Αν και πολύ πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριπτε την πιθανότητα να υπάρξουν αναδρομικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για το 2015, τα πλάνα της κυβέρνησης κινούνται μάλλον σε διαφορετικούς δρόμους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει με τους δανειστές μια νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8%), ενώ υπάρχει πάντα ανοιχτό και το θέμα της παράλληλης αύξησης του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος – ακόμη και στο 60%.
Στο τραπέζι των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στις φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα του 2015, προκειμένου να προκύψουν φέτος έξτρα έσοδα όχι 290 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά σχεδόν τα διπλάσια, 550 εκατ. Κι όλα αυτά για να κλείσει έτσι η ψαλίδα στο δημοσιονομικό κενό.
Οι δανειστές πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η αιτία βρίσκεται στο δημοσιονομικό κενό του 2016, το οποίο «αν δεν κλείσει σε σημαντικό βαθμό μέσω Φορολογικού, θα πρέπει να ψάξουμε άλλα μέτρα» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Και όπως είναι γνωστό, οι επιλογές ισοδυνάμων για την κυβέρνηση έχουν στερέψει εδώ και μήνες.
Επιβάρυνση 70%
Ενδεχόμενη συμφωνία στη βάση των κυβερνητικών προτάσεων θα σήμαινε συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%, κάτι το οποίο συνεχίζουν να απορρίπτουν οι δανειστές αντιπροτείνοντας δραστική μείωση έως και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Αν επικρατήσει η άποψη των δανειστών, το αφορολόγητο από τα 9.550 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση θα μειωνόταν στα 5.000 ευρώ, στη χειρότερη θα εξαφανιζόταν, με μεγάλες επιβαρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η κατάργηση του αφορολογήτου αποτελεί κόκκινη γραμμή και επιμένουν ότι η κατανομή των φορολογικών βαρών αποτελεί πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί.
Συμπληρώνουν μάλιστα ότι τους υπολογισμούς επί της δημοσιονομικής απόδοσης των αλλαγών στο Φορολογικό δεν μπορούν να τους αμφισβητήσουν οι δανειστές, καθώς έγιναν με το ειδικό λογισμικό το οποίο έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών η τεχνική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και το λογισμικό του ΔΝΤ είναι αυτό που βγάζει έξτρα έσοδα 550 εκατ. ευρώ, τα οποία πολύ πιθανόν φέτος θα βγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων.
Ανακατεύεται η τράπουλα
Οι νέες αλλαγές στους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς έρχονται μόλις λίγους μήνες μετά την ακύρωση των ελαφρύνσεων σε σχέση με το 2014 για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι ακυρώθηκε η έκπτωση 30% στους συντελεστές της εισφοράς και παράλληλα επιβλήθηκε ανώτατος συντελεστής 8% (από 2,8%) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, πρόσθετα έσοδα 63 εκατ. το 2015 και 377 εκατ. το 2016, ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Τώρα, η τράπουλα των συντελεστών ανακατεύεται ξανά και στον ανώτατο αναμένεται ακόμη μια αύξηση, στο 10%. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση την κυβερνητική πρόταση, αλλάζει και η δομή της έκτακτης εισφοράς ώστε να επιβάλλεται σε κλιμάκια εισοδήματος και όχι στο σύνολο, με βάση τον υψηλότερο συντελεστή.
Το ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω θα φανεί από την οριστικοποίηση των κλιμακίων. Πάντως, αρμόδιο στέλεχος αναφέρει ότι συνολικά δεν προκύπτουν πρόσθετα έσοδα. Αντίθετα, υποστηρίζει, υπάρχει μικρή απώλεια εσόδων της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ.
Ικανοποιείται όμως η πρόβλεψη του Μνημονίου για ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος καθώς τα νέα κλιμάκια θα συμβαδίζουν – ίσως όχι απόλυτα – με αυτά της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Και κάπως έτσι, ακόμα και για τους πιο δύσπιστους, η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται.
Οι κλίμακες
Οσον αφορά τις φορολογικές κλίμακες, η τελευταία κυβερνητική πρόταση προβλέπει μία κλίμακα για μισθωτούς – συνταξιούχους με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, μία ίδια για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά χωρίς έκπτωση φόρου και μια τρίτη κλίμακα για εισοδήματα από ενοίκια.
Στην ισχύουσα σήμερα κλίμακα μισθωτών οι δύο πρώτοι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι, αλλά ο συντελεστής 42% θα επιβάλλεται πλέον σε εισοδήματα άνω των 30.000 – 35.000 ευρώ (από 42.000 σήμερα). Από αυτό το ύψος εισοδήματος – αν δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές – αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Καθιερώνονται παράλληλα δύο νέα κλιμάκια με συντελεστή 50% άνω των 60.000 ευρώ και 55% ή 60% για άνω των 100.000.
Στα εισοδήματα από ενοίκια ο συντελεστής 11% αυξάνεται σε 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ), ο συντελεστής 33% σε 35% και καθιερώνεται νέος συντελεστής 40%-45% για εισοδήματα άνω των 40.000. Τέλος, ζητούνται έξτρα έσοδα όχι 290 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά σχεδόν τα διπλάσια, 550 εκατ., για να κλείσει έτσι η ψαλίδα στο δημοσιονομικό κενό.
«Μισή» διάψευση Σταθάκη
Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τις βασικές αρχές των προτάσεων μας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο βελτιώσεων.
Την ίδια ώρα διέψευσε τα δημοσιεύματα για αναδρομική έκτακτη εισφορά. Ανέφερε όμως ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς!
Μιλώντας την Πέμπτη στο Mega, σημείωσε ότι τα capital controls θα αρθούν αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και εφόσον τα πράγματα στις τράπεζες βελτιωθούν και δώσουν στοιχεία ότι έχουν αρχίσει οι Eλληνες να επιστρέφουν τα χρήματά τους. Εξετάζεται ωστόσο, όπως αποκάλυψε το θέμα να υπάρξει άμεσα περισσότερη χαλάρωση. Ερωτώμενος για ενδεχόμενες μειώσεις σε συντάξεις, σημείωσε ότι «το σχέδιό μας είναι να μην υπάρξουν μειώσεις ούτε σε κύριες ούτε και σε επικουρικές συντάξεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News