Το βράδυ της Τετάρτης το πολυνομοσχέδιο που εφόσον ψηφιστεί την Κυριακή θα ξεκλειδώσει καθώς φαίνεται την αξιολόγηση, κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή. Στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και σε άλλες πόλεις που κατοικοεδρεύουν οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να ακούστηκε ένας κάποιος αναστεναγμός ανακούφισης. Δεν συνέβη και το ίδιο στο εσωτερικό της χώρας.
Με τη διαδικασία του επείγοντος και μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν ένα πολυνομοσχέδιο που αποτελείται από ων ουκ έστι αριθμό διατάξεων «απλωμένες» σε 284 σελίδες και 102.500 λέξεις!
Πρόκειται για μια σειρά μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, με την κυβέρνηση να επιβάλει επιπλέον φόρους 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο έως και το 2018!
Είναι φανερό πως το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αυξήσει άμεσα τα κρατικά έσοδα. Εξου και φέρνει πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν τις περισσότερες από τις αυξήσεις φόρων, όπως είναι το ΦΠΑ 24% που θα επιβληθεί από 1ης Ιουνίου αντί 1ης Ιουλίου 2016, αλλά και για τα τσιγάρα που ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2017 και όχι από το 2018.
Ως το 2017, από τον ΦΠΑ, το Δημόσιο θέλει να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ επιπλέον και άλλα τόσα από τις αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά, συνολικά όμως από το 2018 τα έσοδα πρέπει να ξεπερνάνε τα 1,8 δισ. ευρώ το φόρο.
Αλλα είπαν και άλλα έγιναν
Η κυβέρνηση, λειτουργώντας υπό το κράτος της πίεσης των δανειστών και του χρόνου, έφερε στη Βουλή διατάξεις για τις οποίες, μέχρι πρότινος, κορυφαίοι υπουργοί διατείνονταν πως δεν πρόκειται να περιλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο.
Ετσι, μετά από τη μεταβολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τελικά υπέγραψε και έφερε στη Βουλή μικρότερο αφορολόγητο από τις 9.100 ευρώ, εκτεθειμένοι έμειναν οι Σκουρλέτης και Σταθάκης, οι οποίοι σε δημόσιες παρεμβάσεις τους επέμειναν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο και ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί φόρος στο Internet.
Το πακέτο φόρων έχει ως εξής:
1. Από τον Ιανουάριο του 2016 (αναδρομικά)
- Αύξηση των συντελεστών φόρου για τον ΕΝΦΙΑ του 2016. Αυξάνονται οι συντελεστές και για τον κύριο φόρο στα οικόπεδα αλλά και για τον συμπληρωματικό φόρο, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις.
Προβλέπεται όμως και «περαίωση» για δηλώσεις ακινήτων αφού, για όσους καταθέσουν έως 29-7-2016 συμπληρωματικές-διορθωτικές δηλώσεις Ε9 των ετών 2010 και μετά, για ακίνητα που είχαν και δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς, θα απαλλάσσονται από πρόστιμο.
- Φόρος σε αμοιβαία κεφάλαια και εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, ακινήτων κλπ (για έσοδα 33 εκατ. ευρώ το χρόνο)
- Αύξηση του φόρου για τα τυχερά παιχνίδια, κλιμακωτά, από 30% σε 32,5% και 35% ανάλογα με το κέρδος και θα αποδίδονται από τις εταιρίες ανά μήνα, αντί ανά τρίμηνο.
- Αυξάνεται ο φόρος για όσους εργαζόμενους, εταίρους, μετόχους κλπ κάνουν χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρούν οι εταιρίες τους. Συγκεκριμένα θα φορολογούνται σαν να είχαν εισόδημα από την εταιρία το 80% της αξίας του αυτοκινήτου, αντί 30% που ίσχυε, το οποίο εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη. Το Γενικό λογιστήριο υπολογίζει έξτρα έσοδα 91 εκατ. ευρώ.
- περιορίζονται όσοι θεωρούνται «κατ’επάγγελμα» αγρότες και οι υπόλοιποι χάνουν την προβλεπόμενη μείωση φόρου.
2. Από τον Ιούνιο του 2016
- Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23 σε 24%. Το δημόσιο υπολογίζει 255 εκατ. ευρώ επιπλέον φέτος και 437 εκατ. ευρώ αύξηση εσόδων το 2017.
- Χάνουν την έκπτωση ΦΠΑ η Σύρος, η Θάσος, η Ανδρος, η Τήνος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Σκύρος, η Αλόννησος, η Κέα , η Αντίπαρος και η Σίφνος.
- Φόροι στα αυτοκίνητα: από την 1η Ιουνίου έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης. Συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα, αλλά αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης, σύμφωνα με πληροφορίες είναι:
- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
- 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
- 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
- 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω
- Νέο φόρο επί των αμοιβαίων κεφαλαίων
3. Από τις 15 Οκτωβρίου 2016
- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η τιμή θα αυξηθεί από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, δηλαδή επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο.
4. Από τον Ιανουάριο του 2017
- Από την 1-1-2017 (αντί από 1ης Ιουλίου 2017) αυξάνεται στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από το 1,35 στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδα μέσης τιμής με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ)
- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα και η τιμή εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 30-50 λεπτά στο πακέτο.
- Εισαγωγή νέων φόρου επί των e-τσιγάρων: 10 λεπτά ανά ml του υγρού, δηλαδή 1 ευρώ σε μια συσκευασία των 10 ml (ή 1,24 ευρώ επιπλέον μαζί με τον ΦΠΑ)
- Εισαγωγή του νέου φόρου για τον καφέ: 3 ευρώ το κιλό στον καβουρδισμένο καφέ
- Επιβολή νέου φόρου σε όλες σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις, αντί μόνον όσες έχουν και σύνδεση στο Διαδίκτυο
- Αύξηση από 10% σε 15% στην παρακράτηση φόρου για εισοδήματα από μερίσματα
5. Από τον Ιούλιο του 2017
- Επιβολή νέου φόρου σε όλες σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις, αντί μόνον όσες έχουν και σύνδεση στο διαδίκτυο. Επιβάλλεται επί του μηνιαίου λογαριασμού, και μετά επιβάλλεται σε αυτό και ο ΦΠΑ.
6. Από το 2018
- επιβάλλεται από 1-1-2018 φόρος Διαμονής: μισό ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, ενάμισι ευρώ για 3 αστέρια, τριών ευρώ τη βραδιά για 4 και τεσσάρων ευρώ για ξενοδοχεία με 5 αστέρια. Στα δωμάτια επιβάλλεται 0,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1-2 κλειδιά, μισό ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ τη μέρα για 4 κλειδιά.
- Από 1-1-2018 διπλασιάζεται ο ειδικός φόρος στη Μπύρα, στην τσικουδιά και στο τσίπουρο
- Καμία αύξηση μισθών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολους κλπ) στο δημόσιο τομέα
- 4 συνταξιοδοτήσεις για 1 προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2017 (τώρα η αναλογία είναι 5: 1), και 3-1 το 2018.
Με άλλες διατάξεις:
- Ανοίγει η αγορά πώλησης πράσινων και κόκκινων δανείων σε funds. Προβλέπεται κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και 15 εκατ. ευρώ (2016-2020) για τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που θα δημιουργηθούν.
- Διαχωρίζονται ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ
- Συστήνεται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Προβλέπεται κονδύλι 1,26 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία του νέου φορέα.
- Δημιουργείται Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) αντί της ΓΓΔΕ, εκτός του υπουργείου Οικονομικών. Η Αρχή απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές παρά μόνον σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.
- Συστήνεται το νέο Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων όπου μεταφέρεται προς πώληση και αξιοποίηση η δημόσια περιουσία.
«Ουρά» τα περιφερειακά αεροδρόμια
Οι εκπλήξεις της κυβέρνησης δεν σταμάτησαν, όμως, μόνο εκεί. Το σχέδιο νόμου, από μόνο του ογκώδες και μπλεγμένο, συνοδεύτηκε και από τις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανεβάζοντας τον αριθμό των σελίδων που θα παραλάβουν οι βουλευτές σε 7.500!
Το συγκεκριμένο υλικό πρέπει εντός λίγων νυχτερινών ωρών να μελετήσουν οι εισηγητές και οι αγορητές των κομμάτων, προκειμένου να είναι έτοιμοι για τη συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, που ξεκινάει το μεσημέρι της Πέμπτης.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ολομέλεια θα εισαχθεί το Σάββατο και η ψήφισή του αναμένεται αργά το απόγευμα της Κυριακής.
Πότε θα εφαρμόζεται ο «κόφτης»
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, αν και η φημολογία ήθελε τον «κόφτη» να μην κατατίθεται στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο, αλλά να εντάσσεται μέχρι την Κυριακή -ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου-, τελικά η τροπολογία για τον «κόφτη» κατατέθηκε στη Βουλή περί τις 00:30 τη νύχτα.
Σύμφωνα με την τροπολογία, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση έως την 31η Μαΐου κάθε έτους, στην οποία θα καταγράφει την πορεία του προϋπολογισμού και θα προβαίνει σε περικοπές έως 2% του ΑΕΠ ως εξής:
- Εάν η απόκλιση είναι μέχρι 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα.
- Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% έως 0,75% του ΑΕΠ θα λαμβάνονται μέτρα 0,5% του ΑΕΠ.
- Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% έως 1,25% του ΑΕΠ θα λαμβάνονται μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ.
- Εάν η απόκλιση είναι από 1,76% έως 2,25% του ΑΕΠ θα λαμβάνονται μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ.
Από τις περικοπές εξαιρούνται κονδύλια για την κοινωνική προστασία (επιδόματα, δαπάνες υγείας, κ.λπ.) και κονδύλια που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News