Η 28χρονη Λία Κατζ-Χερνάντεζ είναι ο πρώτος άνθρωπος που συναντά κανείς μπαίνοντας στον Λευκό Οίκο. Την αποκαλούν «Η ρεσεψιονίστ των Ηνωμένων Πολιτειών» και εργάζεται λίγα βήματα από το Οβάλ Γραφείο του προέδρου Ομπάμα. Ελάχιστοι ωστόσο θα περίμεναν πως είναι κωφή.
«Τα καθήκοντά μου απαιτούν να υποδέχομαι τους επισκέπτες του Λευκού Οίκου σε καθημερινή βάση» επισημαίνει στην Ερικα Τζόουνς και στο ΒΒC. Είναι επίσης υπεύθυνη για το βιβλίο επισκεπτών και τη Δυτική Πτέρυγα του κτιρίου, όπου βρίσκεται η αίθουσα Ρούζβελτ, ενώ oι συναντήσεις της με διάφορους παράγοντες της δημόσιας ζωής διευκολύνονται από ένα διερμηνέα της νοηματικής που αναλαμβάνει και τις τηλεφωνικές της συνεννοήσεις.
Εχοντας σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γκάλοντετ της Ουάσιγκτον η Λία δραστηριοποιήθηκε στην καμπάνια επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στο Σικάγο και μετά τη νίκη του το 2012 διορίσθηκε ακόλουθος Τύπου της Πρώτης Κυρίας, Μισέλ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που σύμφωνα με δηλώσεις της μπορεί να συνεννοείται μαζί της στη νοηματική χάρη και στις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με πολλά μέλη της κοινότητας κωφών στις ΗΠΑ, στάζει για κείνην μέλι. «Η γελαστή μορφή της είναι το πρώτο που βλέπει κάποιος μόλις μπαίνει στον Λευκό Οίκο και πραγματικά είμαστε τυχεροί που την έχουμε κοντά μας» δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Πώς βλέπουν και οι δύο το μέλλον τους όταν ο Ομπάμα παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2017;
Στενή φίλη της Λία και συνεργάτης της στον Λευκό Οίκο είναι η πρώτη αφροαμερικανή κωφή δικηγόρος των ΗΠΑ, Κλόντια Γκόρντον. Η Γκόρντον απασχολείται στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Παρακολούθησης Συμβάσεων και έχει χρηματίσει σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.
Το ταξίδι που την έφερε στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε στην Τζαμάικα όπου γεννήθηκε και πέρασε ένα μέρος των παιδικών της χρόνων. Στα 8 της έχασε την ακοή της και η μητέρα της, η οποία δεν μπορούσε να πληρώσει την ειδική εκπαίδευση που απαιτούσε η κατάστασή της, την πήρε μαζί της στη Νέα Υόρκη όπου κανόνισε να δεχθεί την Κλόντια ένα σχολείο για κωφούς.
Ηταν από τις πολύ τυχερές, γιατί σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Κωφών πάνω από το 80% των 70 εκατομμυρίων κωφών της υφηλίου δεν έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης και λιγότερο από το 2% των παιδιών με κώφωση έχουν την ευχέρεια να διδαχθούν τη νοηματική γλώσσα.
Οπως επισημαίνει η ίδια στο ΒΒC «θέλησα να γίνω δικηγόρος για να διορθώσω τα κακώς κείμενα στην αντιμετώπιση ατόμων με νοητική υστέρηση ή άλλα μόνιμα προβλήματα υγείας όπως το δικό μου. Ηθελα να είμαι σε θέση να αλλάξω και να κάνω καλύτερα τα πράγματα για τα άτομα αυτά, γιατί κατά τη γνώμη μου η κοινωνία δεν τα αντιμετωπίζει σωστά».
Τόσο η Κατζ-Χερνάντεζ όσο και η Γκόρντον δεν φείδονται επαίνων για τη διακυβέρνηση Ομπάμα και τον προοδευτικό τρόπο που ο ίδιος αντιμετωπίζει τους κωφούς – άλλωστε δεν είναι τα μόνα άτομα με κώφωση που εργάζονται στον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο τα αρνητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας παραμένουν αμετάβλητα απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Αβίαστα προκύπτει λοιπόν το ερώτημα πώς βλέπουν και οι δύο το μέλλον τους όταν ο Ομπάμα παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2017.
«Ο,τι κι αν γίνει εγώ θα εξακολουθήσω τις προσπάθειές μου για μια καλύτερη κοινωνία που θα σέβεται τα άτομα με αναπηρίες» σημειώνει η Κλόντια Γκόρντον. Και η Λία Κατζ-Χερνάντεζ συμπληρώνει: «Ο πρόεδρος Ομπάμα που είπε: “Ο Λευκός Οίκος δεν είναι το ζενίθ της καριέρας σου, είναι μόλις ο προθάλαμος για το μέλλον σου”. Ετσι νιώθω κι εγώ. Βρίσκομαι μόλις στην αρχή της προσπάθειάς μου να συνδράμω τα κωφά άτομα και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που τα δικαιώματά τους καταπατούνται συστηματικά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News