Η γενική εικόνα της οικονομίας της Ευρώπης των «28» και της ευρωζώνης των «19» το 2015 είχε επιμέρους επιτυχίες, με μειωμένα ελλείμματα και μειωμένα χρέη, χωρίς να συνοδεύονται από ισχυρή ανάπτυξη, δείχνουν τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Πέμπτη.
Ειδικά για την Ελλάδα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διπλασιάστηκε, το χρέος μειώθηκε ελαφρά σε απόλυτες τιμές όσο και σε ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε όλη την ΕΕ στο έλλειμμα επί του προϋπολογισμού με 7,2% το 2015 σε σχέση με το 3,6% του 2014.
Ωστόσο η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι το 2015 η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ πρόβλεπε για το 2015 έλλειμμα 0,6%.
Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανικα Μπράιντχαρντ, η επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη του αναμενόμενου γιατί καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 είχε στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Πρόκειται για απόκλιση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το στόχο, αλλά προς τη θετική κατεύθυνση.
Δείτε την ανακοίνωση της Eurostat
Ωστόσο ως προς αυτά η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι το ποσοστό που δημοσιοποιήθηκε από τις ευρωπαϊκές Αρχές δεν είναι αυτό που υπολογίζεται για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς μια σειρά δαπάνες αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Αναλυτικότερα, κατά την ΕΛΣΤΑΤ, στο πρωτογενές ισοζύγιο υπάρχει έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ (περίπου 6 δισ. ευρώ) έναντι πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το 2014. Αν σε αυτό το 3,4% προστεθούν οι δαπάνες για τόκους, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι αυτό που διαμορφώθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής «περιλαμβάνουν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, τις δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια», αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.
Δείτε τις διευκρινίσεις της ΕΛΣΤΑΤ
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το αποτέλεσμα εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».
Πρωταθλήτρια είναι η Ελλάδα και στο χρέος με το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την ΕΕ που το 2015 ανήλθε σε 176,9% έναντι 180,1% το 2014 ή από τα 319 στα 311 δισ. ευρώ.
Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 176,023 δισ. το 2015 από 177,559 δισ. το 2014, κατέγραψε δηλαδή μικρή κάμψη της τάξης του 1%.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, το έλλειμμα επί των προϋπολογισμού διαμορφώθηκε το 2015 στο 2,1% σε σχέση με το 2,6% το 2014 , τα έσοδα και οι δαπάνες των κυβερνήσεων είχαν και οι δύο μικρή κάμψη, ενώ το χρέος διαμορφώθηκε από το 92% το 2014 σε 90,7% το 2015.
Ανάλογη η εικόνα και για τους 28, όπου το έλλειμμα έκλεισε σε 2,4% από 3% το 2014 και το χρέος σε 85,2% από 86,8% το 2014.
Μαξίμου: «Εκτεθειμένο το ΔΝΤ»
Το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Eurostat περί πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% επεσήμανε ότι «το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ».
«Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ηρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους», σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση και προσθέτει ότι «τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία».
Κουμουτσάκος: «Στο κενό η κυβερνητική προπαγάνδα»
Με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat και το σχετικό non-paper του Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε: «Πριν δύο χρόνια απαξίωναν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι, στήνουν πανηγύρι προπαγάνδας. Ξεχνούν, όμως, να πουν ότι τα “αριστερά πλεονάσματα” – αντίθετα από τα προηγούμενα – είναι συνέπεια στάσης πληρωμών και σκληρής φοροεπιδρομής που διέλυσαν την οικονομία και τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση Τσίπρα προκαλεί και πάλι την κοινή λογική και τους πολίτες που καθημερινά: Βλέπουν τη σύνταξή τους να εξαερώνεται, γονατίζουν πληρώνοντας όλο και περισσότερους φόρους, τρέμουν που βλέπουν τον εφιάλτη της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού, του νερού, του τηλεφώνου ακόμα και του διαδικτύου να γίνεται πραγματικότητα.
» Και πάνω από όλα, βιώνουν την οδυνηρή ανεργία που εκτινάχθηκε, την ώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβερνητική προπαγάνδα πέφτει στο κενό. Δεν πείθει κανέναν. Οι πολίτες τους έχουν γυρίσει την πλάτη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News