Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον μία διεθνής ατραξιόν. Φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι ξένοι ηγέτες. Οταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν τον ρώτησε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη κάτι σαν «τι έγινε η γραβάτα;», ο Πρωθυπουργός, ως συνήθως χαμογέλασε και απάντησε: «Θα την φορέσω όταν λύσουμε το Κυπριακό».
Εν προκειμένω, η συζήτηση έγινε με αφορμή μία γραβάτα που ο Ερντογάν είχε δωρίσει στον έλληνα Πρωθυπουργό κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κίνηση που είχε κάνει και ο Ματέο Ρέντσι και που πάντως κολακευτική χειρονομία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Τσίπρας συμμετείχε στις αρχές Μαρτίου στην Τουρκία σε ένα σόου που είχε στήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρίζοντας τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους. Αγνοώντας ή παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι εν γένει τελούν στην Τουρκία υπό διωγμόν.
Επιπλέον, την Δευτέρα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας άφησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη μοναξιά του, όταν αυτός αρνήθηκε να παραστεί στο δείπνο που παρέθεσε ο Ερντογάν σε όλους τους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής, Ο λόγος της άρνησης: η παράκαμψη του πρωτοκόλλου και η πρόσκληση στο επίσημο δείπνο του ηγέτη των Τορκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν ενοχλείται από τέτοιες λεπτομέρειες…
Υπέρ του δόγματος φαίνεται πώς τάσσεται και η Κύπρος – επειδή ούτως ή άλλως δεν έχει πλέον να περιμένει τίποτε από την Ελλάδα. Και πάντως, τίποτε καλό
Η σημερινή συγκυρία και η συμπεριφορά του κ. Τσίπρα συμπίπτουν με δραματικές ανατροπές στο διεθνές status της χώρας.
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κλιμακώνεται, οι διεργασίες στο Κυπριακό είναι πολλές, οι ΗΠΑ δια του ΝΑΤΟ έχουν εξασφαλίσει μόνιμη πλέον παρουσία στο Αιγαίο με καθεστώς εγγυητή της ασφάλειας (και πάντως με δυνατότητα παρέμβασης ανά πάσα στιγμή), το Βερολίνο έχει αποκτήσει λόγο και επιρροή στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρά τα όσα διακηρύττει η αριστεροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, η εθνική κυριαρχία είναι την ίδια στιγμή μία έννοια χωρίς περιεχόμενο.
Και εκεί συναντάται ένα πρωτοφανές παράδοξο, στο οποίο η κυβέρνηση της Αθήνας πρωταγωνιστεί και προτρέχει να ανατρέψει τα όσα ίσχυαν έως σήμερα.
Τυπικά, η Ελλάδα παραμένει μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις στο Κυπριακό. Πλην όμως, η Κύπρος έχει πλέον πολύ πιο αναβαθμισμένο διεθνές status, και – το κυριότερο – η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά έχει ένα νέο δόγμα, το οποίο σπεύδει να εφαρμόσει ασχέτως ισχύοντος νομικού καθεστώτος: «Λύση στο Κυπριακό χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις». Υπέρ του δόγματος φαίνεται πώς τάσσεται και η Κύπρος – επειδή ούτως ή άλλως δεν έχει πλέον να περιμένει τίποτε από την Ελλάδα. Και πάντως, τίποτε καλό.
Η συνέχεια πιθανώς θα δοθεί βορειοδυτικά της Κύπρου, εκεί που ο Ερντογάν πιθανολογείται ότι σύντομα θα διεκδικήσει επέκταση των ζωνών της επιρροής του. Και αφότου η Ελλάδα έχει αποστεί με συνοπτικές διαδικασίες των νομικών της δικαιωμάτων, οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι δραματικές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News