Αλεύρι, γάλα, αυγά και βούτυρο είναι τα βασικά υλικά γι’ αυτό το λεπτό φύλλο ζύμης που γίνεται στο πι και φι στο τηγάνι. Μια τηγανίτα είναι η κρέπα, δηλαδή, που φτιάχνεται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, η γαλλική εκδοχή της όμως είναι ανυπέρβλητη. Γιατί είναι ελαφριά και φίνα, λεπτή και εύκαμπτη ταυτόχρονα.
Η κρέπα γεννήθηκε στη Βρετάνη και αρχικά φτιαχνόταν με φαγόπυρο, ένα ψευδοδημητριακό που ήρθε στη Γαλλία από την Ανατολή τον 12ο αιώνα. Για την ιστορία, το φαγόπυρο το είχαν πρωτοχρησιμοποιήσει οι μοναχοί του Θιβέτ. Αλεθαν τους σπόρους και με το αλεύρι τους έκαναν ζυμαρικά.
Οι κρέπες με λεπτό σταρένιο αλεύρι εμφανίστηκαν πολύ αργότερα, στην αυγή του 20ου αιώνα, όταν η τιμή των αλεύρων έπεσε. Μέχρι τότε το λευκό αλεύρι ήταν πανάκριβο όπως άλλωστε και η ζάχαρη, ώσπου άρχισε η βιομηχανική παραγωγή τους.
Στην αρχή τρωγόντουσαν σκέτες σαν ψωμί, λίγες δεκαετίες αργότερα, όμως, άρχισαν να τις γεμίζουν με διάφορα υλικά και να φτιάχνουν διάφορες αλμυρές λιχουδιές κυρίως, όμως, επιδόρπια, γλυκά και φίνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News