Τη λέξη-ταμπού, «Μακεδονία», χρησιμοποίησε για τα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στη συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ – απόσπασμα της οποίας έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Ακολούθησε ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αφού τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και η ΝΔ, ζήτησαν την παραίτηση του κ. Μουζάλα, μολονότι ο τελευταίος ζήτησε δημοσίως συγγνώμη.
Το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στο Mega ο κ. Καμμένος επέμεινε στην απαίτησή του για παραίτηση του κ. Μουζάλα. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε πως ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί και πρόσθεσε ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν γκάφες και όταν γίνονται πληρώνονται».
«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πηγαίνει στη Σύνοδο και να έχουμε τέτοιες δηλώσεις που είναι επιζήμιες», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει μιλήσει λανθασμένα στο παρελθόν και για 150.000 πρόσφυγες που θα φτάσουν στην Ελλάδα και για ενσωμάτωσή τους στον πληθυσμό της χώρας. Σημείωσε δε πως από εδώ και στο εξής θα υπάρχει βίντεο με δήλωση υπουργού ελληνικής κυβέρνησης «που θα αποκαλεί τη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία “Μακεδονία”», γεγονός που θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί το γειτονικό μας κράτος.
Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ότι μίλησε τη νύχτα με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν είχε δει το επίμαχο βίντεο και επιφυλάχθηκε ώστε να ενημερωθεί και να υπάρξει νέα επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Μάλιστα ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι όταν βγήκε η σχετική ανακοίνωση κάλυψης του κ. Μουζάλα από το Μαξίμου ο Πρωθυπουργός δεν είχε καν γνώση του θέματος.
Ο κ. Καμμένος συμπλήρωσε πως επικοινώνησε και με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, στην οποία δήλωσε ότι δεν τον καλύπτει η ανακοίνωση αυτή και συμφώνησαν να περιμένουν την επόμενη κίνηση του κ. Μουζάλα προτού υπάρξει νέα επικοινωνία.
Αυξάνοντας έμμεσα την πίεση προς την κυβερνητική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος είπε ότι έχει συγκαλέσει για το πρωί της Πέμπτης την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και έφερε ως παράδειγμα τις παραιτήσεις που έχουν υποβάλει κατά διαστήματα στελέχη του κόμματός του, όπως ο Παναγιώτης Σγουρίδης και ο Δημήτρης Καμμένος και μάλιστα για ήσσονος σημασίας θέματα.
Λίγο μετά τις 11.30 π.μ. ο κ. Καμμένος διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί εκτάκτως με τον Πρωθυπουργό για το θέμα. Στο μεταξύ ο κ. Μουζάλας είχε ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό τις Βρυξέλλες για μια ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα. «Οι ΑΝΕΛ εμμένουν στη θέση τους και ζητούν παραίτηση Μουζάλα» τόνισε ο υπουργός Αμυνας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Ξεκαθαρίζω ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε αντίθεση με την κυβέρνηση» είπε και συμπλήρωσε: «η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας».
Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι μπορεί να πρόκειται για «λεκτικό ατόπημα» εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι ΑΝΕΛ εμμένουν στις θέσεις τους και ζητούν την παραίτησή του, «τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο ίδιος είπε ότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως κατανοεί την ευαισθησία των ΑΝΕΛ. Παρέπεμψε ωστόσο στην επιστροφή του κ. Μουζάλα από τις Βρυξέλλες. «Από ‘δω και πέρα θα περιμένουμε την επιστροφή Μουζάλα για να ληφθούν οι αποφάσεις» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
Γεροβασίλη: «Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις»
Ενδεικτικό των ενδοκυβερνητικών διεργασιών είναι και το γεγονός ότι η ενημέρωση των δημοσιογράφων από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, μετακινήθηκε από τις 12:00 στις 13:00 της Τετάρτης, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η συνάντηση Καμμένου – Τσίπρα.
Στο briefing η κυρία Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση για το θέμα Μουζάλα. θα ληφθεί μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού». Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μουζάλας παραμένει ως αναπληρωτής υπουργός υπό προθεσμία καθώς οι όποιες αποφάσεις μετατέθηκαν για το Σάββατο. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής και πως δεν έχει υποβάλει παραίτηση ο κ. Μουζάλας.
Η ίδια είχε πει ότι «ο Πρωθυπουργός κατανοεί την ευαισθησία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ελληνικού λαού στο θέμα της ονοματολογίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ωστόσο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά του η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που τείνει να μετατραπεί σε «ανθρωπιστική κρίση».
Μητσοτάκης: «Ή ο Μουζάλας ή ο Καμμένος»
Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και αυτός θέμα παραίτησης Μουζάλα, αλλά προσέθεσε με νόημα πως αν δεν φύγει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα πρέπει να φύγει ο κ. Καμμένος!
«Ο κ. Μουζάλας δεν πρέπει να παραιτηθεί μόνο διότι χρησιμοποίησε τον όρο “Μακεδονία” αλλά και γιατί απέτυχε στη διαχείριση του Προσφυγικού» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ή αυτός ή ο Καμμένος… Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει οριστική απάντηση εντός της ημέρας, δεν μπορεί να σέρνεται άλλο αυτή η υπόθεση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, είχε πει:
«Η ΝΔ χθες έβγαλε μία συγκεκριμένη ανακοίνωση, πολύ προσεκτική. Είπαμε ότι αυτό το οποίο έγινε, ήταν ατόπημα και ο κ. Μουζάλας (το έκανε) και έγινε σε μία πολύ συγκεκριμένη και δύσκολη στιγμή για την χώρα και για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ. Στη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, θεωρήσαμε ότι είναι ατόπημα και είπαμε πρώτοι ότι χθες το βράδυ ο κ. Μουζάλας θα έπρεπε ακόμα και εκείνος να σκεφτεί, συνειδητοποιώντας τη δήλωσή του, ακόμα και την παραίτησή του. Στην πολιτική υπάρχουν λάθη, εγώ δεν θέλω, δεν μπορώ, δεν τολμώ να πιστέψω ότι ο κ. Μουζάλας εννοούσε αυτά τα οποία είπε. Eκανε ένα λάθος, ένα ατόπημα βαρύ. Στην πολιτική, τα λάθη, όταν είναι σοβαρά, έχουν επιπτώσεις. Αυτή είναι η θέση της ΝΔ».
Τι είχε συμβεί όμως;
Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος στο περιστατικό με το πέρασμα προσφύγων στα εδάφη της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε αυτή την ιστορία». Οπως εξήγησε, «το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη δεν μετακινούνται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. «Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρόμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Εχω εδώ την προκήρυξη -το χαρτί που τους μοιράσανε- τους δώσανε, κανονικά, ραντεβού. Η Αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».
Ο χαρακτηρισμός «Μακεδονία» προκάλεσε, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, αίσθηση και αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά», αφού πολλοί ήταν οι χρήστες του Διαδικτύου που έσπευσαν να σχολιάσουν μέσω Twitter τη δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Εντάξει, έκανε ένα λαθάκι ο #mouzalas και αμέσως να πέσουμε να τον φάμε τον άνθρωπο. Αφού τα σαρδάμ είναι έτσι κι αλλιώς γραμμή του κόμματος
— Oceiota (@0ceiota) March 16, 2016
Δεν του ξέφυγε τίποτα του Μουζάλα.Πειράματα είναι αυτά.Το λέει,αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις,σιγά σιγά συνηθίζεται,αν υπάρξουν ζητά συγνώμη
— Pavlos (@PavlosE) March 15, 2016
Βασικά και κύρια, όμως, προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, με μήνυμά του στο Twitter.
Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) March 15, 2016
Αυτό συνέβη παρά τη διορθωτική δήλωση του κ. Μουζάλα στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», όπου παραδέχτηκε το λάθος του κάνοντας λόγο για «γκάφα» και ζητώντας συγγνώμη.
Η θέση του Μαξίμου
Σε σημείωμα που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει γνώση του αιτήματος Καμμένου και καλύπτει πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό. Εκεί, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τη δήλωση ως κάτι που ειπώθηκε «εν τη ρύμη του λόγου» και σημειώνουν ότι είναι «το λιγότερο υπερβολή (…) να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα» σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού. Κάνουν δε λόγο για «επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού» που χειρίζεται την προσφυγική κρίση.
Το σχόλιο του Μαξίμου, πάντως, δεν απευθύνεται στον κ. Καμμένο, αλλά συγκεκριμένα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει από τον κ. Μουζάλα να σκεφτεί ακόμα και την παραίτησή του, μετά το «μεγάλο ατόπημα» στο οποίο υπέπεσε.
Οι άμεσες αιχμές κατά του υπουργού Αμυνας προήλθαν από ξεχωριστές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορώ να διανοηθώ παραίτηση Μουζάλα και δεν νομίζω ότι θα ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό. Πρέπει να κάνει πίσω ο κ. Καμμένος για να μην έχουμε κυβερνητική κρίση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».
Επικριτική στάση, χωρίς να κατονομάζει τον κ. Καμμένο, κράτησε και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στο Twitter, δηλώνοντας ότι το αίτημα της παραίτησης υπονομεύει τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή.
Το αίτημα για παραίτηση παρά τη "συγγνώμη" προκρίνει το κομματικό ακροατήριο υπονομεύοντας τη χώρα ολόκληρη ενόψει της κρίσιμης Συνόδου
— Ρένα Δούρου (@renadourou) March 16, 2016
Μέσω Twitter δήλωσε τη στήριξή του προς τον κ. Μουζάλα και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα από τον Γιάννη Μουζάλα για την προστασία των προσφύγων, τα εθνικά συμφέροντα και την τιμή της Ευρώπης».
Η αντίδραση της ΝΔ
Εντονη, λοιπόν, ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία -με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης- κάλεσε τον κ. Μουζάλα να παραιτηθεί: «Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα», τονίζει, σημειώνοντας: «Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία” Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων». Σύμφωνα με τη ΝΔ, «το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες» και καταλήγει: «Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».
Είναι δυνατόν Υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια; (Μουζάλας στον @skaigr)
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 15, 2016
Το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στο θέμα και μάλιστα ευχήθηκε «να μην κάνει πίσω» ο κ. Καμμένος.
«Δεν αρκεί μία συγγνώμη. Είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός αμφισβητεί τους εθνικούς όρους. Πρέπει να παραιτηθεί γιατί αν δεν παραιτηθεί θα είναι σαν η κυβέρνηση να παραδέχεται τον όρο» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αξιολόγησε ως «σωστή» την αντίδραση του υπουργού Αμυνας, υπογραμμίζοντας παράλληλα με νόημα, «ελπίζω μόνο να μην υποχωρήσει»…
Λοβέρδος: «Παραβίασε εθνική γραμμή δεκαετιών»
Σφοδρή επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος: «Με το ατόπημά του αυτό ο υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Λοβέρδος και συνεχίζει: «Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση».
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες τον στηρίζουν. Τον Καμμένο…
«Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του Mεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και “γκάφες”, ούτε μια φορά», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μουζάλα. «Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι ελληνική, με αποδείξεις. Οσα χρόνια κι αν περάσουν οι Ελληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές», σημειώνει η κυρία Παπαδοπούλου.
«Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο», συμπληρώνει και υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα “Μακεδονία” και την ιστορία μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ενωση Κεντρώων: Να καταδικάσει ο Τσίπρας τα λεγόμενα Μουζάλα
«Ενα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια “Μακεδονία”. Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα”, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πράξη αυτή «είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Ελληνες». Ο κ. Καλλιάνος κάλεσε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Μικροπολιτική καπηλεία
Μέσω Twitter έσπευσε να υπερασπιστεί τον Γιάννη Μουζάλα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική καπηλεία.
Η ΝΔ διασπάστηκε για το όνομα της FYROM κ ο Μητσοτάκης έλεγε "σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει", Τώρα κάνουν μικροπολιτική καπηλεία.Ντροπή!
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) March 15, 2016
Ποτάμι: «Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε»
Το πρωί της Τετάρτης το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στήριξε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Μουζάλα: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα» ανέφερε το Ποτάμι.
Τι λέει ο Παύλος Τσίμας
Από την ραδιοφωνική του εκπομπή στον ΣΚΑΙ έδωσε σήμερα περισσότερες εξηγήσεις ο Παύλος Τσίμας σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τον Γιάννη Μουζάλα. Ο Παύλος Τσίμας ήταν ο δημοσιογράφος που έκανε την συνέντευξη στον αναπληρωτή υπουργό και τόνισε ότι «είχε μπροστά του το φυλλάδιο, το οποίο μοιράστηκε από αγνώστους και από αυτό διάβασε την επίμαχη φράση».
Να σημειωθεί ότι στο φυλλάδιο αυτό γίνεται αναφορά σε «πέρασμα στη Μακεδονία». Ο δημοσιογράφος ανέφερε επίσης ότι στις υπόλοιπες αναφορές του για τη γειτονική χώρα ο υπουργός χρησιμοποίησε το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News