Είναι αλήθεια πως όταν συναντάται ο Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ, κανείς δεν περιμένει το βασικό θέμα συζήτησης να είναι η Ελλάδα. Ή τουλάχιστον δεν πρέπει να γίνεται έτσι, εάν συμβεί σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Είναι, βλέπετε, δύο από τους πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου. Αλλά όταν στη συζήτηση –μεταξύ άλλων- πέφτει και το θέμα το δικό μας, τότε έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τι –και κυρίως- πώς λέγεται.
Ο αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο και συναντήθηκε με την καγκελάριο της χώρας, με το ραντεβού να γίνεται στο Αννόβερο και να αποτελεί το θέμα του διημέρου για όλα τα ευρωπαϊκά media.
Κι αν το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το Προσφυγικό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και –φυσικά- η οικονομία υπό το πρίσμα της Trans-Atlantic συμφωνίας, η Ελλάδα δεν απουσίαζε από το μενού.
«Βρείτε τα με το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας», ήταν το κεντρικό μήνυμα του αμερικανού πολιτικού προς τη Μέρκελ. Κοινώς, σαν να το λέει στη νύφη για να τα ακούσει πεθερά. Κι όπου νύφη βάλτε τη γερμανίδα καγκελάριο κι όπου πεθερά, βάλτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, γενικότερα. Είναι γνωστό εξάλλου πως ότι ακούει η Μέρκελ αφορά και τους άλλους ηγέτες των κρατών-μελών της Ενωσης. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Σλοβενία να μην επηρεάζεται από τα όσα λέει ο Ομπάμα στη Γερμανία.
Για του λόγου το αληθές, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Upi, στο τηλεγράφημά του, αναφέρει πως ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τη Μέρκελ τη συνεργασία ΔΝΤ-Ευρώπης με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβλέπει στην αξιολόγηση της Μέρκελ για το πώς θα μπορέσουν ΕΕ και ΔΝΤ να συνεργαστούν με την Αθήνα και πώς θα μπορέσει το Μέγαρο Μαξίμου να προσαρμοστεί στα δεδομένα που ισχύουν. Αλλά και το πώς θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Βασικό μέλημα του αμερικανού προέδρου είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ, κάτι που θεωρείται βασική επιδίωξη των ΗΠΑ, αφού μία διαφορετική εξέλιξη θα ανάτρεπε τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Upi δεν καταγράφονται στο κείμενο της αποδελτίωσης με τις δηλώσεις Ομπάμα και Μέρκελ, όπως αυτό εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.
Στα υπόλοιπα ζητήματα της συνάντησης, ο Ομπάμα αποκάλυψε τις προθέσεις του για ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία, με 250 επιπλέον στρατεύματα να αποστέλλονται στα ανατολικά της Μεσογείου, ωστόσο ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή. Οσον αφορά την οικονομία, ο Ομπάμα έδειξε την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Διατλαντικής Συμφωνίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις, επιχειρηματολογώντας πως κάτι τέτοιο θα απέφερε αμοιβαία κέρδη στις οικονομίες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, με ποσά που θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντως, η Ανγκελα Μέρκελ έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού άκουσε τον πλανητάρχη να τονίζει με έμφαση πως η γερμανίδα καγκελάριος είναι «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», αναφερόμενος στο Προσφυγικό.
Μεγάλη Εβδομάδα… αποφάσεων
Οπως ακριβώς αναμενόταν, η εβδομάδα πριν το Πάσχα θα είναι κρίσιμη. Μένει να φανεί εάν θα είναι και των… παθών. Οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την Αθήνα να δρομολογήσει άμεσα τα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών, την ώρα που τα μηνύματα που φτάνουν από τον επικεφαλής του Eurogroup είναι ανησυχητικά. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για οριακή ρευστότητα της Αθήνας, κάτι που κάνει τους πάντες να προσδοκούν λύση στο –διαφαινόμενο- Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News