Στην Ειδομένη οι αρχές ασφαλείας της γειτονικής χώρας έριχναν χημικά και πλαστικές σφαίρες επί στόχων που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μελέτησε τις φάσεις, ο βοηθός δεν σήκωσε σημαία και, ναι, οι γείτονες δεν ήταν οφσάιντ. Λες και το θέμα μας είναι αν το άρβυλο του πουδουγουμίτη αστυνομικού πάτησε πάνω στην όριο γραμμή.
Οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθούσαν διακριτικά. Εδώ που τα λέμε, δεν θα ήταν και σοφό να μπουν στη μέση. Είναι, όμως, εγκληματικό που το άφησαν να ξεκινήσει. Συγγνώμη, αλλά τι έκαναν οι ελληνικές αρχές όταν είδαν 500 πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, έτοιμοι για το ντου στον φράχτη; Δεν ήξεραν τι θα συμβεί; Φυσικά και το ήξεραν και μάλιστα από την προηγούμενη μέρα, όταν μοιράστηκε το φυλλάδιο των «αλληλέγγυων».
Τι στο διάολο κράτος είναι αυτό που κάθεται και παρακολουθεί αμέτοχο να στήνεται στο έδαφος του επιχείρηση «εισβολής» σε άλλη χώρα; Δηλαδή αν αύριο ένα θερμόαιμο αγόρι του αντιεξουσιαστικού χώρου ρίξει καμιά κουμπουριά προς τους απέναντι, τι ακριβώς θα γίνει; Θα ντυθεί ο Καμμένος πυροσβέστης;
Τι στο διάολο κράτος είναι αυτό που κάθεται και παρακολουθεί αμέτοχο να στήνεται στο έδαφος του επιχείρηση «εισβολής» σε άλλη χώρα;
Είναι εντελώς τρελό, είναι απίστευτο: οι ελληνικές αρχές παρακολούθησαν τη μάχη της Ειδομένης να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους και το μόνο που έκαναν ήταν να βγάλουν ανακοίνωση. Πάλι καλά που η κυβέρνηση δεν υπαινίχθηκε ότι ξένα κέντρα (ή η διαπλοκή) υποκίνησαν την «επίθεση» των προσφύγων προς τον φράχτη. Ολα και όλα, δεν υπάρχει περίπτωση να θίξουμε την ιερή αγελάδα των αλληλέγγυων.
Δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση, έναντι ενός ανεδαφικού αιτήματος, δέχεται να κλείνει το εθνικό δίκτυο ή η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη χώρα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τι ζητούν οι πρόσφυγες που κλείνουν, έστω για μερικές ώρες, τα δίκτυα; Δεν ζητούν σωτηρία από τον πόλεμο. Αυτή έχει εξασφαλιστεί. Ζητούν μετάβαση στη Γερμανία ή στη Σουηδία. Ε, είναι ένα αίτημα που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί η Ελληνική Δημοκρατία. Αλλά ακόμα και αν μπορούσε, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται με κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή.
Ομως έτσι λειτουργούν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Οταν ο αγρότης μπορεί να κλείσει το εθνικό δίκτυο και ο απεργός το αστικό, γιατί να μην μπορεί και μία μικρή ομάδα προσφύγων να αποκλείσει το σιδηροδρομικό; Δεν είναι μία κατάσταση ξένη προς τα ήθη μας -κάθε άλλο. Αντιθέτως, ξένη προς τα ήθη μας θα ήταν η εικόνα της αστυνομίας που δεν επιτρέπει, προληπτικά, τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής. Και όχι, δεν χρειάζεται βία αν η αστυνομία κινηθεί συνετά και επαγγελματικά. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θεωρείται καταστολή, αυταρχισμός, περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών. Στην πραγματικότητα είναι αυτό που τις υπερασπίζεται.
Οι λιμενικοί ζήτησαν να απομακρυνθούν οι «αλληλέγγυοι», κοινώς τα Εξάρχεια, από το λιμάνι. Ο Γιώργος Κυρίτσης τους επέπληξε. Και οποιοσδήποτε τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται, κινδυνεύει να κατηγορηθεί για «σκατοψυχία» από εκείνους που, τελικά, μισούν επαγγελματικά τους πάντες… πλην προσφύγων. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Για όλους τους λόγους που μπορείτε να φανταστείτε, βάζοντας πρώτο την ανεπάρκεια σε υποδομές. Οι πρόσφυγες μένουν στην Ειδομένη και στον Πειραιά γιατί, στην πραγματικότητα, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, δεν έχουν αλλού να πάνε.
Τελικά ποιος έκανε την υποκλοπή;
Πριν από μερικές μέρες ο διοικητής της ΕΥΠ δήλωσε εγγράφως ότι η υπηρεσία που εποπτεύει λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί εισαγγελική παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων.
Η δήλωση του Γιάννη Ρουμπάτη ήταν η απάντηση προς όλους όσους κοίταζαν προς τους υψηλούς ορόφους του κτιρίου της Κατεχάκη, ζητώντας απαντήσεις για την υποκλοπή της συνομιλίας μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ. Θεωρητικά, η δήλωση Ρουμπάτη διαβάζεται με δύο τρόπους: είτε η ΕΥΠ δεν έχει ιδέα περί του θέματος, είτε έκανε τη λαδιά, έχοντας εισαγγελική κάλυψη. Ελα όμως που τα στελέχη της κυβερνήσεως έσπευσαν να δηλώσουν με το γνωστό πομπώδες ύφος ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής και δημοκρατική χώρα. Συνεπώς; Επισήμως δεν έχουμε καμία σχέση με την υποκλοπή. Αρα ευθύνεται, πιθανότατα, μία ξένη δύναμη.
Είναι να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο η Δικαιοσύνη δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως. Η υποκλοπή που, επισήμως, δεν έγινε από τις ελληνικές αρχές, εκθέτει, όμως, σε κίνδυνο διεθνείς σχέσεις της χώρας. Και δεν συγκινείται κανείς; Δεν είναι ακατανόητο; Θα μου πείτε ότι εδώ δεν έχουμε καταλάβει για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτά με το ΔΝΤ, πώς είναι δυνατόν να εξηγήσουμε και τις λεπτομέρειες; Ας κρατήσουμε, όμως, εκείνο που δεν έχει δάχτυλο να κρυφτεί, χαλάκι να πάει από κάτω. Επισήμως έγινε μία υποκλοπή κάτω από τη μύτη μας και δεν κουνιέται φύλλο.
Η χώρα, δυστυχώς, δεν είναι καν παιδική χαρά. Στην παιδική χαρά υπάρχει περίφραξη και μία στοιχειώδης επίβλεψη των παιδιών από τους γονείς τους. Η χώρα έχει γίνει αλάνα. Χώρος για άγρια παιχνίδια και ματωμένα γόνατα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News