1379
Μια παρέα απολαμβάνει το μεσημεριανό της γεύμα στο εστιατόριο «Kastri Bistro» | photo: Ελένη Κατρακαλίδη

Domotel Kastri/ Η νέα, πλήρης, αστική εμπειρία στα βόρεια προάστια

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 10 Ιουλίου 2016, 01:00
Μια παρέα απολαμβάνει το μεσημεριανό της γεύμα στο εστιατόριο «Kastri Bistro»
|photo: Ελένη Κατρακαλίδη

Domotel Kastri/ Η νέα, πλήρης, αστική εμπειρία στα βόρεια προάστια

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 10 Ιουλίου 2016, 01:00

Φεύγοντας από το Καστρί ύστερα από ένα εξαιρετικό γεύμα στο εστιατόριο «Kastri Bistro» του ξενοδοχείου «Domotel Kastri» σκέφτομαι τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό το ωραίο προάστιο.  Ενα μεγάλο κομμάτι της έχει εκτυλιχθεί στη βίλα «Γαλήνη», την κατοικία της οικογένειας Παπανδρέου που έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν μεγάλους ηγέτες όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Φρανσουά Μιτεράν και η οποία τη δεκαετία του 1960 συνδέθηκε άμεσα με τους δημοκρατικούς αγώνες της Ενωσης Κέντρου.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε αγοράσει τη βίλα «Γαλήνη» τα χρόνια του Μεσοπολέμου, την ίδια περίοδο, δηλαδή, που χτίστηκε στην περιοχή και το ξενοδοχείο «Καστρί». Πνιγμένο στο πράσινο, το Καστρί, δηλαδή το κομμάτι της σημερινής Νέας Ερυθραίας ανάμεσα στην Εκάλη και την Κηφισιά, ήταν ο τόπος που είχε επιλέξει η μεσοπολεμική αθηναϊκή αριστοκρατία για τις αποδράσεις της. Και το ξενοδοχείο που είναι χτισμένο μέσα σε ένα αλσύλλιο με τεράστια πεύκα γνώρισε δόξες στο παρελθόν τόσο για τη φιλοξενία όσο και για την εξαιρετική κουζίνα που πρόσφερε στην πελατεία του, πράγμα που είναι σίγουρο ότι θα πετύχει και πάλι στις μέρες μας καθώς η ποιότητα των παροχών του είναι μοναδική.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του ξενοδοχείου είναι το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του με χωρητικότητα 1.200 ατόμων, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης. Με ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο 200 ατόμων (το μοναδικό εντός ξενοδοχείου στην ευρύτερη περιοχή) και με συνολικά 22 αίθουσες 50-500 τ.μ., εξοπλισμένες με υποδομές τελευταίας τεχνολογίας, το εκπαιδευτικό-συνεδριακό  αυτό κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει τα πιο απαιτητικά συνέδρια και εταιρικές συναντήσεις. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2013, με στόχο να καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για την αποτελεσματική υποστήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Ανήκει στον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως άλλωστε και το ιστορικό ξενοδοχείο που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2015 αφού εντωμεταξύ ανακαινίστηκε ριζικά.

Domotel1
Η είσοδος του ξενοδοχείου

Το ξενοδοχείο–landmark της περιοχής μετονομάστηκε σε Domotel Kastri Boutique Hotel και προσφέρει προσωποποιημένες υπηρεσίες που μετατρέπουν τη διαμονή σε εμπειρία ανεπανάληπτη. Τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η αλυσίδα Domotel Hotels & Resorts η οποία διαθέτει ξενοδοχεία όπως το «Les Lazaristes» της Θεσσαλονίκης, το «Xenia Volos» αλλά και το «Arni» το εκπληκτικό νεοκλασικό του 1921 στο κέντρο της Καρδίτσας, από όπου κατάγεται η οικογένεια του Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου, ιδιοκτήτη και CEO της εταιρείας.

IMG_6262-1
Λεπτομέρεια από το φωτιστικό σε σχέδιο κληματαριάς που βρίσκεται στην αίθουσα του πρωϊνού

Η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανακαίνιση του «Domotel Kastri» έγινε από την Πέγκυ Πετρακάκου, η οποία επιμελήθηκε επίσης τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων. Στοιχεία της προηγούμενης μορφής του κτηρίου (όπως για παράδειγμα η κύρια είσοδος) διατηρήθηκαν ως  αναφορά στο ιστορικό ξενοδοχείο «Καστρί», ωστόσο στη νέα διακόσμηση δόθηκε  ένας σύγχρονος μινιμαλιστικός χαρακτήρας σύμφωνος με τη νέα εποχή που διανύει το ξενοδοχείο. Διαθέτει 86 δωμάτια και σουίτες minimal αισθητικής, με ιταλικά custom made έπιπλα του οίκου Cassina εμπνευσμένα από ανέκδοτα σχέδια του Le Corbusier. Απαραίτητη είναι η αναφορά στα αυθεντικά έργα τέχνης σημαντικών ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Γιάννης Γαΐτης, η Οπυ Ζούνη και ο Κώστας Τσόκλης που κοσμούν τους χώρους του.

Domotel_2
Στο λόμπι του ξενοδοχείου κυριαρχεί η τέχνη

Μοναδική γαστρονομική εμπειρία

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί και στο γαστρονομικό κομμάτι με δυνατά ονόματα από το χώρο των μαγείρων αλλά και προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από τους πελάτες που διαμένουν στο ξενοδοχείο, εξωτερικοί επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαμβάνουν καθημερινά τις εξαιρετικές δημιουργίες των μαγείρων του Domotel Kastri. Και προσέξτε: σε τιμές που τιμούν τον λόγο ποιότητας/τιμής και τις οποίες μπορεί να αντέξει ακόμα και ένας κοινός θνητός της εποχής μας. Executive chef του ξενοδοχείου είναι ο Θοδωρής Καρίνος, Chef de Cuisine ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ενώ υπεύθυνος για τα γλυκά είναι ο Μπάμπης Νάκος, ζαχαροπλάστης με προϋπηρεσία στη Σπονδή.

IMG_6292-1
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, ο Chef de Cuisine του «Kastri Bistro»

Το πρωϊνό αλλά και ένα εξαιρετικό κυριακάτικο brunch σερβίρονται στο εστιατόριο «The Contemporary», το οποίο διατίθεται επίσης για εκδηλώσεις, όπως και η εσωτερική αίθουσα που προορίζεται για πριβέ γεύματα και δείπνα.  Χαρακτηριστικό της είναι το τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι στο κέντρο του χώρου, αλλά και ένα ψυγείο-βιτρίνα οκτώ μέτρων, όπου φυλάσσονται εκλεκτά ελληνικά τυριά και κρασιά από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες. Ενα κομμάτι του ψυγείου αυτού εξάλλου είναι αφιερωμένο στη συντήρηση των μοναδικών κρεάτων και αλλαντικών Oberto που εισάγονται από το Πιεμόντε της Ιταλίας. Είναι προϊόντα της Macelleria Oberto (ιδρύθηκε το  1965), διάσημης για τα κρέατά της από διασταύρωση βοοειδών της ευρύτερης περιοχής με εκείνα της ράτσας Zebu του Πακιστάν.

IMG_6316-1
Το υπέροχο vitello tonnato στολισμένο με βρώσιμα λουλουδάκια
Domotel3
Το μοναστηριακό τραπέζι με φόντο το ψυγείο-βιτρίνα, όπου φυλάσσονται εκλεκτά ελληνικά τυριά, αλλαντικά και κρασιά

Τέλος το «Kastri Bistro» που διακρίθηκε από τους Χρυσούς Σκούφους με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, είναι το γαστρονομικά «βαρύ πυροβολικό» του καλού ξενοδοχείου. Λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σε ένα χώρο που λούζεται στο φως πλάι στο «Point Nord», bar ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης με κάποιο premium ποτό ή ένα signature cocktail.

Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος (παλιός μας γνώριμος από το εστιατόριο «Olive Garden» του ξενοδοχείου «Τιτάνια» στην Ομόνοια) είναι ο υπεύθυνος για την κουζίνα του «Kastri Bistro». Σε ένα περιβάλλον πολύ φιλικό που θυμίζει ωραία τραπεζαρία των βορείων προαστίων με άνετα σαλόνια και καθίσματα, το μπιστρό προσφέρει μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία. Στα τραπέζια με τα λινά τραπεζομάντηλα και τα ποτήρια Riedel το καλωσόρισμα γίνεται με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ladolea και τα ζεστά ψωμάκια της κουζίνας. Η παλέτα των πιάτων που υπογράφει ο καλός σεφ εκτείνεται από το γνήσιο comfort food μέχρι δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο δύσκολους ουρανίσκους. Πάρτε για παράδειγμα το αυγό των 75ο C που σερβίρεται μέσα σε βρώσιμο τσόφλι πλάι σε καπνιστό χέλι, τραγανό πράσο ψιλοκομμένο σαν μαλλιά αγγέλου, πουρέ πατάτας με αρσενικό Νάξου και κρέμα από σταμναγκάθι, την εμβληματική τριλογία του αρνιού με ξινόχοντρο τραχανά, γιαούρτι και αγκινάρα Ιερουσαλήμ αλλά και ένα σπουδαίο πιάτο με καλαμάρι γεμιστό με αρνίσια μυαλά. (Είναι άραγε τυχαίο ότι κάποτε οι Αθηναίοι πήγαιναν στο Καστρί για να φάνε μυαλά; Τι να σας πω. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι).

eggkastri
Αβγό 75 C με καπνιστό χέλι, τραγανό πράσο, πουρέ πατάτας, Αρσενικό Νάξου και κρέμα σταμναγκάθι

Αν πάλι αυτά τα πιάτα φαίνονται σε κάποιους ακραίες επιλογές μην ανησυχείτε. Ο σεφ έχει φροντίσει για κάθε γούστο. Για παράδειγμα, όποιος δοκιμάσει το πεϊνιρλί του (με το λιωμένο κασέρι να τρυπώνει ηδονικά μέχρι την ακρούλα της τραγανής ζύμης) είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ξαναπάει αλλού για πεϊνιρλί. Εξίσου υπέροχα είναι τα αλμυρά λουκουμαδάκια με μετσοβόνε και χαλούμι που σερβίρονται με απαλή μαρμελάδα ντομάτας και αφρό μαστίχας, η ανοιχτή χορτόπιτα με άγρια μεσσηνιακά χόρτα και αφρό φέτας, το μπαρμπούνι σαβόρο, το beef tartar fassone piemontese αλλά και το beef carpaccio με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και νιφάδες παλαιωμένης γραβιέρας Ανδρου και οι σαλάτες με προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Από τα κυρίως πιάτα μάς εντυπωσίασαν οι καραβίδες με το  κουσκουσάκι από βουβαλίσιο γάλα, το ζουμερό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με λεμονάτο ριζότο, λιαστή ντομάτα και πουρέ αρακά όπως και τα πιάτα με βοδινό κρέας στη σχάρα, με ειδικές κοπές.

IMG_6328-1
Η επιτομή του comfort food, το μοναδικό πεϊνιρλί με λιωμένο κασέρι και τραγανή ζύμη
IMG_6336-1
Αλμυρά λουκουμαδάκια με μετσοβόνε και χαλούμι, μαρμελάδα ντομάτας και αφρό μαστίχας

Α, και να μην το ξεχάσω. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για τα γλυκά. Λατρέψαμε το ντουέτο των εκλέρ με κρέμα σοκολάτας και κρέμα βανίλιας με σάλτσα από βατόμουρα, όπως και το σοκολατένιο fudge αρωματισμένο με ελληνικό μπράντι, την κρέμα ανγκλέζ και το παγωτό καφέ, όπως και το υπέροχο μικροσκοπικό μακαρόν (με γεύση καφέ) που συνοδεύει τον εσπρέσο.

IMG_6318-1
Το ζουμερό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με λεμονάτο ριζότο, λιαστή ντομάτα και πουρέ αρακά
ekler3
Το ντουέτο των εκλέρ με κρέμα σοκολάτας και κρέμα βανίλιας με σάλτσα από βατόμουρα
Domotel8
Αποψη του εστιατορίου που θυμίζει παλιό αθηναϊκό αριστοκρατικό σπίτι

IMG_6366KIKHJ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...