Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο EuroWorking Group και η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο μύρισε… αίμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΪ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στο σύνολο της κυβέρνησης, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να ανεβάσει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλους και σε όλα, δεν άφησε κανένα παράθυρο ανοιχτό για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και έστειλε μήνυμα για τα όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Ενα διάστημα που μπορεί να μην έχει τις πολλές και σημαντικές προγραμματισμένες ψηφοφορίες όπως στο παρελθόν, αλλά θα ετοιμάσει τον κόσμο για την… λυπητερή του Σεπτεμβρίου, όταν θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στη χώρα επικρατεί αποεπένδυση, αφού «οι τράπεζες δεν δίνουν ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις», με αποτέλεσμα οι τελευταίες να οδηγούνται στο λουκέτο. Μάλιστα, προέβλεψε πως σε λίγους μήνες τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. «Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα δει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Θα βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμη αδιέξοδο», τόνισε χαρακτηριστικά και πέρασε στα πιο ουσιαστικά, όσον αφορά τα όσα σχετίζονται με την τσέπη των πολιτών.
Τι θα γίνει με μισθούς και συντάξεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής. Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεσμεύτηκε πως θα κάνει και ό,τι περνά από το χέρι του ώστε ο 13ος και 14ος μισθός να παραμείνουν ως έχουν. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση θα βρεθεί το φθινόπωρο ενώπιον νέων απαιτήσεων των δανειστών για τα εργασιακά και σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο έχει τεθεί θέμα κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν λοιπόν ξεκάθαρος ως προς τον 13ο και 14ο μισθό.
Θα είμαι σαφής. Δεν θα δεχθώ άλλη μείωση μισθών. Δεν μπαίνει στο τραπέζι 13ος & 14ος μισθός. Δεν θα είναι υπέρ της ανταγωνιστικότητας. #skai
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 6, 2016
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου. «Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, που πρέπει βεβαίως να αλλάξει, και λόγω εσωτερικών κυβερνητικών διάφορων δεν προχωρήσαμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ».
«Δεν θα πω αυτά που έλεγε ο Τσίπρας, και μας τον φόρεσε μέχρι το 2031… Μπορεί σταδιακά να μειωθεί γιατί είναι πολύ υψηλός σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» διευκρίνισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε ότι οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τα κυβερνητικά μέτρα με αυξήσεις φόρων και περικοπές. «Από το Σεπτέμβριο θα βρεθούμε ενώπιον τραγικού αδιέξοδου. Το πολιτικό τοπίο από το Σεπτέμβριο και μετά θα είναι διαφορετικό» εκτίμησε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παθογένειας της ελληνικής οικονομίας, αυτό που χρειάζεται είναι ζεστό χρήμα. Χρήμα που θα έρθει από το εξωτερικό προς την Ελλάδα και το οποίο θα επενδυθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο που χρειάζεται αυτή την στιγμή η οικονομία, δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.
Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται 100 δις € επενδύσεις. Eίμαι πιο κατάλληλος να φέρω επενδύσεις σε σχέση με τον @atsipras #skai
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 6, 2016
Οσον αφορά, τώρα, τις απολύσεις στον Δημόσιο τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί να γίνουν, αφού το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά στην ανορθολογική κατανομή του. Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απολύθηκαν μόνο οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων και εισήγαγε την έννοια της αξιολόγησης. «Ο κάθε κ. Καρανίκας με τι βιογραφικό και τι προσόντα πήρε την θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι η μετενσάρκωση του παλιού λαϊκισμού της μεταπολίτευσης».
Θέλουν να δημιουργήσουν ένα κοινοβούλιο μετριότητας,κατ'εικόνα & καθ'ομοίωσιν της κοινωνίας που ονειρεύονται.Οι Έλληνες αξίζουν περισσότερα.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 6, 2016
Θέλω να συγκροτήσω μια Κυβέρνηση με τους καλύτερους. Με ανθρώπους που θα ξέρουν, ο καθένας από τον τομέα του, πώς να φέρουν την ανάπτυξη.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 6, 2016
Η ΝΔ και η επόμενη μέρα
Δεν θα γίνει ταξικό κόμμα η Νέα Δημοκρατία. Τουλάχιστον, αυτό είναι το μόνο στο οποίο θέλησε να δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης, όσον αφορά το κόμμα του. «Η ΝΔ δεν θα γίνει ταξικό κόμμα, εγώ προτάσσω έναν πολιτικό λόγο ενότητας, αποκρούω τον ταξικό διαχωρισμό, η ΝΔ δεν εκφράζει τους έχοντες και τους κατέχοντες. Η ΝΔ βρίσκει ερείσματα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας. Η αύξηση των έμμεσων φόρων επιβαρύνει εκείνους που δεν έχουν, ενώ η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και στην φοροδιαφυγή», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υπενθύμισε με νόημα την πορεία που έχει ο ίδιος στη Συγγρού, το μικρό χρονικό διάστημα που κάθεται στο τιμόνι του κόμματος: «Παρέλαβα τη ΝΔ που είχε χάσει με 7 μονάδες τις εκλογές και τώρα η ΝΔ είναι 8-10 μονάδες μπροστά. Δεν είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
Εκλογικός νόμος και offshore
Αν το θέμα των ημερών είναι ο εκλογικός νόμος, οι offshore εταιρείες ήταν αυτές που απασχόλησαν την εγχώρια πολιτική σκηνή, όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Είμαι κατά της απλής αναλογικής. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, η χώρα πρέπει να έχει την δυνατότητα για ισχυρές κυβερνήσεις. Είμαι υπέρ του μπόνους. Ο κ. Τσίπρας ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. Επειδή βλέπει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Τα ίδια έκανε στο παρελθόν ο Κουτσόγιωργας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας μία πρόγευση για την στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στα όσα ενδεχομένως έρθουν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.
Οσον αφορά τις offshore εταιρείες και την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή, είπε: «Ακούω την κριτική και αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλά δεν θα ήθελα μία επιλογή τακτικής να επισκιάσει την ουσία του ζητήματος».
Προσέθεσε ότι αφού η κυβέρνηση πιάστηκε με την offshore στην πλάτη, μετά υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται να μία ρύθμιση, παράλογη, αντισυνταγματική και αντιευρωπαϊκή. Προέβλεψε ότι αυτή η διάταξη δεν θα αντέξει γιατί αντιβαίνει ευθέως στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η στάση μας ήταν πιο έντιμη από των άλλων κομμάτων, τα οποία άσκησαν κριτική και στην συνέχεια την ψήφισαν.
Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 15 Ιουνίου. Το περίφημο «ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ». Και ήταν απόλυτα σαφής για το πώς το αντιμετωπίζει:
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα διοργανώνεται από πολίτες, όχι κόμματα. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ποινικοποιήσει κάθε προσπάθεια διαμαρτυρίας.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 6, 2016
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News