Η έκφραση «καζάνι που βράζει» δεν είναι αρκετά κατατοπιστική για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν εδώ και μέρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κι αυτό γιατί ο χυλός που έβραζε μέσα στο καζάνι έχει μετατραπεί σε πύρινη λάβα που έχει βγει από το σκεύος και καίει τα πάντα στο διάβα της.
Σε Λέσβο και Σάμο τα πράγματα δεν είναι απλώς οριακά. Εχουν ξεπεράσει τα όρια. Και οι ταραχές που ξεσπούν σε καθημερινή βάση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχουν προκαλέσει φωτιές σε αρκετά από αυτά, ενώ κάποια έχουν εκκενωθεί και έχουν κλείσει. Κι όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση δεν δείχνει απλώς να έχει χάσει τον έλεγχο, δείχνει να μη θέλει καν να τον έχει. Αρκείται στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.
Εκτός από τη Λέσβο όπου παραμένουν περί τους 3.250 πρόσφυγες και τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί, επεισόδια ξέσπασαν χθες, Πέμπτη, 2 Ιουνίου, και στη Σάμο. Στη Σάμο, όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών, με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να βλέπει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Σε ένα νησί που βρισκόταν και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης. Δύο πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή, και ένας υπουργός. Και στο νησί γινόταν ο… κακός χαμός.
Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών στο κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ. Οι τραυματίες από τα επεισόδια ανήλθαν στους 15, όπως ενημέρωσε με σχετικό tweet ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Σάμος: ένταση κ διαπληκτιςμοι εντός hot spot. 15 άτομα με εκδορές. Απ αυτους 8 χρειάστηκαν περιποίηση, 1 στο νοσοκομειο
— Spokesperson Gr (@RefugeecrisisGr) June 2, 2016
Πολλοί από τους τραυματίες έφεραν εκδορές, οκτώ χρειάστηκαν περαιτέρω περιποίηση, ενώ για έναν κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν Πακιστανό ο οποίος δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι από άλλους μετανάστες. Οπως αναφέρεται, τα επεισόδια ξεκίνησαν για άγνωστη αιτία. Η σύγκρουση ήταν ιδιαιτέρως βίαιη, ενώ μέρος των εγκαταστάσεων τυλίχθηκαν στις φλόγες, θέτοντας σε κίνδυνο οικογένειες προσφύγων που βρίσκονται στα σημεία αυτά. Από την αστυνομία έχουν προσαχθεί περίπου 20 μετανάστες.
Εφιαλτική η κατάσταση στη Λέσβο
Καζάνι που βράζει είναι το κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, όπου τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, με χρήση μαχαιριών και λοστών. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετοί τραυματίες (τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ σε περίπου 15 άτομα προσφέρθηκαν πρώτες βοήθειες από γιατρούς μη κυβερνητικών οργανώσεων), καταστροφές (κάηκαν μία μεγάλη και αρκετές μικρότερες σκηνές) και η υποχρεωτική έξοδος από το στρατόπεδο εκατοντάδων «αμάχων», κυρίως οικογενειών, γυναικών και παιδιών, που κατέφυγαν στα γύρω χωράφια ή και μακρύτερα. Η αφορμή της άγριας σύγκρουσης αμελητέα (αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για διαμάχη για τη φόρτιση ενός κινητού), αλλά η αιτία δεν είναι άλλη από τη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων (περίπου 2.200 προσφύγων και μεταναστών) σε ένα στρατόπεδο, μέσα σε προβληματικές συνθήκες και με ορίζοντα για τους ανθρώπους μόνο αβέβαιες, σκοτεινές προοπτικές.
Video sent just now from #moria #Lesvos fire crews fighting large blazes #refugees #refugeesgr pic.twitter.com/xc5GNNZVi2
— Will Horner (@willhorner) June 1, 2016
Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές τονίζουν πως έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση για την κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό.
Αποκαλυπτική, πάντως, για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια είναι η ανακοίνωση της ΜΚΟ ActionAid, η οποία δραστηριοποιείται στο κέντρο. Η διεθνής οργάνωση διαπιστώνει έλλειψη πληροφόρησης από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς οι πρόσφυγες με τους οποίους επικοινώνησε είχαν άγνοια για τις διαδικασίες ασύλου, ενώ δεν γνωρίζουν και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε. και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η έλλειψη πληροφόρησης οδηγεί σε μεγάλη ανασφάλεια, τεράστια ψυχολογική πίεση και άγχος στους πρόσφυγες, ορισμένοι από τους οποίους ήδη κρατούνται μεγαλύτερο διάστημα από όσο προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο (25 ημέρες). Πολλοί ανησυχούν για το αν θα επιστραφούν στην Τουρκία ή αν θα συνενωθούν με μέλη των οικογενειών τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», σημειώνεται. «Οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι τις περισσότερες μέρες το γεύμα τους περιλαμβάνει σκέτο ρύζι ή πατάτες και μόνο όταν επισκέπτονται τον χώρο κράτησης επίσημοι περιλαμβάνεται κρέας», συμπληρώνει η ActionAid.
Κι όλα αυτά την ώρα που ολοένα και περισσότερες ΜΚΟ απειλούν με αποχώρηση από τα σημεία στα οποία δραστηριοποιούνται, αφού το ενδεχόμενο για γενικευμένες συρράξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο –εκτός των άλλων και τα μέλη τους – είναι ορατό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News