Οι εκπρόσωποι των Θεσμών αποχώρησαν το πρωί της Παρασκευής από την Αθήνα. Για να επιστρέψουν το Σάββατο ή και το ίδιο βράδυ. Για να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό – στο οποίο, σύμφωνα με το non paper του Μαξίμου είμαστε κερδισμένοι μετά τη διαπραγμάτευση. Θα είχαν δε φύγει από την Πέμπτη, αλλά φταίει η απεργία της ΑΔΕΔΥ και των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας που είχαν καθηλώσει τα αεροπλάνα και έτσι έφυγαν με την ψυχή στο στόμα την Παρασκευή το πρωί για να προλάβουν το Euroworking Group, όπου απαιτείτο η φυσική τους παρουσία. Αυτή είναι πάνω κάτω η επίσημη ερμηνεία για την όλη αναστάτωση που προκλήθηκε. Προκλήθηκε αδίκως; Μάλλον όχι.
Οσο και αν κυβερνητικοί κύκλοι επέμειναν πως η (μονοήμερη) αναχώρηση των εκπροσώπων των Θεσμών – εν μέσω διαπραγμάτευσης που σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης θα έχει ξεκαθαρίσει ως την Τρίτη οπότε «θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών» – ήταν προγραμματισμένη, αυτή η αναχώρηση δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Για την ακρίβεια, όπως λένε παρατηρητές, είναι κάτι το πρωτοφανές, να φεύγουν οι εκπρόσωποι των δανειστών απλά για να ξανάρθουν, σε αυτά τα έξι χρόνια των μνημονίων. Τι συνέβη;
Αναλυτές σπεύδουν να σημειώσουν πως αυτή η κίνηση των εκπροσώπων των Θεσμών έρχεται μόλις έξι ημέρες μετά την περιβόητη διαρροή της συνομιλίας της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ με τον προϊστάμενό της Πολ Τόμσεν. Και πολλοί είναι αυτοί που υποκύπτουν στον πειρασμό να συνδέσουν τα δύο συμβάντα. Το ξαφνικό ταξίδι των απεσταλμένων των δανειστών στις Βρυξέλλες αφορά ουσιαστικά στην ενημέρωση των προϊσταμένων τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων – στο παρελθόν αυτή η ενημέρωση ή και οι σχετικές διαβουλεύσεις μπορούσαν να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, όχι όμως πια.
Μήπως η Αθήνα δεν θεωρείται πλέον «ασφαλής» για τέτοιου είδους επικοινωνίες, μετά την υποκλοπή της συνομιλίας Βελκουλέσκου – Τόμσεν; Πιθανόν. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, όταν σημείωνε την ανάγκη «για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και λαμβάνει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της προσωπικής ασφάλειας»…
Αλλωστε το θέμα της διαρροής της συνομιλίας Βελκουλέσκου – Τόμσεν επιμένει να το χρησιμοποιεί σταθερά το ίδιο το Μαξίμου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτά παράθυρα για κάθε είδους ερμηνεία ως προς το ποιος ήταν πίσω από την υποκλοπή. «Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι “οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά”» ανέφερε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό non paper που διενεμήθη σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης…
Κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμιζαν ότι όντως οι εκπρόσωποι των Θεσμών χρειάστηκε να ταξιδέψουν για το Euroworking Group. Αλλά η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, ήταν πιο αμφίσημη όταν είπε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι «προτιμούμε οι διαβουλεύσεις να γίνονται με φυσική παρουσία όταν αυτό είναι δυνατόν – και ήταν δυνατό». Από κυβερνητικής πλευράς επιχειρήθηκε φυσικά υποβάθμιση του θέματος. Το Μαξίμου επέμεινε ότι η αποχώρηση ήταν προγραμματισμένη για να γίνουν διαβουλεύσεις και ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών προγραμματίστηκε να επιστρέψουν άμεσα – εντός της ημέρας – προκειμένου να κλείσει στα επόμενα 24ωρα η συμφωνία.
Τι είδους θα είναι αυτή η συμφωνία; Και πάλι το Μαξίμου επιχείρησε – μέσω της προσφιλούς μεθόδου των non papers – να δώσει τη δική του γραμμή ανάλυσης. Π.χ. κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να σημειώσουν ότι «η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018». Και να υπενθυμίσουν ότι «από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…»
Αλλο θετικό σημείο; «Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό» ανέφερε το non paper που ήταν και πιο επεξηγηματικό:
«Στο Φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 (εισοδήματα 2014) της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
» – Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.
» -Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
» – Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
» Στο Ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων».
Και το κερασάκι; «Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί» είναι η γραμμή του Μαξίμου.
Το κατά πόσο οι δανειστές θα συμφωνήσουν σε μέτρα που το ίδιο το Μαξίμου λέει ότι μπορεί να μη χρειαστεί να ληφθούν και να νομοθετηθούν, απομένει να αποδειχθεί…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News