Σε ομόφωνη συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή. Μετανάστες -οι οποίοι εισέχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου- θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται, νομίμως, στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου. Ισχυρό χτύπημα στο δίκτυο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στο Αιγαίο φιλοδοξούν να καταφέρουν Ευρωπαϊκή Eνωση και Τουρκία, με βάση το κείμενο της κοινής δήλωσής τους μετά τη συμφωνία τους για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Προκειμένου να χτυπηθούν οι διακινητές, αλλά και να δοθεί στους πρόσφυγες εναλλακτική ώστε να μη θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σειρά δράσεων. Παράλληλα, βρέθηκε φόρμουλα παράκαμψης του κυπριακού βέτο στο άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας, η οποία μεταξύ άλλων θα λάβει και επιπλέον κονδύλια, δεσμεύεται να ανακόψει τις προσφυγικές ροές και να δεχτεί την επαναπροώθησή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Τούρκοι αξιωματούχοι θα αποκτήσουν παρουσία στα ελληνικά νησιά και έλληνες αξιωματούχοι στην Τουρκία, ώστε να εγγυηθούν την τήρηση των ανωτέρω.
Αυτό είναι ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.
Συνοπτικά
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία, σε πλήρη εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου και χωρίς να γίνονται ομαδικές απελάσεις.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και το κάθε αίτημα για παροχή ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τους κανονισμούς του ασύλου και σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν ζητούν άσυλο ή που η σχετική αίτησή τους απορριφθεί θα επιστρέφονται στην Τουρκία, με έξοδα που θα καλύπτει η ΕΕ.
Η Τουρκία και η Ελλάδα, με τη βοήθεια των Θεσμών και των υπηρεσιών της ΕΕ θα προβούν στις διμερείς διατυπώσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι η αποστολή τούρκων παρατηρητών (συνδέσμων) στα ελληνικά νησιά και αντίστοιχη εγκατάσταση ελλήνων αξιωματούχων στα τουρκικά παράλια, ήδη από τις 20 Μαρτίου, που θα εργαστούν για την ομαλή λειτουργία αυτών των διαδικασιών.
Για κάθε Σύριο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας Σύριος θα μεταβαίνει στην ΕΕ από την Τουρκία και, μάλιστα, αυτό θα γίνεται την ίδια μέρα.
Η Τουρκία δεσμεύεται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει τις ροές είτε από τη θάλασσα είτε από την ξηρά και να συνεργάζεται με τις γειτονικές χώρες και με την ΕΕ σε αυτά τα ζητήματα.
Μετά το τέλος της Συνόδου ακολούθησαν οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας: «Εγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε για κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και δεν αφορά μόνο μία χώρα. Είναι μία διεθνής κρίση. Προφανώς αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και έπρεπε να αντιμετωπιστεί στην κατεύθυνση μίας ευρωπαϊκής λύσης. Ολοι είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας και προχωρούσαν σε μονομερείς κινήσεις. Η συμφωνία είναι θετική εξέλιξη.
Πετύχαμε μια σημαντική διπλωματική νίκη: Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής παράνομων μεταναστών, ενίσχυση της ελλ. υπηρεσίας ασύλου
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 18, 2016
Η Ελλάδα πέτυχε σημαντική διπλωματική επιτυχία. Αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη συνεργαστήκαμε στενά για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι πτυχές του Κυπριακού προβλήματος. Καταφέραμε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος μεταξύ των οποίων και το 31 που έχουμε παγώσει εμείς, αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ολάντ που δέχτηκε να ανοίξει το κεφάλαιο 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Σαρκοζί εναλλακτικά.
»Δεν περιχαρακωθήκαμε στο καβούκι μας, αλλά πήγαμε στη Σμύρνη. Οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι ήταν μία παρακινδυνευμένη κίνηση αλλά τολμήσαμε και πετύχαμε αυτό που πήραμε, την επιτάχυνση της συμφωνίας επανεισδοχής και θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση. Οποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική και δεν περιχαρακώνεται πίσω από κορώνες, έχει επιτυχίες.
Όποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες, όποιος περιχαρακώνεται δεν πετυχαίνει τους στόχους του
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 18, 2016
Οποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική και δεν περιχαρακώνεται πίσω από κορώνες, έχει επιτυχίες. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάληψη σε πολιτικό και νομικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Υπάρχει λοιπόν σαφής αναφορά στην απόφαση ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα. Απαιτήσαμε και ρητή αναφορά ότι η διαδικασία θα γίνεται με τη συνεργασία της Υπατης Αρμοστίας για τους πρόσφυγες. Πετύχαμε άμεση ενίσχυση σε προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου. Αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από κράτη μέλη, 2.400 άτομα, εμπειρογνόμωνες, μεταφραστές, εξειδικευμένο προσωπικό.
»Η κεντρική λογική της απόφασης είναι, χτυπάμε το δίκτυο των διακινητών, καταργούμε τις παράνομες οδούς και ταυτόχρονα δημιουργούμε μία νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που ζητούν νόμιμα άσυλο. Από κει και πέρα για να λειτουργήσει το θετικό βήμα της νόμιμης οδού θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αποτέλεσμα στη μείωση των ροών. Πρώτο φίλτρο μείωσης των ροών είναι το χτύπημα του δικτύου παράνομης διακίνησης. Και σε αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας, έχει αναλάβει την υποχρέωση να πλήξει το παράνομο δίκτυο. Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεσμεύεται να άρει τα προσκόματα. Το τρίτο φίλτρο δίνουμε ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες και μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα των διακινητών. Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η άμεση έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας που περιλαμβάνει και την μείωση των ροών από την Τουρκία. Ομως δυστυχώς έχουμε ξαναδεί σε περιόδους Συνόδων να μειώνονται οι ροές και μετά να ξανααυξάνονται. Αμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ειδομένη. Δημιουργήθηκε εξαιτίας μονομερών ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού.
Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυγες να φύγουν από ακατάλληλους καταυλισμούς. Η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 18, 2016
Απευθύνουμε έκκληση στους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από τους πρόχειρους και ακατάλληλους καταυλισμούς, η παραμονή τους εγκυμονεί κινδύνους και να μεταφερθούν σε ασφαλή κέντρα που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου που έχει ανάγκη.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους δουλεύουν ακατάπαυστα αυτές τις μέρες, τον στρατό, την αστυνομία, τους εθελοντές @Hellenic_MOD @hellenicpolice
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 18, 2016
»Θέλω να ευχαριστήσω τον κρατικό μηχανισμό, τον στρατό, την αστυνομία, τους εθελοντές, τους πολίτες. Η ανθρωπιστική κρίση έπληξε την Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και όχι εξαιτίας πράξεών της όπως έγινε από άλλες χώρες. Τις διπλωματικές κινήσεις που μπορούσαμε να επιτύχουμε τις έχουμε επιτύχει. Πρέπει να δουλέψουμε για να εφαρμόσουμε μία δύσκολη συμφωνία. Οι 2.400 που θα έρθουν δεν είναι τοποτηρητές, είναι συνεργάτες μας. Αν μπαίναμε στη λογική ότι δεν θα συνεργαστούμε με την Τουρκία θα μπαίναμε στη λογική να γίνουμε αποθήκη ψυχών. Το μέτωπο ανάμεσα στους 28 ήταν ανάμεσα σε αυτούς που στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σε εκείνους που θέλουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες μόνο όταν τους εξυπηρετούν. Και οι 28 θα είμαστε τοποτηρητές και οι τουρκικές αρχές και όλοι θα είμαστε υπόλογοι αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Και οι 28 θα είμαστε τοποτηρητές και οι τουρκικές αρχές και όλοι θα είμαστε υπόλογοι αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Η επιτυχής εφαρμογή θα είναι και η προϋπόθεση για την εξέλιξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων το σχέδιο που πάμε να υλοποιήσουμε. Πριν από 10 ημέρες είχαμε βέτο απο την πλευρά του ούγγρου πρωθυπουργού στο σχέδιο και τώρα το αποδέχτηκε.
»Εδώ βρισκόμαστε για να υλοποιήσουμε μία δύσκολη γραμμή, το τελευταίο που απασχόλησε τον Γ. Μουζάλα όσο κι εμένα ήταν ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας τα οποία θα αντιμετωπίσουμε στην ώρα τους. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους. Θα βρεθεί η χρυσή τομή, όταν συναντηθώ με τον Π. Καμμένο όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Θέλω να εξάρω τη συνεισφορά του Γ. Μουζάλα και του Π. Καμμένου, χωρίς τον πρώτο δεν θα είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τόσο θετική απόκριση στην Ευρώπη και χωρίς τον δεύτερο δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο καλό επίπεδο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Κάποια στιγμή αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και αν κάποιοι αρνηθούν και πάλι να πάρουν πρόσφυγες υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Δεν μπορεί κάποιοι να τηρούν τους κανόνες και άλλοι να κάνουν το κορόιδο».
Αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο @AnastasiadesCY εργαστήκαμε για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 18, 2016
Eυχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό @atsipras για την σταθερή στήριξη του στις θέσεις μας παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας #ΕUCO
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 18, 2016
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το μείζον θέμα που αφορά στην Αξιολόγηση και για τη συμφωνία με τους Θεσμούς.
«Κάθε φορά που συναντιέμαι συζητάω και για το θέμα της Αξιολόγησης. Η κυβέρνηση, κατά γενική ομολογία, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει ότι έχει συμφωνηθεί, τίποτα λιγότερο και τίποτα απολύτως περισσότερο. Οσοι ζητούν περισσότερα θα κληθούν να απαντήσουν αν το κάνουν γιατί έχουν άλλους σκοπούς, να εγκαταλείψουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Σημαντική η στήριξη της Ελλάδας σε τεχνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Η συμφωνία είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τουσκ για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Μιας συμφωνίας πρακτικής που μπορεί να υλοποιηθεί. Για την Ελλάδα θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Ηδη καταλήξαμε σε συμφωνία για αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία. Ελπίζουμε να υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες στην Ευρώπη».
#EP welcomes outcome of #EUTurkey summit, now all parties must implement swiftly and fully respect all conditions agreed #refugeecrisis
— EP President (@EP_President) March 18, 2016
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου: «Ιστορική η σημερινή μέρα, γιατί επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον. Σήμερα έχουμε στην Τουρκία την 100ή επέτειο από τη μάχη της Καλλίπολης. Θα ήθελα να αναφερθώ στους μάρτυρες που έπεσαν στη μάχη και είθε η ψυχή τους να αναπαυθεί. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους κυρίους Τουσκ και Γιούνκερ. Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δίκαια και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Δεν θα δοθούν στην Τουρκία αυτά τα χρήματα, θα δοθούν για το καλό των Σύρων προσφύγων. Αποφασίστηκε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 και επίσης συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την Ε.Ε. και αντίστροφα. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική γειτονιά και η συνεργασία της Τουρκίας είναι σημαντική για την ΕΕ. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική γειτονιά και η συνεργασία της Τουρκίας είναι σημαντική για την ΕΕ». Αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας ευχαριστώντας του ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη προς την Τουρκία. «Θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την απώλεια τούρκων στρατιωτικών. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ιδέες που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό το κτίριο. Δεν θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός στα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών».
Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της #EUCO #Cyprus #EUTurkey
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 18, 2016
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ: «Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη θα έχει προσωπική αντιμετώπιση». Oσον αφορά στις συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), επιβεβαίωσε ο Τουσκ. Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο αυτό δεν είναι από εκείνα που έχει μπλοκάρει η Κύπρος. «Σήμερα τελικώς καταφέραμε να κλείσουμε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Εγινε προσπάθεια για τη συμφωνία αυτή. Πρώτα έπρεπε να εξασφαλίσουμε πως κάθε πρόσφυγας που καταφθάνει στην Ευρώπη θα έχει την σωστή αντιμετώπιση και πως οι αποφάσεις μας θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Θα υπάρχει συμμετοχή της ΕΕ σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εδώ και τον κ. Γιούνκερ για την συνεργασία. Η συμφωνία αυτή αφορά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ασχέτως μεγέθους. Για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, συμφωνήσαμε πως μετά την 20ή Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Το θέμα είναι να εφαρμοστούν όλα τα μέρη της συμφωνίας».
EU-Turkey agreement complies with all EU & international laws. Every migrant in Europe treated individually, with full respect & dignity.
— Donald Tusk (@eucopresident) March 18, 2016
We have a balanced proposal that takes on board Cypriot concerns. On Turkey accession, we agreed to open chapter 33 during Dutch Pcy. #EUCO
— Donald Tusk (@eucopresident) March 18, 2016
This agreement enters into force already this Sunday 20/03. Implementation to be phased in gradually; based on 1-for-1 principle. #EUCO
— Donald Tusk (@eucopresident) March 18, 2016
Τη θλίψη της για τον θάνατο τού πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, στο ξεκίνημα των δηλώσεών της μετά το τέλος της Συνόδου. «Κοινή απόφαση της ΕΕ και της Τουρκίας, που θα έχει στόχο της αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συμφωνία αποτελεί και έναν τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Δεν πρέπει όμως ότι θα έχουμε ουτοπίες, να πιστεύουμε δηλαδή ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά, διότι υπάρχουν λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε. Η συμφωνία θα ισχύσει από την 20η Μαρτίου. Δεν πρέπει όμως ότι θα έχουμε ουτοπίες, να πιστεύουμε δηλαδή ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά, διότι υπάρχουν λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε. Ολοι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Υπάρχουν προϋποθέσεις για την παροχή ελεύθερης διακίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη. Όσον αφορά στα 3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Εάν δεν αρκούν θα υπάρξουν συζητήσεις και για περαιτέρω κεφάλαια».
Τη συμφωνία των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό την ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ, Τουσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι ομόφωνη.
Now unanimous agreement between all EU HoSG and Turkey's PM on EU-Turkey Statement
— Donald Tusk (@eucopresident) March 18, 2016
Νίκος Αναστιάδης: «Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μου με το αποτέλεσμα του σημερινού εξαιρετικά κρίσιμου #EUCO»
I would like to express my full satisfaction with the outcome of today’s very crucial #EUCO Summit
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 18, 2016
Ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου: «Πρέπει να μην υπάρχουν εγκληματικές δράσεις και κάθε είσοδος να είναι νόμιμη… Μιλώ για νόμιμη είσοδο στην Ευρώπη και αποτροπή κάθε είδους εγκληματικότητας. Πολύς κόσμος θέλει να έρθει αλλά δεν έχει άσυλο. Αυτοί πρέπει να επιστρέφονται…
»Θα πρέπει να κλείσουμε κάθε οδό παράνομης εισόδου. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Δεν περιμένουμε να έρθουν 200.000 πρόσφυγες σε εμάς, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει αβεβαιότητα και ανησυχία, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε μέτρα.
»Οσον αφορά στη βίζα των τούρκων είπε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταργηθεί. Οι μισές προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί. Δεν μπορούμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας.
Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι κάνουμε ότι μπορούμε, έχουμε δεχτεί να πάρουμε περισσότερους από 50.000 μετανάστες. Θα πρέπει να δηλώσει και η Γερμανία πόσους μπορεί να πάρει».
#EUCO is over. President @AnastasiadesCY satisfied with the outcome, #Cyprus
— NikosChristodoulides (@Christodulides) March 18, 2016
Τώρα, περιμένουμε την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Meeting over. Next: press conference with @eucopresident @JunckerEU @Ahmet_Davutoglu around 15h20
— Preben Aamann (@PrebenEUspox) March 18, 2016
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν, οι «28» έβαζαν τις τελευταίες πινελιές τής συμφωνίας μαζί με τον Νταβούτογλου.
EU28 meeting is over. #EUCO conclusions adopted. Now EU28 meeting with PM @Ahmet_Davutoglu to adopt EU-Turkey statement
— Preben Aamann (@PrebenEUspox) March 18, 2016
Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν για το Προσφυγικό, σύμφωνα και με την πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
#EU–#Turkey Agreement in place. A test of implementation starts on Sunday.#EUCO
— Dalia Grybauskaitė (@Grybauskaite_LT) March 18, 2016
Nωρίτερα, περί συμφωνίας αναφέρθηκε και στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σιπίλα, αλλά και ο ομόλογός του της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα.
Turkki-sopimus hyväksyttiin.
— Juha Sipilä (@juhasipila) March 18, 2016
«Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», τόνισε.
Dohoda s Tureckem schválena. Všichni nelegální migranti, kteří dorazí do Řecka z Turecka počínaje 20.3. budou vráceni zpět! #EUCO
— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) March 18, 2016
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εξετάσει συμβιβαστική πρόταση τεσσάρων σημείων ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι συζητήσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ιστότοπου naftemporiki.gr, Νίκο Μπέλλο, ο οποίος επικαλείται κοινοτικές πηγές, η πρόταση προβλέπει ότι οι επιστροφές των Σύρων που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Κυριακή 20 Μαρτίου και θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους και όχι για τους υφιστάμενους, που θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι να γίνει η μετεγκαταστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη.
Η πρόταση προβλέπει επίσης της επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων.
Σημαντικό στοιχείο είναι και αυτό που αφορά την επίσπευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το άμεσο άνοιγμα το κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός). Το εν λόγω κεφάλαια δεν είναι από εκείνα που έχει μπλοκάρει η Κύπρος, αλλά η Γαλλία οποία θα άρει το βέτο.
Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο – θα σέβεται, δηλαδή, την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου. Στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
Το θρίλερ καλά κρατούσε
Επρεπε να γίνουν 2-3 διακοπές, να υπάρξουν διαρροές, επιβεβαιώσεις και διαψεύσεις για επί μέρους στοιχεία του κειμένου για να αρχίσει και πάλι το τελικό και πιο ουσιαστικό κομμάτι της Συνόδου Κορυφής.
Από τις 14:30 και μετά, οι 28 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στην αίθουσα που πραγματοποιείται η Σύνοδος και συζητούν επί του τελικού κειμένου της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, το οποίο έχει παρουσιαστεί στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Κι όλοι περιμένουν να δουν εάν ο τούρκος πρωθυπουργός θα υπογράψει κι εάν έχει εξουσιοδότηση από τον Ταγίπ Ερντογάν να γυρίσει στην πατρίδα του με το πολυπόθητο για την Ευρώπη deal.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κύπρος είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την άσκηση βέτο. Και η Ελλάδα παραμένει σε ρόλο παρατηρητή, αφού το μόνο που βγαίνει από την Αθήνα είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα για την τελική έκβαση των συζητήσεων, ειδικά μετά την τριμερή που είχε με Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, την Πέμπτη. Το διακύβευμα; Γνωστό και μη εξαιρετέο. Το τι θα γίνει τόσο με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο και με τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, αλλά και η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.
Οπως μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι, το κείμενο που συζητείται έχει μορφή τελεσιγράφου το οποίο λήγει τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Tusk puts text on table for EU28 which Turkey agrees with. Recommends that they agree to it without any changes #eudk #euco
— Tore Keller (@ToreKeller) March 18, 2016
Cut-off day in draft for #EUTurkeyDeal will be this Sunday. Cut-off is midnight between the 20th and 21st of march #euco #eudk
— Tore Keller (@ToreKeller) March 18, 2016
Και τα όσα λέει το κείμενο φαίνεται πως φέρνουν τις απελάσεις από Ελλάδα σε Τουρκία πιο κοντά από ποτέ και το βέτο της Κύπρου επίσης, αφού συζητείται και πάλι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
#EUCO "Revised proposal from Tusk to be discussed with the 28. Includes opening of chapter 33 for Turkey EU membership."
— UDRESCU Maria (@UdrescuMaria) March 18, 2016
Greece to start returning all migrants to Turkey from Sunday (20/3) says senior official. #EUCO
— Rik Winkel (@RikWinkel) March 18, 2016
#Turkey on board with revised agreement. If 28 EU leaders agree on it over lunch it's a deal. #EUCO
— max hofmann (@maxhofmann) March 18, 2016
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε:
«Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία».
Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο προτού προσέλθει το πρωί της Παρασκευής στο ραντεβού με τους ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχος σχολίασε:
The prize of #EU–#Turkey agreement equally high for both sides. So, it's a matter of time.#EUCO
— Dalia Grybauskaitė (@Grybauskaite_LT) March 18, 2016
Λίγο μετά τις 14:30 άρχισε το γεύμα εργασίας μεταξύ όλων των συμμετεχόντων (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 14:00). Και η πλευρά της Κύπρου μιλά για έντονες διεργασίες…
Intense consultations are underway…#EUCO, #EU–#Turkey
— NikosChristodoulides (@Christodulides) March 18, 2016
…ενώ το Βέλγιο στέλνει το δικό του μήνυμα.
Freedom of speech and expression are essential to democracies. Belgium is committed to defend these values at home and abroad #Turkey #EUCO
— Charles Michel (@CharlesMichel) March 18, 2016
Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, Κάμερον και Ραχόι, με τη συζήτηση να αφορά τη Λιβύη και τον βρετανό πρωθυπουργό να ζητά ναυτική δύναμη εκ μέρους της ΕΕ στο Λυβικό Πέλαγος.
#Libya @FedericaMog @David_Cameron @matteorenzi @fhollande @marianorajoy Merkel meeting at the margins of #EUCO pic.twitter.com/JOca9VOK8X
— Sabrina Bellosi (@sabellosi) March 18, 2016
Η Ουγγαρία κλείνει τα κέντρα υποδοχής
Ωστόσο, την ώρα που Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και ΕΕ ετοιμάζονται για το μεγάλο deal, η Ουγγαρία σκληραίνει την στάση της. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει τα κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, κάτι που ερμηνεύεται ως κίνηση που δεν περίμενε κανείς στις Βρυξέλλες. «Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ να κλείσει τα ουγγρικά κέντρα υποδοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν.
Πάντως, η Τουρκία τονίζει πως η συμφωνία δεν είναι μακριά και πως ενδέχεται να επιτευχθεί πριν το βράδυ. Από την πλευρά της, η Αγκυρα ζητά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, με τον Νταβούτογλου να θέλει πιο σαφείς και δεσμευτικές αναφορές, εκ μέρους των Ευρωπαίων, εμμένοντας ταυτόχρονα στο θέμα κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες, καθώς η ευρωπαϊκή πλευρά θέτει σειρά προϋποθέσεων.
#EUCO w/ TR started w/ breakfast. To continue w/ lunch. Look frwd 2 a deal before dinner @Ahmet_Davutoglu @eucopresident @JunckerEU @MinPres
— Turkish Deleg. to EU (@AvbirDT) March 18, 2016
Δείτε αναλυτικά την καταγραφή των γεγονότων για ό,τι συνέβη την Πέμπτη, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου.
#EU official says 28 leaders have agreed text of #Turkey deal close to @DonaldTusk's original text. Up to @Ahmet_Davutoglu to accept.
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) March 17, 2016
Οι 28 φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα κείμενο, το οποίο είναι κοντά σε εκείνο που είχε προτείνει ο Τουσκ.
Οι δυσκολίες στην κατάληξη της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό, ανέβαλαν για την Παρασκευή τις όποιες αποφάσεις. Αρκεί να τις αποδεχτεί και ο Νταβούτογλου, βέβαια. Οι πάντες φοβούνταν ότι το «πρωινό» θα μετατραπεί σε «γεύμα» και όλο απεύχονταν να πάμε σε νέο δείπνο την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε έναν… ενδιαφέροντα διάλογο με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Προέβλεψε ότι είναι εφικτό οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Μέρκελ πήρε την πάσα και τον… «κάρφωσε»: «Αυτό το είχες ξαναπεί στο παρελθόν και τελικά η πρόβλεψη ήταν λάθος!».
Το σχέδιο που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμενόταν κατά πληροφορίες, να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το πρωί της Παρασκευής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τουσκ, τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το σχέδιο προβλέπει μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε υποστήριξη στην Ελλάδα στο τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί και να καταστεί βιώσιμος ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία.
O Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας τουίταρε ότι «Το πρωινό ίσως μετατραπεί σε δείπνο, ωστόσο, όλοι απεύχονται να γίνει δείπνο, αύριο».
Breakfast may turn into lunch but everybody swears it will not turn into dinner tomorrow. #EUCO
— Tomas Prouza (@CZSecStateEU) March 17, 2016
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε για την έκβαση της Συνόδου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν μετατρέψει την Τουρκία σε «ανοιχτή φυλακή προσφύγων». «Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων (της τουρκικής πρότασης)», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός
Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, υπάρχει συνέχεια στις συζητήσεις των ηγετών επί του αναθεωρημένου σχεδίου δήλωσης.
EU leaders now resume talks on revised draft EU-Turkey statement #EUCO
— Preben Aamann (@PrebenEUspox) March 17, 2016
Χωρίς κοινό έδαφος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας
Προτού αρχίσει η Σύνοδος, χαρακτηριστική ήταν η διάσταση απόψεων που αναπόφευκτα παρατηρείτο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και αποτυπωνόταν (και) μέσω της δήλωσης του βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλ Μισέλ, που τόνισε πως «η Τουρκία έχει ζητήσει πολλά, δεν δέχομαι διαπραγματεύσεις που συνιστούν εκβιασμό». Αντίστοιχα, δυσκολίες στο εσωτερικό της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την αποδοχή των όρων που περιλαμβάνει η πρόταση της Αγκυρας, για την επίτευξη συμφωνίας για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα, «έβλεπε» και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Οπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Αγκυρας και πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, συζήτησε για τις δυσκολίες αυτές με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τουρκία. Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί κάποια συμφωνία που, όπως είπε, θα μετατρέπει την Τουρκία σε «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους μετανάστες», πρόσθεσε.
«Να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προσφύγων και η συνοχή της Σένγκεν»
H ασφάλεια των προσφύγων, η συνοχή της Σένγκεν και το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού ονείρου θα πρέπει να διασφαλίζονται στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ, τόνισε σε δήλωσή του, μετά τη Σύνοδο, ότι η διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητεί τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους και να είναι συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Τέλος, επισήμανε ότι «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δε θα πρέπει να συνδεθεί με την προσφυγική κρίση».
Διμερή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ έγινε γνωστό ότι θα είχε πριν από το δείπνο ο Νίκος Αναστασιάδης. Στόχος της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν να μεταπείσει τον πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος παραμένει το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όπως υποστηρίζουν αρκετοί διπλωμάτες.
Το δείπνο εργασίας με θέμα το Προσφυγικό άρχισε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανήρτησε το πολυτελές μενού στο Twitter.
— NikosChristodoulides (@Christodulides) March 17, 2016
Στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του δείπνου η συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Οπως μετέδιδε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής, Ελένη Βαρβιτσιώτη, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, αν δεν λειτουργήσει αυτή η συνεργασία, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν «πολλές Ειδομένες στο ελληνικό έδαφος».
Aν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία “η εναλλακτική είναι πολλες Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος" λέει ευρ. αξιωματούχος #EUCO
— Eleni Varvitsiotis (@Elbarbie) March 17, 2016
Οι πληροφορίες δεν σταμάτησαν καθόλου να διακινούνται στους διαδρόμους της Συνόδου. Για παράδειγμα, από 160 χιλιάδες στους 72 χιλιάδες οι πρόσφυγες που οφείλουν όλες οι χώρες να φιλοξενήσουν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ZDF. Θυμίζουμε πως η συμφωνία του Σεπτεμβρίου ορίζει ότι όλες οι χώρες οφείλουν να φιλοξενήσουν 160 χιλιάδες πρόσφυγες στο σύνολό τους, ανάλογα με ορισμένα κριτήρια.
EU summit: 72.000 is the new 160.000. #EUCO
— Stefan Leifert (@StefanLeifert) March 17, 2016
Η δήλωση Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο
Προσερχόμενος στη Σύνοδο το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Αναμένω μια βιώσιμη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε και να σταματήσουμε τις παράτυπες ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική νομική οδό για τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ουσιαστική αρωγή για την Ελλάδα, καθώς και επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης.
Δείτε τις δηλώσεις του:
Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως είναι «περισσότερο επιφυλακτικός παρά αισιόδοξος» για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τον τερματισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που έχει στόχο να οριστικοποιήσει ένα σχέδιο για το προσφυγικό ζήτημα, ο Τουσκ τόνισε ότι η όποια συμφωνία «πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη, είτε είναι μεγάλα είτε είναι μικρά», κάτι που ερμηνεύεται ως αναφορά στις σοβαρές επιφυλάξεις της Κύπρου για ανταλλάγματα που ζητεί η Αγκυρα. Κι από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως η Κύπρος δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα όσα διαχρονικά ζητά από την Τουρκία. «Είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κύπρου.
Phone call with FYROM President Ivanov on situation of migrants on borders with Greece and need for EU support
— Donald Tusk (@eucopresident) March 17, 2016
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μαρκ Ρούτε, με τον ολλανδό πρωθυπουργό να τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη όλα να γίνουν μέχρι και αύριο το απόγευμα. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ και η Λιθουανία (μέσω της πρωθυπουργού, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε) τονίζει πως η ως τώρα ρητορική για την εν λόγω συμφωνία αγγίζει «τα όρια του Διεθνούς Δικαίου».
Το μήνυμα Σουλτς
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο θέμα της στρατιωτικής λύσης για το Κουρδικό, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ άσκησε κριτική στα 22 κράτη – μέλη που αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση. Παρόμοιο ύφος κράτησε και ο Ντέιβιντ Κάμερον: «Η χώρα μου δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά τη βίζα στους Τούρκους πολίτες», τόνισε προσερχόμενος ο βρετανός πολιτικός.
Ο Αλέξης και οι Σοσιαλιστές
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμμετάσχει στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Με οκτώ προτάσεις η Φώφη
Την ανάγκη να «πάρει επιτέλους αποφάσεις» η Ευρώπη για το Προσφυγικό, επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην προσύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει επιτέλους αποφάσεις. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ντροπή για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε αυτή τη σύνοδο «ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει μία σημαντική ευκαιρία να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και την εθνική γραμμή που χαράξαμε οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από όλα όσα συμφωνήσαμε».
Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες «πιστεύω ότι μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα το πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων» όπως είπε.
Foto familia de líderes @PES_PSE para preparar el importante #EUCO sobre refugiados y acuerdo UE-Turquía. #EUWKeUp pic.twitter.com/2fDQUzzDUT
— Laura Ballarin (@lauballarin) March 17, 2016
Τι μάθαμε για την τριμερή
Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Φρανσουά Ολάντ κατά την τριημερή τους συνάντηση:
- την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή
- την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη
- την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Ε.Ε. και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από Τουρκία προς τα κράτη-μέλη
- την στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας
Παράλληλα με την τριμερή, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες σημαδεύτηκε από έντονο φραστικό επεισόδιο. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Αμεσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε τον λόγο και του είπε τα εξής: «Πώς τολμάς να λες κάτι τέτοιο, όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;». Σύμφωνα με πληροφορίες ο ούγγρος πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ.
O δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, για τις επαφές Νταβούτογλου με Τουσκ και Γιούνκερ.
Once @Ahmet_Davutoglu arrives in #Brussels tonite, he'll meet w/@DonaldTusk & @JunckerEU to see if deal can be reached before Fri session
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) March 17, 2016
Μία αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Eνωσης και Τουρκίας, η οποία θα προβλέπει την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι αναγκαία, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρωθυπουργός – μέσα από τη Σύνοδο.
A credible EU-Turkey agreement is needed that will provide for prompt relocation, resettlement of refugees #EUCO pic.twitter.com/CFx89VASLx
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) March 17, 2016
Οι επαφές είχαν ξεκινήσει προτού ξεκινήσει η Σύνοδος.
Meeting with @eucopresident ahead of start of #EUCO https://t.co/UrblGDj9rM
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) March 17, 2016
Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: «Καλούμε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μοιραστούν την ευθύνη στο Προσφυγικό»
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Μια τόσο τεράστια υπόθεση και τέτοιας κλίμακας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί από μόνον μια χώρα. Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και καλούμε τα κράτη-μέλη να δείξουν ανθρωπιά και να μοιραστούν την ευθύνη της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης».
Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μετά τη συνεδρίασή τους. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρωθυπουργοί των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι σήμερα μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News