555
Ενα πλοιάριο ασφυκτικά γεμάτο με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Μια φωτογραφία από το πρόσφατο παρελθόν | Photo by Marco Di Lauro/Getty Images/ Ideal Images

Το αίνιγμα με το ναυάγιο στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2016, 17:33
Ενα πλοιάριο ασφυκτικά γεμάτο με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Μια φωτογραφία από το πρόσφατο παρελθόν
|Photo by Marco Di Lauro/Getty Images/ Ideal Images

Το αίνιγμα με το ναυάγιο στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2016, 17:33

Η είδηση αυτού του ναυαγίου, του οποίου δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο ίχνος, έκανε κάποιους λόγω του αριθμού των θυμάτων να μιλήσουν για «νέα Λαμπεντούζα».

Επί μέρες πλανάται το μυστήριο για το πλοίο με τους πρόσφυγες που χάθηκε κάπου μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Πιθανόν να έχουν πνιγεί εκατοντάδες άνθρωποι, το πού και το πόσοι ακριβώς είναι άγνωστα. Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung προσπάθησε να συνθέσει το παζλ.

Οπως γράφει, συνήθως βρίσκονται τεκμήρια του ναυαγίου εντός λίγων ωρών. Αυτήν τη φορά, όμως, ούτε η ελληνική ακτοφυλακή, ούτε η FRONTEX έχουν εντοπίσει κάτι. Έστω και αν πρόκειται για μια έκταση 2,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Μεσογείου, αυτό είναι ασυνήθιστο, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι μόνες, μη ασφαλείς, πληροφορίες ξεκινούν από τη Σομαλία και την Αίγυπτο και φτάνουν ως την Ευρώπη, ενώ, όπως σημειώνει, χωρίς τους επιζώντες δεν θα γνωρίζαμε ίσως τίποτα, αφού θα τους είχε καταπιεί όλους η θάλασσα.

Οι πρώτες πληροφορίες προέρχονται από 41 επιζώντες, οι οποίοι περισυνελέγησαν από ένα φιλιππινέζικο φορτηγό πλοίο 175 χιλιόμετρα από την Πύλο. Οι 37 που έφτασαν το περασμένο Σάββατο το πρωί στην Καλαμάτα ήθελαν να πάνε στην Ιταλία.

Πιθανόν να ξεκίνησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό τη Σαρδηνία. Ήταν 240 συνολικά, κατά μια μαρτυρία Σομαλού διασωθέντα. Μετά από ώρες στη θάλασσα οι λαθροδιακινητές θέλησαν να τους επιβιβάσουν σε ένα πλοίο μήκους 30 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν ήδη άλλοι 300 άνθρωποι, πιθανόν από την Αίγυπτο. Αυτό το πλοιάριο βυθίστηκε κατά την προσπάθεια επιβίβασής τους. Μπόρεσαν να σωθούν μόνον όσοι ήξεραν κολύμπι και επέστρεψαν στο πρώτο σκάφος.

Ένας Αιθίοπας είπε ότι η γυναίκα του και το παιδί του πνίγηκαν μπροστά στα μάτια του και ότι συνολικά πνίγηκαν 500 άνθρωποι. Τα ερώτημα είναι όμως πού. Θα μπορούσε να είναι κάπου μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Το αραβόφωνο BBC

Την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό από το αραβόφωνο BBC, το οποίο βασίστηκε σε πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα, ότι πιθανόν να πνίγηκαν 400 Σομαλοί. Στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Σομαλίας μίλησε για 500.

Οι πληροφορίες από την Ιταλία, των γερμανικών ΜΜΕ όπως και διαφόρων διεθνών οργανισμών, της FRONTEX, των ακτοφυλακών, αλλά και οι μαρτυρίες των 37 διασωθέντων μιλούν πάντως για εκατοντάδες νεκρούς. Το σημείο του ναυαγίου όπως και αριθμός των νεκρών παραμένουν, όμως, τελικά αδιευκρίνιστα.

H Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ

Η πρεσβεία της Σομαλίας στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ήδη μέσω Twitter ότι «στη νέα τραγωδία στα νερά της Μεσογείου χάθηκαν περισσότερες από 400 ανθρώπινες ζωές», την ώρα που η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επισημαίνει ότι «παραμένουν ανακριβείς» οι πληροφορίες για «ναυάγιο διαστάσεων Λαμπεντούζα». Ωστόσο μετανάστες που εμφανίζονται ως επιζήσαντες του ναυαγίου στα ανοικτά της Αιγύπτου, προειδοποιούν για «500 και πλέον νεκρούς».

Oπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC από την Καλαμάτα, Will Ross, μεταγωγικό πλοίο διέσωσε και μετέφερε στις ακτές της Μεσσηνίας ναυαγούς από την Αιθιοπία, τη Σομαλία το Σουδάν και την Αίγυπτο. Οι μαρτυρίες τους, αναφέρουν ότι λαθροδιακινητές παρέσυραν στο θάνατο εκατοντάδες μετανάστες που είχαν αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης προς την Ιταλία.

«Οι λαθροδιακινητές μας υποχρέωσαν εν πλω να αλλάξουμε σκάφος και μας μετέφεραν σε ξύλινη λέμβο τριάντα μέτρων, όπου ήδη είχαν φορτώσει άλλα 300 άτομα και τελικά ανατράπηκε και βυθίστηκε», αναφέρει ένας Σομαλός. Δηλώνοντας ότι σώθηκε αφού κατάφερε πρώτα να κολυμπήσει και να επιστρέψει στη σχεδία με την οποία είχε διαφύγει από τη Λιβύη. Οι εικόνες που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το βρετανικό δίκτυο, προέρχονται από το πλήρωμα του μεταγωγικού που διέσωσε 41 ναυαγούς, στις ακτές της Μεσσηνίας, όπως αναφέρεται.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...