Οποιος νομίζει ότι τα έχουμε δει όλα σ΄αυτή τη χώρα, τους δεκατέσσερεις μήνες που κυβερνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, μάλλον θα πρέπει να αλλάξει άποψη. Να είναι πιο συγκρατημένος και προετοιμασμένος για τα πάντα. Οπως για το πρωτοφανές στην σύγχρονη ιστορία, ο κορυφαίος δικαστής της χώρας, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου εν προκειμένω, να ζητάει με επιστολή της εξηγήσεις από αρχηγό πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή επειδή άσκησε το δικαίωμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου για ενέργειες του εν λόγω δικαστή!
Η κυρία Θάνου έχει στείλει επιστολή στην Φώφη Γεννηματά με την οποία μάλιστα την επιτιμά επειδή επιτρέπει στον Ευάγγελο Βενιζέλο να καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, για τη μήνυση της κυρίας Θάνου εναντίον του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη γιατί την ενόχλησε η κριτική που της άσκησε. Επιπλέον η κυρία Θάνου ζητάει τον λόγο από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η κυρία Γεννηματά δεν έμεινε βέβαια με σταυρωμένα τα χέρια και την «έβγαλε στη σέντρα», δίνοντας στη δημοσιότητα τόσο την επιστολή Θάνου όσο και την δική της με την οποία απαντά αυστηρά στις επιτιμήσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου, τονίζοντας ότι παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
«…. Θεωρώ ανεπίτρεπτο το αίτημά σας να ασχοληθώ με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματός μας. Πέρα από το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητά τους, κατά τον τύπο και το περιεχόμενο τους, θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεστείτε. Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο, όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά», υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν μένει μόνο εκεί αλλά κάνει γνωστό ότι θα στείλει την απάντησή της στον Πρόεδρο της Βουλής και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές ενώ θεωρεί απαράδεκτη τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια».
Ούτε και ο κ. Βενιζέλος άφησε το θέμα en passant. Αφού πληροφορήθηκε την αλληλογραφία κατέθεσε νέα ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, στην οποία αναφέρει:
«Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα η από 29.2.2016 επιστολή της κυρίας Προέδρου του Αρείου Πάγου προς την κυρία πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η από 16.3.2016 απάντηση της κυρίας Γεννηματά προς την κυρία Θάνου.
Ελαβα με οδυνηρή έκπληξη γνώση της αλληλογραφίας αυτής που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και προκλήθηκε από την επιστολή της κυρίας Προέδρου του Αρείου Πάγου με την οποία παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού, κοινοβουλευτικού και δικαιοκρατικού πολιτεύματος. Κατόπιν αυτού ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί κατά το άρθρο 91 του Συντάγματος»;
Τι σημαίνει αυτό; Το άρθρο 91 του Συντάγματος προβλέπει τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών και βάσει αυτού ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει να «στριμώξει» την κυβέρνηση ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της.
Είναι προφανές ότι το κλίμα φορτίζεται ενόψει της προγραμματισμένης προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη Δικαιοσύνη, την ερχόμενη Τρίτη, καθώς η αντιπολίτευση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου λειτουργεί σε συνεννόηση με την κυβέρνηση κι όχι απερίσπαστα όπως θα πρέπει σ’ ένα σύγχρονο κράτος της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News