Οι επισκέπτες της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου σύντομα θα μπορούν να ξεχάσουν το μπέρδεμα με την αλλαγή συναλλάγματος – με την έναρξη ενός νέου συστήματος που θα χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματά τους αντί μετρητών.
Το νέο αυτό σύστημα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και αποσκοπεί στο να κάνει πιο εύκολη την διαδικασία αγορών αλλά και τους ελέγχους αφίξεων των τουριστών από το εξωτερικό στα ξενοδοχεία της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri.
Αρχικά, οι επισκέπτες θα πρέπει πρώτα να δηλώσουν τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανόμενων των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους και στοιχείων των πιστωτικών καρτών τους.
Οσοι από τους τουρίστες εγγραφούν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα, με τους φόρους να αφαιρούνται αυτόματα από επιλεγμένα καταστήματα. Το σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως αντικατάσταση των διαβατηρίων των επισκεπτών της χώρας, που υποχρεούνται να επιδείξουν κατά την άφιξη τους στα ξενοδοχεία που θα μείνουν όπως αναφέρει η Ντανιέλε Ντεμετρίου στη βρετανική Telegraph.
Στην πρώτη δοκιμαστική περίοδο, το εγχείρημα θα περιλαμβάνει 300 μαγαζιά με σουβενίρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλα μέρη που επισκέπτονται συχνά οι τουρίστες, σε δημοφιλείς προορισμούς, συμπεριλαμβάνοντας και την περιοχή ιαματικών πηγών Χακόνε της παραθαλάσσιας πόλης Καμακούρα.
Το πείραμα με τα δαχτυλικά αποτυπώματα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ιαπωνικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκεφτούν την πρωτεύουσα στην σκιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το 2020.
Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι το σύστημα θα ενεργοποιηθεί σε όλη την χώρα έως το 2020, υπολογίζοντας ότι θα έχουν επισκεφτεί την χώρα περίπου 40 εκατομμύρια τουρίστες έως τότε.
Το νέο σύστημα θα δώσει την δυνατότητα στο κράτος να αναλύσει τις καταναλωτικές συνήθειες και μοτίβα των επισκεπτών της χώρας, στέλνοντας ανώνυμα δεδομένα προς επεξεργασία σε συμβουλευτικό όργανο υπό την ηγεσία της κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες που θα αποκτηθούν θα χρησιμοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δημιουργήσουν αποτελεσματικές τουριστικές πολιτικές.
Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μερικοί τουρίστες μπορεί να είναι απρόθυμοι να παρέχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα οικειοθελώς.
Τον Φεβρουάριο, η Mastercard επιβεβαίωσε ότι θα δεχόταν φωτογραφία selfie και δακτυλικά αποτυπώματα, αντί κωδικών πρόσβασης για το λογαριασμό των πελατών της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αρκετά ηλεκτρονικά πορτοφόλια ήδη χρησιμοποιούν τα δαχτυλικά αποτυπώματα ως τρόπο επιβεβαίωσης της πληρωμής. Ορίζοντας μια προπληρωμένη ή μια πιστωτική κάρτα σε ένα συμβατό με το Apple Pay, iPhone, θα μπορούν οι χρήστες να κάνουν τις πληρωμές τους πιέζοντας τον αντίχειρά τους στο σαρωτή της συσκευής για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους.
Το αντίστοιχο σύστημα της Samsung (Samsung Pay) και το Android Pay έχουν ήδη αρχίσει να αφήνουν τους καταναλωτές να πληρώνουν, χρησιμοποιώντας τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Πόσο ασφαλή είναι όμως τα δακτυλικά αποτυπώματα;
Στην περίπτωση των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, οι κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα η Apple, δεν αποθηκεύουν τον αριθμό της κάρτας στην συσκευή όπου χρησιμοποιείται το Apple Pay ούτε στους διακομιστές της. Αντίθετα, όταν προστίθεται μια κάρτα, ένας μοναδικός αριθμός λογαριασμού συσκευής δημιουργείται και κρυπτογραφείται. Και αποθηκεύεται μέσα σε ένα τσιπ στην συσκευή που ονομάζεται, «ασφαλές στοιχείο».
Οταν ο χρήστης προσπαθεί να κάνει μία συναλλαγή, ο μοναδικός αριθμός λογαριασμού συσκευής, ταυτοποιείται με έναν δυναμικό κωδικό ασφαλείας, επίσης μοναδικό για την συγκεκριμένη πληρωμή, και αν όλα επαληθευτούν, η συναλλαγή πραγματοποιείται.
Στην άτυχη περίπτωση που η Apple συσκευή σας κλαπεί, μπορείτε να διακόψετε την λειτουργία Apple Pay, χρησιμοποιώντας το Find My iPhone μέσα από το διαχειριστικό κομμάτι του λογαριασμού σας στην Apple.
Τα δαχτυλικά αποτυπώματα, όπως και άλλα μέτρα ασφαλείας, μπορούν να παραβιαστούν. Στην πραγματικότητα ερευνητές έχουν καταφέρει να κοροϊδέψουν το σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο Samsung Galaxy S6 και στο Huwai Honor 7 φωτογραφίζοντας τα αποτυπώματα κάποιου και εκτυπώνοντάς σε χαρτί, χρησιμοποιώντας ειδικό μελάνι. Αλλο ένα πρόβλημα είναι ότι έχουμε δέκα δακτυλικά αποτυπώματα και δεν μπορούν να αλλάξουν ποτέ.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολο να κλέψει κάποιος και να ξαναδημιουργήσει ένα δακτυλικό αποτύπωμα από το να σπάσει έναν κωδικό ή έναν αριθμό ασφαλείας (Pin). Ισως η πιο ασφαλή προσέγγιση είναι να έχουμε ενεργοποιήσει την ταυτοποίηση δύο βημάτων, που συμπεριλαμβάνει και την χρήση κωδικού αλλά και δακτυλικού αποτυπώματος.
Αξίζει να πούμε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία για την υπογραφή συμβολαίων ή απλών εμπορικών συμφωνιών από το 150 μ.Χ. και στην Κίνα από το 200 π.Χ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News