Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Μάλλον, κανένα παιδί δεν θα καταφέρει να ψελλίσει: «δικτάτορας». Φευ, ακόμη και οι 12 πιο αιμοσταγείς δικτάτορες που γνώρισε ο κόσμος κατά τον 20ο αιώνα (και όχι μόνο), όταν ήταν νέοι, μάλλον, δεν είχαν σκεφτεί ότι κάποια στιγμή θα έσπερναν τον όλεθρο και τον πόνο. Για αλλού ξεκίνησαν και αλλού το ταραγμένο τους μυαλό τους πήγε.
Η βρετανική εφημερίδα Independent παρουσιάζει τη δουλειά που έκαναν πρώτη φορά οι 12 από τους πλέον σκληρούς δικτάτορες του κόσμου. Η έκπληξη είναι μεγάλη: άπαντες εμφανίζουν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους μια θαυμαστή κανονικότητα. Τίποτα δεν προϊδέαζε ότι θα καταλήξουν να γίνουν θηρία. Κι όμως, έγιναν. Ιδού τα έργα και οι ημέρες ενός εκάστου.
Μπενίτο Μουσολίνι
Σύμφωνα με τα όσα γράφει η Εγκυκλοπαίδεια Britannica, ο Μουσολίνι για ένα μικρό διάστημα ξεκίνησε να εργάζεται ως δάσκαλος, αλλά πολύ σύντομα διαπίστωσε πως αυτή δεν είναι μια δουλειά που του ταίριαζε. Στη συνέχεια έφυγε από την Ιταλία με προορισμό την Ελβετία όπου ακολούθησε διάφορα επαγγέλματα μέχρι τη στιγμή που έγινε γνωστός για τις πολιτικές αναλύσεις του ως δημοσιογράφος.
Κιμ Ιλ Σουνγκ
Από τα μικρά του χρόνια ήταν ενταγμένος στο στρατό και τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ισως είναι από τους λίγους που από νωρίς έδειξε μια τάση προς τη βία και τη διεκδίκηση μέσω των όπλων. Τη δεκαετία του ’30, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ προσχώρησε σε μια ομάδα ανταρτών από την Κορέα που μάχονταν κατά της ιαπωνικής κατοχής. Στη συνέχεια, ως ταγματάρχης, οδήγησε το κορεατικό αντάρτικο στα πεδία μάχης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, υπό τη σκέπη του σοβιετικού στρατού.
Γιόζεφ Στάλιν
Η μητέρα του «πατερούλη» Στάλιν ήταν έντονα θρησκευόμενη και ονειρευόταν να δει τον γιο της να γίνεται ιερέας. Ο μικρός Γιόσεφ ακολούθησε τη Θεολογική Σχολή στην Τιφλίδα, διακρίθηκε στις σπουδές του, αλλά τελικά εγκατέλειψε το σχολείο το 1899. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν οικονομικοί οι λόγοι και άλλες ότι ήταν λόγω των αντι-τσαρικών απόψεών του. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δάσκαλος και γραμματέας στο Αστεροσκοπείο της Τιφλίδας.
Αδόλφος Χίτλερ
Είναι γνωστή η αγάπη που έτρεφε ο Χίτλερ για τις τέχνες και ιδιαιτέρως για τη ζωγραφική. Βέβαια, ο πατέρας του δεν δέχθηκε ποτέ αυτή του την κλίση και αντιδρούσε σθεναρά. Τελικά, ο μετέπειτα Φύρερ εργάστηκε ως απλός εργάτης και ζωγράφος ακουαρέλας στη Βιέννη, αλλά απορρίφθηκε δις από την Ακαδημία Καλών Τεχνών.
Πολ Ποτ
Ο δικτάτορας της Καμπότζης σπούδασε με υποτροφία στο Παρίσι στον τομέα των ηλεκτρονικών, ενώ έδειξε κλίση προς την ιστορία, τη γεωγραφία και τη γαλλική λογοτεχνία. Ωστόσο, αυτό που τον τράβηξε νωρίς ήταν οι επαναστατικές «ασχολίες». Αναγκάστηκε να φύγει από το Παρίσι καθώς έχασε την υποτροφία του. Οταν γύρισε στη χώρα του εργάστηκε ως δάσκαλος σε ιδιωτικό σχολείο.
Ιντι Αμίν
Ο δικτάτορας της Ουγκάντας, Ιντι Αμίν στα νιάτα του ήταν βοηθός μάγειρα, πρωταθλητής πυγμαχίας και ταλαντούχος κολυμβητής. Από το 1946 που εντάχθηκε στην ομάδα τυφεκιοφόρων του βρετανικού αποικιακού στρατού έως το 1960, ασχολήθηκε με διάφορα ετερόκλιτα επαγγέλματα και χόμπι. Κανένα, όμως, δεν τον τράβηξε ιδιαίτερα.
Φρανσουά Ντιβαλιέ
Ο δικτάτορας της Αϊτής αποφοίτησε το 1934 από το Πανεπιστήμιο της Αϊτής με ειδίκευση την Φαρμακευτική. Μέχρι το 1943 εργάστηκε ως μέλος ιατρικού προσωπικού. Εκεί έμαθε πολλά για τον ανθρώπινο πόνο.
Νικολάε Τσαουσέσκου
Τίποτα το φοβερό και τρομερό δεν έχει να επιδείξει η πρότερη ζωή του ρουμάνου δικτάτορα. Ο Τσαουσέσκου έλαβε μόνο μια στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση. Προφανώς δεν του άρεσαν τα γράμματα. Ξεκίνησε να εργάζεται ως μαθητευόμενος τσαγκάρης και μετά έφυγε από το χωριό του για να ακολουθήσει τη γνωστή πορεία.
Φρανσίσκο Φράνκο
Ο δικτάτορας της Ισπανίας εντάχθηκε πολύ νωρίς στο στρατό και το 1915 έγινε ο νεαρότερος αρχηγός του. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Πεζικού στο Τολέδο και έλαβε μέρος στις αποικιακές εκστρατείες των Ισπανών στο Μαρόκο. Πολύ νωρίς κέρδισε τη φήμη του αφοσιωμένου και του προσηλωμένου στο στόχο του.
Ροβεσπιέρος
Ηταν ένας δικηγόρος που αργότερα έγινε και δικαστής. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Brittanica, ο Ροβεσπιέρος δεν γνώρισε ποτέ οικονομικές δυσκολίες καθώς το επάγγελμά του τού πρόσφερε αρκετά χρήματα για να διάγει μια άνετη ζωή.
Αουγκούστο Πινοσέτ
Ο δικτάτορας της Χιλής έδειξε από μικρός την κλίση του: τη στρατιωτική καριέρα. Το 1937 αποφοίτησε ως αξιωματικός πεζικού και αργότερα δίδαξε γεωπολιτική στην Ακαδημία Πολέμου.
Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα
Ο δικτάτορας της Αργεντινής αποφοίτησε το 1944 από το Εθνικό Στρατιωτικό Κολλέγιο και στη συνέχεια εντάχθηκε στο στρατό της χώρας. Το 1973 διορίστηκε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News