Mία αποκάλυψη από « Το Βήμα της Κυριακής» δημιουργεί νέο μέτωπο για την κυβέρνηση. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς εισαγγελέα, την οποία φέρεται να εκβίαζε για την έκβαση συγκεκριμένης υπόθεσης, ζητώντας επίμονα τη δικογραφία. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν φτάσει στη Βουλή, με τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να παίρνει θέση και να δηλώνει… αθώος.
Την ίδια στιγμή, μία έρευνα της ΕΚΤ, μέσω του Γιάννη Στουρνάρα και της Τράπεζας της Ελλάδας, εκθέτουν τον Χρήστο Σπίρτζη, αφού από το Ταμείο Μηχανικών λείπει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο. Κι όλα αυτά, την ώρα που οι αποκαλύψεις συνεχίζονται για τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με επιχειρηματίες και εκδότες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το βασικό θέμα στο «Βήμα της Κυριακής» υπογράφεται από τον Βασίλη Χιώτη και φέρνει στο φως ιδιόχειρο σημείωμα της Γεωργίας Τσατάνη, η οποία καταγγέλλει συνεχείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην άσκηση των καθηκόντων της. Κι όταν λέμε παρεμβάσεις, εννοούμε ακόμη και απειλές κατά της ίδιας και της οικογένειάς της.
Η εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση Βγενόπουλου, η οποία μπήκε στο αρχείο το περασμένο διάστημα, καταγγέλλει πως ο πολιτικός της προϊστάμενος την πίεζε από τον περασμένο Νοέμβριο να εγκαταλείψει την υπόθεση, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει και να εκβιάσει. Αρχικά, η κυρία Τσατάνη εξηγεί πως η υπόθεση της ανατέθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, στο τέλος του 2014, όταν και άρχισαν οι εις βάρος της αναφορές και συκοφαντικές επιθέσεις, μέσω ερωτήσεων βουλευτών στη Βουλή!
Οι μέρες και οι μήνες περνούν. Εχουμε φτάσει στο Φθινόπωρο του 2015, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάθεση της υπόθεσης και είναι η περίοδος που ο Δημήτης Παπαγγελόπουλος μιλά στα κανάλια και αναφέρει πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί δικαστικά πραξικοπήματα». Μετά από αυτή τη δήλωση, η κυρία Τσατάνη ζητά ραντεβού μαζί του.
Ο αναπληρωτής υπουργός φέρεται να έχει πει στο τηλέφωνο στην εισαγγελέα πως η ίδια έχει στα χέρια της ένα απόστημα έτοιμο να σκάσει και πως μπορεί να μην καταφέρει να κάνει… Χριστούγεννα με την οικογένειά της
«Εκ του σύνεγγυς τους εξέθεσα ότι κατά νόμο χειριζόμουν την υπόθεση. Ομως πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία όπως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα», αναφέρει το ιδιόχειρο σημείωμα. Ωστόσο, όπως τονίζει το ενυπόγραφο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», η διαδικασία κρίθηκε νόμιμη και από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή.
Αυτή είναι και η περίοδος που όλα αλλάζουν. «Την 22/11/2015 περί ώραν 11.30 πρωινήν εδέχθην εις το κινητό μου τηλέφωνο δύο τηλεφωνικές κλήσεις από το κινητό τηλέφωνο του αναπληρωτή υπουργού, κατά τη διάρκεια των οποίων μου είπε οτι ήθελε να μου μιλήσει. Η απάντηση μου ήτο ότι ευρισκόμουν καθ’ οδόν προς την οικία μου και ότι εντός ολίγων λεπτών θα ευρισκόμουν εκεί, από όπου και θα του τηλεφωνούσα η ίδια, όπως κι έγινε», αναφέρει το σημείωμα. Η Γεωργία Τσατάνη έχει, ήδη, πει στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο πως δεν προτίθεται να επιστρέψει την υπόθεση, αυτός της έχει πει ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς είναι έτοιμη να ασκήσει ποινικές διώξεις για παρεμφερή υπόθεση και η κυρία Τσατάνη τον ρωτά πώς το ξέρει, αφού η έρευνα είναι μυστική.
Και τότε οι σχέσεις τους φτάνουν σε αδιέξοδο.
Λίγες ημέρες μετά, ο κ. Παπαγγελόπουλος τηλεφωνεί στην Τσατάνη και της αναφέρει «με συμβουλευτικό ύφος» πως πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία που «χειρίζεται παράνομα» γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει εναντίον της άγριος πόλεμος. «Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου… ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου», αναφέρει η ίδια.
Τι απαντά ο Παπαγγελόπουλος
Ουσιαστικά, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν αρνείται τις συζητήσεις που είχε με την Γεωργία Τσατάνη. Ωστόσο, αυτό που αρνείται είναι το ακριβές περιεχόμενό τους. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν έκανε παρέμβαση στην ουσία της υπόθεσης Βγενόπουλου και επιμένει πως όλα αυτά είναι μία προσπάθεια για να πληγεί ο ίδιος και η κυβέρνηση. «Συζητήσαμε πράγματι για τη διαδικασία και της είπα ότι οφείλει να επιστρέψει τη δικογραφία», δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Μάλιστα, υποστηρίζει πως ο ίδιος τη… συμβούλεψε να μη φοβάται, αφού από την πλευρά του δεν ήθελε να συνδέσει το όνομά του με διώξεις συναδέλφων της.
Οσον αφορά το θέμα της δικογραφίας της υπόθεσης Βγενόπουλου και σε ποια χέρια έπρεπε να βρίσκεται; Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραδέχεται πως είπε στην κυρία Τσατάνη ότι «κατά τη γνώμη» του «δεν έπρεπε να αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς»…
Σε νεότερη ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαντά στο δημοσίευμα, τονίζοντας πως «η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της».
Για την ουσία της υπόθεσης αναφέρει ότι έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία τον ενημερώνει. Οπως αναφέρει «την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του».
Ερευνα από την ΕΚΤ και ΤτΕ για μαύρη τρύπα στο ΤΣΜΕΔΕ
Την ίδια ώρα, μία άλλη αποκάλυψη ταράζει τα κυβερνητικά νερά. Ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM δηλαδή, έχει βάλει την Τράπεζα Αττικής στο μικροσκόπιό του, με τις εποπτικές Αρχές να προβληματίζονται για τις υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν για τη συγκεκριμένη τράπεζα. Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσα από επιστολή που τους έχει αποστείλει ο Γιάννης Στουρνάρας. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες που αναφέρουν πως τον έλεγχο στην Τράπεζα Αττικής τον έχουν ζητήσει το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο των Μηχανικών) και το ΤΕΕ (Επιμελητήριο των Μηχανικών). Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι το Ταμείο των Μηχανικών έχει επενδύσει στην τράπεζα 800 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Αν και η συνολική του τοποθέτηση στην τράπεζα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, η αξία της περιουσίας του σήμερα μόλις που ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια…
Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της τράπεζας έχει εμπλοκή στο κύκλωμα εκβιαστών-δημοσιογράφων με τις κρατικές διαφημίσεις.
Το ζήτημα με την εξαΰλωση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ αρχίζει το 2013, όταν οι μεγαλομέτοχοι άλλων τραπεζών δεν συμμετείχαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες έγιναν κατά βάση με χρήματα του ΤΧΣ. Ωστόσο, όσα είδαν οι Eurobank, Alpha Bank και Credit Agricole δεν το είδε το ΤΣΜΕΔΕ και ο βασικός του μέτοχος, το ΤΕΕ. Ποιον είχε πρόεδρο τότε; Τον Χρήστο Σπίρτζη, τον νυν υπουργό Μεταφορών και Δικτύων. Είναι η περίοδος που το ΤΣΜΕΔΕ υπό προεδρίας Σπίρτζη στο ΤΕΕ παίρνει την απόφαση και επενδύει 200 εκατομμύρια στην Τράπεζα Αττικής, την οποία είχε ήδη στηρίξει με άλλα 200 στο παρελθόν. Το σύνολο, 400…
Εν αναμονή, λοιπόν. Εν αναμονή ελέγχων και αποκαλύψεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News