612
Κάπως έτσι μπορεί να είναι οι δικηγόροι του μέλλοντος | .

Ο πρώτος δικηγόρος-ρομπότ είναι γεγονός

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2016, 15:21
Κάπως έτσι μπορεί να είναι οι δικηγόροι του μέλλοντος
|.

Ο πρώτος δικηγόρος-ρομπότ είναι γεγονός

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2016, 15:21

Οποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την οικονομία θα έχει σίγουρα διαβάσει για την επανάσταση της ρομποτικής και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην ίδια την κοινωνία. Χιλιάδες, εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν και θα δημιουργηθούν άλλες. Αλλά αυτό που γίνεται αυτό το διάστημα στις ΗΠΑ ξεπερνά κάθε φαντασία.

Παρακάτω θα διαβάσετε για τον ROSS, τον πρώτο δικηγόρο που στην ουσία δεν είναι δικηγόρος, αλλά κάνει τον δικηγόρο. Αυτό που είναι, ουσιαστικά, είναι ένα ρομπότ, ένα πρόγραμμα που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και ασκεί καθήκοντα δικηγορίας. Και τα ασκεί τόσο καλά που δεν θα το πιστεύετε.

Ενας καλός δικηγόρος είναι αυτός που λύνει τις υποθέσεις πριν καν φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αλλά αν φτάσουν εκεί, ένας καλός δικηγόρος είναι αυτός που κερδίζει. Και για να κερδίσεις μία δίκη χρειάζεται να θυμάσαι τι λέει ο κάθε νόμος, η κάθε διάταξη, η κάθε κανονιστική πράξη και η κάθε δικαστική απόφαση.

Σκεφτείτε κάποιον δικηγόρο να θυμάται τι έγινε σε μία ανάλογη περίπτωση πριν 13 χρόνια, να κουοτάρει και να επικαλείται ατάκες από δικαστές και δικηγόρους κατά τη διάρκεια της δίκης. Κι όλα αυτά όχι με το να ανοίγει βιβλία, να γυρνά σελίδα τη σελίδα και να χάνει χρόνο. Αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μέσα σε ελάχιστη ώρα. Και με απόλυτη σοβαρότητα και εγκυρότητα.

Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθούν στις ΗΠΑ είναι να εξελίξουν τον ROSS σε έναν πραγματικά χρήσιμο συνεργάτη, ο οποίος θα λειτουργεί επικουρικά στους δικηγόρους και θα είναι σαν να έχουν ένα κινητό –και ομιλούμενο- αρχείο.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από το νέο πρόγραμμα που λανσάρει η IBM, το IBM Watson, το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται και να αναπαράγει δεδομένα. Χιλιάδες δεδομένα, απίστευτος όγκος πληροφοριών σε λίγη ώρα και με απόλυτη σαφήνεια. Μάλιστα, το πρόγραμμα που τρέχει στον… ROSS θα μπορεί να αντιλαμβάνεται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η ακροαματική διαδικασία και θα είναι σε θέση –στο άμεσο μέλλον- να πάρει αποφάσεις και να κρίνει μόνο του τι είναι αυτό που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πού… κολλάει

Ωστόσο, όσο θεαματικό κι αν είναι το επίτευγμα της ΙΒΜ και όσο κι αν αναμένεται να προκαλέσει πάταγο στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, τόσες δυσκολίες υπάρχουν. «Οι αποφάσεις των δικαστών είναι γραμμένες στην καθομιλουμένη, σε καθημερινή γλώσσα και όχι σε αυστηρούς κώδικες υπολογιστών, σε στήλες και σειρές. Σε στήλες και σειρές είναι πιο εύκολο να ψάχνει το πρόγραμμα», αναφέρει ο Αντριου Αρούντα, CEO της ROSS Intelligence, η οποία συνεργάζεται με την ΙΒΜ στο συγκεκριμένο project.

Ο Αρούντα σε διάλεξή του για την τεχνητή νοημοσύνη

 

Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθούν στις ΗΠΑ είναι να εξελίξουν τον ROSS σε έναν πραγματικά χρήσιμο συνεργάτη, ο οποίος θα λειτουργεί επικουρικά στους δικηγόρους και θα είναι σαν να έχουν ένα κινητό –και ομιλούμενο- αρχείο.

Ολα όσα διαβάσατε, όμως, όχι μόνο απέδωσαν καρπούς, αλλά έφεραν και την πρώτη πρόσληψη. Ο ROSS –το πρώτο αντίγραφό του- προσελήφθη από την Baker & Hostetler, μεγάλη law firm στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η οποία εξειδικεύεται στον τραπεζικό τομέα και στις υποθέσεις χρεοκοπίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Αρούντα, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που, ήδη, έχουν προβεί σε αντίστοιχες παραγγελίες.

Γιατί είναι χρήσιμο για τον κόσμο

Με βάση τα όσα αναφέρουν τα στελέχη της Raw Intelligence, το κέρδος για τον μέσο Αμερικανό είναι πολλαπλό κι αυτό γιατί μακροπρόθεσμα θα πέσουν οι τιμές στις αμοιβές των δικηγόρων. Μάλιστα, είναι τέτοια η επανάσταση που θα φέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όλο το… πακέτο θα μπορεί να αγοραστεί σταδιακά κι από κάποιον με μέσο εισόδημα κι όχι μόνο από τις μεγάλες εταιρείες. Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, το 80% των Αμερικανών δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις αμοιβές που πρέπει να καταβάλει σε έναν δικηγόρο σε μία απλή υπόθεση που φτάνει στις δικαστικές αίθουσες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...