Πόσο καιρό έχει η Ελλάδα να δεχθεί ευμενή σχόλια από ξένους παράγοντες; Ακόμη περισσότερο, πόσο καιρό έχει να δει απτά δείγματα καλής θέλησης από την πλευρά των δανειστών της ή κινήσεις που να της επιτρέπουν να φαντάζεται τον… εαυτό της σε ένα περιβάλλον οιονεί κανονικότητας;
Την Τρίτη, λες και υπήρξε μια σιωπηρή συμφωνία, ο Μάριο Ντράγκι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από απόσταση ο ένας από τον άλλον, έτρεξαν να χαιρετήσουν τις θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους Θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Κι αν οι δηλώσεις του πρόεδρου της Κομισιόν, από την Αθήνα, έχουν ανταπόκριση στο… θυμικό, εκείνες του Μάριο Ντράγκι, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχαν και έχουν πρακτικό αντίκρισμα.
Πλέον, η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φτηνή χρηματοδότηση. Θα το κάνει άμεσα κι όχι εν ευθέτω χρόνω.
Πηγές ενημερωμένες για το θέμα αυτό είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί την Τετάρτη (22/6), κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φθηνή χρηματοδότηση έπειτα από έναν χρόνο και πλέον.
Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.
Ο Ντράγκι πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Καθοριστικής σημασίας θα είναι -όπως υποστήριξε- η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους. Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, είπε. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επισήμανε.
Σταθεροποιείται η κατάσταση
Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αψευδής μάρτυρας των θετικών εξελίξεων που μπορεί να περιμένει πλέον η Ελλάδα. «Θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσω τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση μιας κατάστασης, η οποία ήταν πράγματι πολύ δύσκολη. Οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν συμφωνηθεί, έχουν υλοποιηθεί και η απόφαση του ΔΣ του ESM για την καταβολή της δόσης έχει ήδη ληφθεί. Ο συνδυασμός αυτός, μακρο-οικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να παράγει, περαιτέρω σταθεροποίηση, ενώ επίσης θα δημιουργήσει τις συνθήκες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σημείωσε ο κ. Ντράγκι.
«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας καλύτερης συνολικά οικονομικής κατάστασης. Υπάρχουν βεβαίως αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η επιβάρυνση που επιφέρουν στον τραπεζικό τομέα – για το λόγο αυτό, η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ σημαντική, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να απαλλαγούν από το βάρος αυτό που καθυστερεί την παροχή πιστώσεων, καθιστά τις τράπεζες πιο αδύναμες – και στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη μας, ότι η κατάσταση της ρευστότητας αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες σημαντικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ – εξέλιξη η οποία αποτελεί θετικό στοιχείο. Πρόκειται συνεπώς για έναν συνδυασμό στοιχείων και η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί εφόσον υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές» συνέχισε.
Τα capital controls
Καταλήγοντας, ο κ. Ντράγκι συμπέρανε πως «σταδιακά, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, οι έλεγχοι επί της κίνησης κεφαλαίων θα μπορούσαν σταδιακά να μειωθούν – αν και αυτό αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ. Αλλά και αυτός ο παράγοντας θα συνεισέφερε στην ενίσχυση της οικονομίας και θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πρόσβασης στις αγορές, όπως συνέβαινε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο».
Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο αποχώρησης της ΕΚΤ από την «τρόικα», ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο ιστορικό της εμπλοκής της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της είναι η παροχή τεχνογνωσίας, ενώ επίσης σημείωσε ότι η συμμετοχή της αποσκοπεί στη διασφάλιση της επιτυχίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής προς διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για ενδεχόμενη αποχώρηση της ΕΚΤ από την «τρόικα» και ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ΕΚΤ αλλά και από τους λοιπούς θεσμούς, καθώς η ΕΚΤ αποτελεί πλέον μέρος των νομοθετικών ρυθμίσεων, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύπτουν το ελληνικό πρόγραμμα.
Γιούνκερ: «Πάτε καλά, αλλά η τελευταία ευκαιρία»
Από την μεριά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εν Αθήναις παρουσία του δεν έκρυψε την αισιόδοξη στάση του απέναντι στην τωρινή κατάσταση της Ελλάδας. Τόσο στη συνάντηση που είχε με τους Παυλόπουλο-Τσίπρα, όσο και στην ομιλία του στον ΣΕΒ, προσπάθησε να δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει αφεθεί στη μοίρα της, ότι τα πράγματα βαίνουν καλύτερα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το συμφωνημένο πρόγραμμα θα τηρηθεί και οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν σάρκα και οστά.
Συγκεκριμένα, αυτό που ζήτησε ως προϋποθέσεις ήταν ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».
Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και γι αυτό θα ήθελε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις (η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες) να σεβαστούν τη συμφωνία. Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας και δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες. Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και τα προηγούμενα χρόνια είδαμε την Ευρώπη στα χειρότερά της αλλά για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή και υπενθύμισε τις πολύωρες μάχες στα Συμβούλια Κορυφής και υπουργών Οικονομικών. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει ρίξει άγκυρα στην ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.
Ο κ. Γιούνκερ έκανε εκτενή αναφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του αγροτικού και του επενδυτικού σχεδίου («Γιούνκερ plan») και στην πρόκληση του μεταναστευτικού χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών. Επίσης αναφέρθηκε στο Βρετανικό δημοψήφισμα , λέγοντας ότι η ιστορία μας έχει διδάξει ένα απλό μάθημα, ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι και πιο ασφαλείς, επιτεύγματα που θα τεθούν σε κίνδυνο αν υπάρξει έξοδος από την ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News