Ο Μαρκ Ράφαλο είναι άνδρας, 48 ετών, είναι γοητευτικός, είναι ο «Χαλκ» για τους οπαδούς των «Avengers», ή ο δημοσιογράφος που εξιχνίασε το σκάνδαλο της καθολικής εκκλησίας στο πιο πρόσφατο και βραβευμένο με Οσκαρ «Spotlight». Εχει διαμαρτυρηθεί δημοσίως για τα φαινόμενα ρατσισμού στο Χόλιγουντ και έχει προωθήσει ακόμα και με μία οργάνωση την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να «μιλήσει» για την πολιτική, στους αμερικανούς ψηφοφόρους που αρνούνται να την προσεγγίσουν.
Η Σούζαν Σαράντον είναι ένα ίνδαλμα του κινηματογράφου. Οσο δυναμική εμφανίζεται στις ταινίες που την έχουν αναδείξει, τόσο παθιασμένη είναι όταν αφοσιώνεται σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Παλιότερα, το 1993, ήταν η υποστήριξη αϊτινών προσφύγων που έπασχαν από HIV, αργότερα η διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Ιράκ, πιο πρόσφατα η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και τώρα οι εκλογές στις ΗΠΑ. Είναι μεγαλύτερη, 69 ετών, οπότε ακούγεται και στις μεγαλύτερες γενιές που δεν φέρονται να γοητεύονται από τον Μπέρνι Σάντερς και είναι η γυναίκα, δηλαδή ξέρει πώς να προσεγγίσει τις γυναίκες που προτιμούν να εμπιστευτούν την Χίλαρι Κλίντον: «εγώ δεν θα ψηφίσω με το αιδοίο μου».
Οι δύο αστέρες του Χόλιγουντ είναι δύο ακόμη άσοι στο μανίκι του αμερικανού υποψηφίου, Μπέρνι Σάντερς. Καθώς έχει να αναμετρηθεί με την οικονομικά ενισχυμένη καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον, ο δρόμος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, περνάει μέσα από συνεντεύξεις με θρυλικούς σκηνοθέτες (βλ. Σπάικ Λι) και διαφημιστικά κλιπάκια διάσημων ηθοποιών. «Βρεθήκαμε εδώ επειδή ο Σάντερς βίωσε ένα κυριολεκτικό media black out στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας», λέει ο Ράφαλο, στην κάμερα στο πλευρό του παραγωγού ντοκιμαντέρ, Μάθιου Κουκ.
Στο πλάνο εμφανίζονται και οι δύο, γιατί ο σκοπός δεν είναι να προβληθεί ο ηθοποιός του Χόλιγουντ, αλλά το πολιτικό πρόσωπο που αυτός στηρίζει. Γι’ αυτό και στη συζήτηση παρεμβάλλονται πλάνα από τις ομιλίες του Σάντερς και στατιστικά στοιχεία που μαρτυρούν ένα 50% αποχής από τις κάλπες. «Οι άνθρωποι έχουν απαυδήσει με το σύστημα, και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν οι κακοί τύποι», λέει ο ηθοποιός που πολεμά τους κακούς στις ταινίες του. Μόνο που τώρα, στην πραγματική ζωή και στο βίντεο, οι κακοί είναι οι πολιτικοί που κόβουν τα επιδόματα στις ευπαθείς ομάδες, ή η εταιρεία πετρελαίου Exxon που αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή τη δεκαετία του ’70. Και η απάντηση που προτείνει ο Ράφαλο στην κρίση του πολιτικού συστήματος είναι η αγάπη: «Relovution και όχι Revolution».
Η Σαράντον είναι μία γυναίκα που έχει μέσα της πολύ οργή. Δεν μασάει τα λόγια της, είναι κυνική και μάχεται για κάθε ζήτημα που αγγίζει τις χορδές της. «Τώρα είμαι τόσο χαρούμενη που υπάρχει κάποιος που εκπροσωπεί τις πεποιθήσεις μου», λέει με ανακούφιση και χωρίς κυνισμό στην κάμερα. «Κοινωνική δικαιοσύνη, περιβάλλον, δικαιώματα γυναικών», υπογραμμίζει, καθώς προβάλλονται στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις του Σάντερς, ακόμα και η φωτογραφία από τη σύλληψή του πολιτικού το μακρινό 1962, σε διαδήλωση κατά του φυλετικού διαχωρισμού.
Η αμερικανίδα ηθοποιός ακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνήτη του Βερμόντ τόσο στο Twitter και όσο και στην περιοδεία του. Εχει ταξιδέψει μαζί του στην Αϊόβα, το Αϊντάχο, τη Μασαχουσέτη, το Μέιν και τη Νεβάδα. «Από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι θέτει υποψηφιότητα, πήρα τηλέφωνο στο γραφείο Τύπου και πρόσφερα τις υπηρεσίες μου, γιατί αισθάνθηκα ότι αυτή είναι μία πραγματική ευκαιρία για αλλαγή», έχει δηλώσει η ίδια. Στην κάμερα, μόνη πια στο πλάνο και χαμογελαστή, δηλώνει: «Είναι θαύμα που τόσο καιρό (ο Σάντερς) βρίσκεται στο Κογκρέσο και δεν έχει πουληθεί, είναι ιστορική στιγμή, πάρτε ένα ρίσκο, δώστε μάχη για την αλλαγή».
Τα δύο πρώτα βίντεο από τα έξι που έχει ετοιμάσει συνολικά ο παραγωγός για τη στήριξη του Σάντερς προβλήθηκαν στο Διαδίκτυο τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, μία μέρα πριν οδηγηθούν στις κάλπες οι εκλέκτορες του Γουισκόνσιν, τη γενέτειρα του Ράφαλο. Ο Σάντερς νίκησε με 57% έναντι 43% που κέρδισε η Κλίντον. Αδύνατον να αποδειχθεί αν έπαιξε κάποιο ρόλο το βίντεο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News