Ο αρχιτεκτονικός μοντερνισμός που συμβόλισε τα τελευταία χρόνια την αλματώδη ανάπτυξη της Λαϊκής Κίνας δεν φαίνεται να αρέσει πια στο καθεστώς του Πεκίνου. Γιατί σύντομα θα απαγορευτεί η κατασκευή των πολύ ψηλών και των εκκεντρικών κτιρίων που φύτρωσαν τις τελευταίες δεκαετίες σαν τα μανιτάρια στην κινεζική επικράτεια.
Σύμφωνα με τη νέα ντιρεκτίβα, τα κτίρια στο εξής θα πρέπει να είναι «οικονομικά, λειτουργικά, ευχάριστα από αισθητικής άποψης και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον» – μια αναγνώριση από το Πεκίνο ότι οι εποχές της οικονομικής έκρηξης και της αλόγιστης σπατάλης πόρων έχουν περάσει.
Και αυτά που είχαν προλάβει να χτιστούν; Αυτά θα μείνουν να συμβολίζουν ένα βραχύβιο αρχιτεκτονικό παρελθόν παρά ένα οικιστικό μέλλον, θα είναι η αρχιτεκτονική αποτύπωση μιας χρονικής στιγμής της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας, που μοιάζει να πέρασε:
Ο Κύκλος Γκουανγκτσού σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Τζόζεφ ντι Πασκουάλε. Με τα 138 μέτρα του, είναι το πιο ψηλό κυκλικό κτίριο στον κόσμο. Εγκαινιάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2013 και είναι η έδρα της μεγαλύτερης αγοράς πλαστικού υλικού.
Το επιβλητικό κτίριο σε σχήμα τσαγιέρας βρίσκεται στο Ουισί, στην επαρχία Γιάνγκσου. Σήμερα φιλοξενεί ένα κέντρο εκθέσεων.
Η έδρα της κρατικής τηλεόρασης της Κίνας (CCTV) βρίσκεται φυσικά στο Πεκίνο. Βραβεύτηκε το 2013 ως κορυφαίο κτίριο από την οργάνωση «Tall Buildings and Urban Habitat».
Το κτίριο της εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία στο Πεκίνο είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο για το φαλλικό σχήμα του. Το ύψος του φτάνει τα 150 μέτρα και βρίσκεται κοντά στο κτίριο της τηλεόρασης.
Το σύμπλεγμα Phoenix Tower στο Ουαχάν είναι ένα μοντέρνο αντίγραφο των δίδυμων πύργων. Οι κινεζικοί πύργοι κατασκευάζονται ακόμη και θα είναι οι πιο ψηλοί στον κόσμο αφού θα φτάσουν τα χίλια μέτρα. Το σχέδιο είναι το γραφείου «Chetwoods Architects».
Η Πύλη της Ανατολής, στην επαρχία του Γιάνγκσου, ολοκληρώθηκε το 2014. Το σχήμα του κτιρίου θυμίζει πόδια ρομπότ.
Το θεαματικό ξενοδοχείο «Sunrise East Kempinski» χτίστηκε στις όχθες της λίμνης Γιάνκι, η οποία απέχει περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα από το Πεκίνο. Ανοιξε τις πόρτες του στα τέλη του 2014.
Αυτό που μοιάζει με πέταλο είναι ένα άλλο ξενοδοχείο, το «Sheraton Hot Spring Resort». Βρίσκεται στη λίμνη Ταϊχού της επαρχίας Χουζχού.
Η πόλη Ορντος στην κινεζική Μογγολία, 500 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, είναι γνωστή και για τα αρχιτεκτονικά διαμάντια του. Ένα από αυτά είναι το Μουσείο του Ορντος. Αναγέρθηκε από το κινεζικό γραφείο MAD Architects και φέρνει στο νου το Γκουγκενχάιμ του Μπιλμπάο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News