Τον ζηλεύουν όλοι οι λεφτάδες του κόσμου. Σεΐχηδες, ρώσοι ολιγάρχες και αμερικανοί κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών – ιδιοκτήτες των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αγγλίας. Ο Βισάι Στριβαντχαναμπράμπχα (όπως κι αν λέγεται…) δεν κέρδισε μόνο τον τίτλο στην Premier League, αλλά και τον θαυμασμό των πλούσιων συναδέλφων του. Επειδή κατάφερε πολλά ξοδεύοντας λίγα. Στη γειτονιά των δισεκατομμυριούχων, αυτό είναι μεγάλη «μαγκιά».
Ούτε ο γιος του δεν τον πίστεψε όταν -το 2014- προέβλεψε πως δεν θα αργήσει η μέρα που η Λέστερ θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία. Υποσχέθηκε να δαπανήσει περίπου 180 εκατομμύρια λίρες για να πετύχει τον στόχο του και -μόλις δυο χρόνια αργότερα- οι αντίπαλοί του έπαψαν να τον χλευάζουν. Οι «Αλεπούδες» του τήρησαν αυτή την υπόσχεση με το ένα τρίτο του ποσού. Με τον τέταρτο χαμηλότερο προϋπολογισμό ανάμεσα στις 20 ομάδες τρέλαναν τον ποδοσφαιρικό κόσμο, αφήνοντας πίσω τους τη Γιουνάιτεντ, τη Σίτι, την Τσέλσι, την Αρσεναλ. Τις πλούσιες αριστοκράτισσες με τα πολλαπλάσια έσοδα και τις υπέρογκες δαπάνες για μετεγγραφές. Στα 132 χρόνια της ιστορίας της, η Λέστερ έχει ξοδέψει για νέους παίκτες λιγότερα από τα 320.000.000 ευρώ που διέθεσε την τελευταία διετία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επί Λουίς φαν Χάαλ.
Η μεθυσμένη -από ευτυχία- πολιτεία του Λέστερ, τον λατρεύει. Αυτές τις μέρες, παντού στην πόλη θα συναντήσεις το πορτρέτο του, ακόμη και σε καταστήματα ανθρώπων που ουδέποτε ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο. Γιατί τους έκανε περήφανους, βάζοντας το όνομα της ασήμαντης πόλης τους στο στόμα όλων των Βρετανών και των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Σύμφωνοι, οι πρωταγωνιστές του θαύματος ήταν ο Ρανιέρι, ο Βάρντι, ο Μαχρέζ, ο Καντέ, ο Μόργκαν, ο Σμάιχελ, όμως όλα άρχισαν από το δικό του, «τρελό» όνειρο να κάνει τη Λέστερ πρωταθλήτρια «από το πουθενά». Ακριβώς όπως ο ίδιος έγινε διδεκατομμυριούχος.
Η πρώτη του επιχείρηση ήταν ένα μικρό κατάστημα αφορολόγητων ειδών στην Μπανγκόκ, το 1989. Τίποτε σπουδαίο. Σήμερα, η αυτοκρατορία του -«King Power International Group»- μονοπωλεί όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ κατέχει και τρία εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα. Η προσωπική του περιουσία αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια -σύμφωνα με το Forbes- και είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ταϊλάνδη. Θα ήταν το case study του αυτοδημιούργητου, αν δεν απολάμβανε της αμέριστης στήριξης του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, του μακροβιότερου ηγέτη στον κόσμο (βρίσκεται στον θρόνο από το 1946).
Ο Βισάι τού οφείλει πολλά – και δεν είναι αχάριστος. Του δείχνει την ευγνωμοσύνη του με κάθε τρόπο. Μέχρι το πορτρέτο του έχει κρεμάσει στο «King Power», το γήπεδο της Λέστερ. Οταν οι υψηλοί καλεσμένοι του τον ρωτούν «ποιος είναι αυτός;», ο Βισάι… στραβώνει. Στον βασιλιά Μπουμιμπόλ χρωστάει και το όνομά του. Γεννήθηκε (το 1957) με το επώνυμο Ράξιαρξον, όμως σε μια σεμνή τελετή -το 2013- ο μονάρχης της πατρίδας του τον… βάπτισε «Στριβαντχαναμπράμπχα», που σημαίνει «Φως της προοδεύουσας δόξας». Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Για να τον τιμήσει για τις επιχειρηματικές του επιτυχίες και το φιλανθρωπικό του έργο. Για την προσφορά του στην οικονομία της Ταϊλάνδης, αλλά και στον ίδιο (τον βασιλιά) αυτοπροσώπως.
Τη Λέστερ την αγόρασε, μέσω της εταιρείας του, το καλοκαίρι του 2010 έναντι 40 εκατ. λιρών. Η σημερινή της αξία εκτιμάται γύρω στα 430 εκατ. λίρες. Αποπλήρωσε όλα τα χρέη της και, στη συνέχεια, έβαλε μπρος το μεγαλεπήβολο σχέδιό του: να τη φτάσει στην κορυφή. Από ποδόσφαιρο δεν… σκαμπάζει πολλά. Το αγαπημένο του σπορ είναι το πόλο (αυτό που παίζεται με τα άλογα και τα μπαστούνια), στο οποίο αθλείται από μικρός. Μάλιστα, είναι ο ιδρυτής της Ομοσπονδίας Πόλο της Ταϊλάνδης, ενώ έχει αγοράσει και ομάδα του Λονδίνου.
Διοικεί τη Λέστερ μαζί με τον γιο του -το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του- Αϊγιαγάτ, που τον έχει κάνει αντιπρόεδρο του κλαμπ. Αλλά, γνωρίζοντας την άγνοιά του για το αντικείμενο, δεν πολυ-ανακατεύεται. Εμπιστεύεται τα στελέχη που προσλαμβάνει. Το περασμένο καλοκαίρι, που έδιωξε τον προπονητή της ομάδας, Νάιτζελ Πίρσον (επειδή ο γιος του προσέβαλε τις ταϊλανδές ιερόδουλες με ένα sex tape), και προσέλαβε τον Κλάουντιο Ρανιέρι, κράτησε όλους τους συνεργάτες του πρώην τεχνικού. Εκρινε οτι άξιζαν – και έκρινε σωστά. Ο Τζον Ράντκιν, που έγινε διευθυντής ποδοσφαίρου τον Δεκέμβριο του 2014, κρύβεται πίσω από το εξαιρετικό «σκάουτινγ» (επιλογή παικτών), που συνέβαλε καθοριστικά στο φετινό θαύμα της Λέστερ.
Η μοναδική του παρέμβαση στην ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η εμμονή του να φέρνει στο Λέστερ -με το ιδιωτικό του jet Gulfstream- Βουδιστές μοναχούς, για να ευλογήσουν τον σύλλογο και το στάδιο, και να χαρίσουν στα αποδυτήρια ηρεμία και θετική ενέργεια. Ο αρχισκόρερ της ομάδας, Τζέιμι Βάρντι, είχε πει -δημοσίως- πως το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο καλό κλίμα των αποδυτηρίων που έχουν ευλογήσει οι Βουδιστές. Μπορεί να μην το πιστεύει και να ήθελε, απλώς, να ικανοποιήσει το αφεντικό του. Πάντως, από το 2013 και μετά, οι ποδοσφαιριστές της Λέστερ έχουν συχνά πάρε – δώσε με τους μοναχούς, ενώ αρκετοί απ’ αυτούς φορούν στους αγώνες τα φυλαχτά που τους έχουν χαρίσει. Μάλιστα, επισκέφθηκαν και οι ίδιοι τον ναό του Βούδα Πρα Μάα Μοντόπ, στην Μπανγκόκ, τον Μάιο του 2014, όταν πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου της Championship (Β’ Κατηγορίας).
Αν και βαθύπλουτος, ο Βισάι είναι… παιδί του λαού. Στις 3 Απριλίου είχε γενέθλια. Η Λέστερ έτυχε να παίζει εντός έδρας, και ο πρόεδρος εμφανίστηκε στο «King Power» -με το ελικόπτερο- για να κεράσει όλο το γήπεδο. Τριάντα χιλιάδες μπίρες (μάρκας «Σίνγκα», που είναι δικής του παραγωγής) και ντόνατς για όλους… Ο κόσμος τού ευχήθηκε «happy birthday» με ένα πανό, το οποίο έσερνε ένα αεροπλάνο που έκοβε βόλτες πάνω από την πόλη. Ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τους φίλους της Λέστερ. Με ένα συμβολικό αντίτιμο, δέκα λιρών, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκτός έδρας αγώνες της ομάδας τους. Το υπόλοιπο κόστος, το κάλυπτε ο ίδιος.
Ο Βισάι, που μοιράζεται τον χρόνο του ανάμεσα στην Μπανγκόκ και στο δυτικό Λονδίνο, όπου έχει αγοράσει ένα «παλάτι», έχει κι άλλα φιλόδοξα σχέδια για την ομάδα του. Τώρα, θέλει να την καθιερώσει στις έξι επτά μεγαλύτερες δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό έστειλε -μέσω του Ρανιέρι- μήνυμα στους παίκτες της Λέστερ, να μη φύγει κανείς. Οχι μόνο δεν σκοπεύει να πουλήσει τα αστέρια της -όπως ο Τζέιμι Βάρντι, ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ο Εν’Γκολό Καντέ και ο Κάσπερ Σμάιχελ- αλλά έχει ζητήσει κοστολογημένη εισήγηση για την ενίσχυσή της.
Λεφτά έχει. Γιατί να πουλήσει; Αλλωστε, πλέον, το χρήμα θα ρέει άφθονο στα ταμεία του συλλόγου. Δεν είναι μόνο τα 190 έως 320 εκατ. ευρώ που θα του αποφέρει η κατάκτηση του τίτλου. Είναι και το ότι η εμπορικότητα και η δημοφιλία των «Αλεπούδων» εκτοξεύτηκε. Μάλιστα, ο δαιμόνιος Βισάι φρόντισε να… πουλήσει το κατόρθωμα της Λέστερ και στην Ταϊλάνδη, αλλά και σε άλλες χώρες της Ασίας. Χιλιάδες παραγγελίες για φανέλες και αναμνηστικά της ομάδας φέρνουν στα ταμεία δεκάδες εκατομμύρια.
Εχει μυαλό. Αλλά έχει και άστρο, ο «βασιλιάς του Λέστερ». Οπως αποκάλυψε η Sun, αυτές τις μέρες που βρισκόταν στην πόλη για να παρευρεθεί στους χθεσινούς (Σάββατο) εορτασμούς για τον τίτλο, βαρέθηκε. Και επισκέφθηκε ένα καζίνο της περιοχής, για να σκοτώσει την ώρα του. Οταν σηκώθηκε από τη ρουλέτα για να φύγει, είχε κερδίσει περίπου 3 εκατ. ευρώ…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News