Η αλλαγή πορείας της Ζαμάν έγινε με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε και αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Δύο ημέρες μετά την δικαστική απόφαση ορισμού «επιτρόπου» στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, η τουρκική εφημερίδα πέρασε από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση με εγκωμιαστικά άρθρα για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Πρώτο θέμα στην έκδοση της Κυριακής ήταν ένα άρθρο για την παρουσία του προέδρου σε τελετή για την κατασκευή της νέας γέφυρας στο Βόσπορο. Το φύλλο κυκλοφόρησε με μόνο 12 σελίδες, αναφέρει το Reuters, λόγω και της αναστάτωσης με την αλλαγή διεύθυνσης.
Μόνο η ιστοσελίδα μένει ακόμη ένα απομεινάρι της παλιάς γραμμής: μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Μαρτίου η τουρκική έκδοση ήταν ουσιαστικά εκτός αέρα με ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες και η αγγλική έκδοση διατηρούσε την παλιά ειδησεογραφία με τελευταίο ρεπορτάζ το Σάββατο.
Το μήνυμα στην ιστοσελίδα -«ποιοτικό και αμερόληπτο περιεχόμενο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα»- μοιάζει ειρωνικό μετά από όσα συνέβησαν.
«Μέσα σε 48 ώρες η νέα διοίκηση έκανε την εφημερίδα ένα φερέφωνο του καθεστώτος», έγραψε στο Twitter ο Σεβτζί Ακαρτσεσμέ, επικεφαλής της αγγλόφωνης Ζαμάν. Σε ανακοίνωση η εφημερίδα επισήμανε ότι είμαστε στην τελική φάση της προσπάθειας από την κυβερνητική εξουσία να φιμώσουν, να οδηγήσουν στη σιωπή και να απειλήσουν πρόσωπα και θεσμούς που έχουν διαφορετική γνώμη.
Η κυβέρνηση Νταβούτογλου – το καθεστώς Ερντογάν με άλλα λόγια– δεν δείχνει να πτοείται από όσα έχουν να της καταλογίσουν δημοσιογράφοι και φορείς εντός και εκτός της Τουρκίας ακόμα και κυβερνήσεις. Είναι ένα νομικό και όχι πολιτικό ζήτημα αυτό της Ζαμάν, είπε σχετικά ο πρωθυπουργός.
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν καταδικάσει την κίνηση, το ίδιο και η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία. Η Γαλλία τη Δευτέρα δια του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερο έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» των τουρκικών αρχών να κρατικοποιήσουν την Ζαμάν, λέγοντας πως αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες.
«Δεν μπορούμε να θέλουμε να πλησιάσουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να μη σεβόμαστε τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε ο Ερό στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Η Τουρκία παρίσταται τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, αλλά το ζήτημα δεν θα συζητηθεί – οι προτεραιότητες είναι άλλες.
Τα σημάδια, πάντως, για την Ζαμάν ήταν μάλλον εμφανή εδώ και καιρό. Ο Ερντογάν είχε επανειλημμένα αναφέρει στην προσπάθεια του μεγιστάνα και άλλοτε συμμάχου του Φετουλάχ Γκιουλέν να στήσει ένα κράτος εν κράτει στη χώρα κυρίως τοποθετώντας ανθρώπους της επιρροής του στη Δικαιοσύνη και ασκώντας επιρροή από τα μέση ενημέρωσης που κατέχει.
Τον περασμένο Οκτώβριο τοποθετήθηκε επίτροπος στον όμιλο ΜΜΕ Koza İpek που θεωρείται ότι σχετίζεται με τον Γκιουλέν και πριν από δύο εβδομάδες μέσα του ομίλου έκλεισαν. Αλλα δύο αντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά δίκτυα έκλεισαν και αυτά, γράφει η Guardian.
Μετά την απελευθέρωση των δύο διευθυντικών στελεχών της Τζουμχουριέτ πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «δεν αναγνωρίζει και δεν σέβεται» την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που θεωρεί ότι ο Τύπος στη χώρα του είναι από τους πιο ελεύθερους που υπάρχουν, αν και στην κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα η Τουρκία είναι 149η σε 180 χώρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News