527
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/© European Union

Δεν ρώταγε τον Τσίπρα ο Κάμερον;

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/© European Union

Δεν ρώταγε τον Τσίπρα ο Κάμερον;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – το σώμα που κατ’ εξοχήν αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση ως το πλέον αντιπροσωπευτικό και με την ισχυρότερη δημοκρατική νομιμοποίηση, ενέκρινε την Τρίτη ένα ψήφισμα στον απόηχο του Brexit.

Πολύ συνοπτικά, το ψήφισμα αυτό αναφέρει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να σεβαστεί την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών του απολύτως και το συντομότερο δυνατόν και να αποσυρθεί από την ΕΕ, προτού καταστεί δυνατόν να γίνουν οιεσδήποτε διευθετήσεις για την μεταξύ τους σχέση».

Κάτι πιο σαφές, ξεκάθαρο και πολιτικά αναμενόμενο δεν θα μπορούσε να έχει αποφασιστεί. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 70 αποχές.

Η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τήρησε μία τυπική για την Αριστερά στάση. Και καταψήφισε, όπως και η ευρωομάδα της Αριστεράς.

Η αντίφαση είναι εντυπωσιακή. Την στιγμή που ο κ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες ανέφερε, περίπου καταγγέλλοντας, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν απόρροια του δημοκρατικού ελλείμματος της Ενωσης, οι ευρωβουλευτές του ψήφιζαν κατά της εκφρασμένης – δια μέσου της κατ’ εξοχήν δημοκρατικής διαδικασίας που συνιστά ένα δημοψήφισμα – βούλησης των Βρετανών.

Στη Βρετανία ούτε πολιτικές λιτότητας εφαρμόζονται, ούτε μνημόνια υπάρχουν, ούτε στεναχωριούνται επειδή έκλεισαν τα σύνορα στην Ειδομένη – κάτι στο οποίο ο Τσίπρας συναίνεσε και συνέβαλε

Υπήρξε αιτιολόγηση σύμφωνα με την οποία: «Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η Ευρωομάδα της Αριστεράς, ψήφισε “κατά” στην τελική ψηφοφορία για το ψήφισμα σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Αυτή μας η επιλογή, οφείλεται στο γεγονός ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, δεν καταγράφει με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις πραγματικές αιτίες κρίσης της ΕΕ καθώς και τις αλλαγές που απαιτούνται στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το Ψήφισμα αποφεύγει οποιαδήποτε σαφή αναφορά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, τη στρεβλή και μονομερή αρχιτεκτονική της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τις εντεινόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και την έλλειψη συνολικής και αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, όπως προτείναμε με το σχετικό ψήφισμα και τις τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς».

Εν ολίγοις, οι ευρωαριστεροί και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί τους αγνόησαν επιδεικτικά την δημοκρατική έκφραση των Βρετανών, όχι για λόγους τακτικής ή εκτιμώντας π.χ. ότι μία ταχεία έξοδος είναι επιζήμια ή ακόμη και ότι «θα μπορούσαμε να ξαναδούμε το θέμα», αλλά επειδή δεν εκφράζεται η δική τους, αυθαίρετη και ιδεοληπτική ερμηνεία του αποτελέσματος. Εχει άλλωστε ειπωθεί επανειλημμένως ότι στην Βρετανία ούτε πολιτικές λιτότητας εφαρμόζονται, ούτε μνημόνια υπάρχουν, ούτε στεναχωριούνται επειδή έκλεισαν τα σύνορα στην Ειδομένη – κάτι στο οποίο ο Τσίπρας συναίνεσε και συνέβαλε.

Ισως βέβαια όλα αυτά να είναι ψιλά γράμματα, αφού λίγες ώρες αργότερα, ο πολιτικός αστέρας της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, δεν δίστασε να αποκαλύψει πώς αντιλαμβάνεται το πολίτευμα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν οι Financial Times, στο δείπνο που ακολούθησε τις εργασίες της Συνόδου η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Και ελάφρυνε κάπως μόνο όταν μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, «ο τελευταίος πρωθυπουργός που ταρακούνησε μία σύνοδο με την απειλή δημοψηφίσματος. «Αυτές οι ψηφοφορίες δεν είναι δύσκολες», είπε ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με τους FT. «Υπάρχουν μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για τα δύο», συνέχισε και είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που τον εξέπληξε η εξέλιξη της κατάστασης στην Βρετανία.

Στην αίθουσα γέλασαν όλοι. Γνωρίζουν πως ο Τσίπρας είναι ο πρώτος που έδειξε πώς ένα συντριπτικό «όχι» σε δημοψήφισμα μετατρέπεται εύκολα σε «ναι».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...