους μήνες άλλων ετών. Και ο 10ος, ο Ιούλιος έσπασε το μεγάλο ρεκόρ. Ηταν ο πιο θερμός μήνας από τότε που έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, το 1880! Σε αυτά τα στοιχεία κατέληξε η NASA και η Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (Noaa) των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Noaa έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι τελευταίοι 14 μήνες έχουν καταγράψει ο καθένας ένα ρεκόρ θερμότητας σε σχέση με αντίστοιχους μήνες άλλων ετών, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα στοιχεία.
Τα επίσημα στοιχεία για τον Ιούλιο εξέδωσε η NASA -φυσικά και στο Twitter. Οι μετρήσεις της NASA περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας και την ατμοσφαιρική θερμοκρασία στη στεριά. Ο Ιούλιος του 2016 ήταν 0,84 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί για αυτόν τον μήνα από το 1951 μέχρι το 1980, και 0,11 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον Ιούλιο του 2015, μήνα που είχε καταγράψει ρεκόρ.
Δεν χρειάζεται να είσαι και επιστήμονας για να αντιληφθείς ότι με αυτά τα στοιχεία, προβλέπεται ότι το 2016 θα είναι ο θερμότερος καταγεγραμμένος χρόνος.
July 2016 was absolutely the hottest month since the instrumental records began. pic.twitter.com/GQNsvARPDH
— Gavin Schmidt (@ClimateOfGavin) August 15, 2016
Οπως σημειώνει στη Guardian ο περιβαλλοντολογικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Ντέιβιντ Κάρολι, ο Ιούλιος είναι περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερος και από τον μέσο όρο της προ-βιομηχανικής περιόδου! Τι συνέβη φέτος; Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 0,2 βαθμοί από την αυξημένη διαφορά -«ανωμαλία», όπως την ονομάζουν οι επιστήμονες- οφείλεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο. Το φαινόμενο έχει εκπνεύσει, αλλά οι επιπτώσεις του στην υπερθέρμανση επιβιώνουν για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φεβρουάριος παρουσίασε τη μεγαλύτερη «ανωμαλία», καθώς ξεπέρασε τον μέσο όρο των αντίστοιχων μηνών που έχει καταγραφεί από το 1951 μέχρι το 1980 κατά 1,32 βαθμούς Κελσίου! Σταδιακά, λοιπόν, όσο απομακρυνόμαστε από τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο, τα μηνιαία ρεκόρ θα σταματήσουν, όπως δήλωσε ο κ. Κάρολι. «Δεν θα δούμε άλλα ρεκόρ φέτος».
Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει. Για το ρεκόρ του Ιουλίου και την ανωμαλία των 1,3 βαθμών Κελσίου, όπως σημείωσε ο κ. Κάρολι, μόνο οι 0,2 βαθμοί σχετίζονται με το Ελ Νίνιο και τις επιπτώσεις του. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 1,1 σχετίζεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News