Ο Γιόσιπ Γιόσκα Μπροζ, στα 69 του πλέον, δεν έχει πρόβλημα να αναφέρεται στον παππού του. Δεν αισθάνεται άβολα, δεν κρίνει πως πρέπει να απολογηθεί για όσα έχει κάνει ο προπάτοράς του, που διοίκησε με σιδηρά πυγμή και επί δεκαετίες την ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Βέβαια, και να ήθελε να αποκρύψει την ταυτότητά του, αλλά και το ιστορικό βάρος που κουβαλάει η οικογένειά του, δεν θα ήταν εύκολο. Μπορεί το επώνυμο Μπροζ να μην λέει πολλά στον περισσότερο κόσμο, αν όμως προσθέσει σε αυτό και το προσωνύμιο «Τίτο», τότε το οικογενειακό δέντρο του ανδρός θα ολοκληρωθεί.
Ο εγγονός του Τίτο, Γιόσιπ Γιόσκα, μιλώντας στο σερβικό δίκτυο BIRN, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα καταφέρει να εισέλθει στο κοινοβούλιο ως βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τα τελευταία γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας του δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξεί πως έχει βάσιμες ελπίδες να μπει στη Βουλή.
«Μπαίνω στη Βουλή»
«Μου υποσχέθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι θα με τοποθετήσει ψηλά στην εκλογική λίστα, επομένως προβλέπω πως θα μπω στο κοινοβούλιο. Επίσης, είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι το κόμμα επιστρέφει στις αρχικές αριστερές του θέσεις, όπως αυτές προέκυψαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Τίτο».
Ο Τίτο υπήρξε ο ιδρυτής του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους και ηγέτης της κομμουνιστικής αντίστασης στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Μαζί με τον Νάσερ τον Νεχρού, και τον Μακάριο προώθησε την ιδέα του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
Ο Βάλτερ που έγινε Τίτο
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιόσιπ Μπροζ, αν και οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως Τίτο. Ψευδώνυμο που απέκτησε μετά την ίδρυση του Γενικού Επιτελείου των Λαϊκο-απελευθερωτικών Ομάδων της Γιουγκοσλαβίας (στις 27 Ιουνίου 1941), των οποίων ανέλαβε τη διοίκηση. Ετσι, ο τότε Γιόσιπ Γιόσκα που άκουγε με το κωδικό όνομα «Βάλτερ», μετονομάστηκε εν μια νυκτί σε Τίτο.
Ο εγγονός του Γιόσιπ Μπροζ υπήρχε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 2010, οπότε και επανήλθε στις επάλξεις, γι’ αυτό και τώρα σημειώνει με τον ίδιο στη Βουλή θα ακουστεί ξανά ο αυθεντικός κομμουνιστικός λόγος. «Εάν μπω στη Βουλή, θα παλέψω για την δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση και για καλύτερες ευκαιρίες εργασίας για τους νέους».
Επίσης, θεωρεί πως με αυτόν στις τάξεις του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα καταφέρει να μεγαλώσει τη βάση των ψηφοφόρων του. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μπροζ έχει εγγυηθεί ότι οι ψηφοφόροι του Κομμουνιστικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές θα ταχθούν υπέρ των Σοσιαλιστών μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας του στο ψηφοδέλτιο.
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία προκηρύχθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τις 24 Απριλίου. Την ανακοίνωση για τη συνεργασία του Μπροζ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε την περασμένη Κυριακή ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτς Ντάτσιτς.
Συμβολικός χαρακτήρας
Ο Ντάτσιτς επισήμανε πως αυτή η κίνηση είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα από τη στιγμή που έγινε στη μνήμη του Τίτο, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε στρατηγικές συνεργασίες με το Πράσινο Κόμμα της Σερβίας και με τον κόμμα Ενωμένη Σερβία του επιχειρηματία Ντράγκαν Μάρκοβιτς.
Ο Ντάτσιτς, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, τόνισε πως προβλέπει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές: ‘Το 2014 είχαμε ποσοστό 13,5%, κάτι που σημαίνει ότι μας ψήφισαν 470.000 άνθρωποι. Τώρα πιστεύουμε ότι θα έχουμε πάνω από 500.000 ψήφους». Πάντως, οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν δικαιώνουν την εκτίμησή του.
Το τελευταίο γκάλοπ που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει το κόμμα του Βούτσιτς («Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα) να έχει σαφές και άνετο προβάδισμα, καθώς δείχνει να έχει με το μέρος του το 49% των πολιτών. Την ίδια στιγμή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα βλέπει τις γραμμές του να περιορίζονται στο ισχνό 11,3%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News