Σκηνή από ένα μέλλον που δεν έρθει στα μέρη μας: ο έλληνας Πρωθυπουργός (δεν έχει σημασία ποιος θα είναι) ανακοινώνει την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Αίφνης, οι δρόμοι της πρωτεύουσας και των άλλων πόλεων της χώρας γεμίζουν από κόσμο.
Οχι φυσικά για να επαινέσουν την κίνηση και να δώσουν ένα πολιτικό credit, αλλά να διαμαρτυρηθούν για την «εξωφρενική» απόφαση. Ούτε λόγος ότι ο εν λόγω, υποθετικός, πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές θα ψάχνει τη ψήφο του στην κάλπη.
Σκηνή από το παρόν στην Ιταλία: ευρύτατες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο σχεδιάζει η κυβέρνηση Ρέντσι παρά την πτώση της δημοτικότητας του ιταλού πρωθυπουργού. Μεταξύ των σκληρών μέτρων που εξετάζονται είναι και η κατάργηση της μονιμότητας των ΔΥ.
Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο Ματέο Ρέντσι δεν εννοεί να κάνει πίσω. Παρά τα προβλήματα δημοτικότητας και την ανοδική πορεία του κινήματος «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, ο ιταλός πρωθυπουργός συνεχίζει να προωθεί τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα οι ιταλοί δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να χάσουν πολλές από τις μέχρι τώρα σταθερές τους.
Το σχέδιο της κυβέρνησης καταργεί, πρώτα απ’ όλα, την αυτόματη αύξηση του μισθού. Κάθε χρόνο τα τρία εκατομμύρια ιταλών δημοσίων υπαλλήλων θα αξιολογούνται από τους ανώτερούς τους και μόνον για το 20% των εργαζομένων θα εγκρίνεται μια μικρή αύξηση αποδοχών.
Προσεχώς στην ιταλική βουλή ο νέος εργασιακός νόμος
Η κυβέρνηση Ρέντσι, όμως, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει οριστικά και το καθεστώς της μονιμότητας: κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακοινώνεται στα διάφορα υπουργεία ποιοι εργαζόμενοι κρίνονται υπεράριθμοι βάσει της οικονομικής κατάστασης και των διοικητικών απαιτήσεων. Θα μετατίθενται σε άλλη υπηρεσία ή θα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα με το 80% του μισθού- για δυο χρόνια;
Αν μέσα στο διάστημα αυτό δεν βρεθεί μια άλλη θέση (ακόμη και με μείωση δικαιοδοσιών και μισθού) θα πρέπει να αποφασίζεται υποχρεωτικά η απόλυσή τους. Yποθετικά, η δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται ήδη από τους ισχύοντες κανονισμούς, οι οποίοι, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοσθεί.
Ουσιαστικά υπάρχει η πρόθεση να εξομοιωθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων με εκείνες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την Κοριέρε Ντέλα Σέρα o Ματέο Ρέντσι προτίθεται να περάσει τον νέο νόμο από το Κοινοβούλιο χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τα συνδικάτα. Η τελική ψήφιση προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο ή το πολύ για τις αρχές του 2017.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News