«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ανάγκη τους ήρωες του ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο (τον Τζοβάνι, τον Λουίτζι, την Αντονία ή την Μαργαρίτα) για να προτάξει το θεσμικό τoυ ανάστημα μπροστά στους εξεγερμένους αγρότες. Από τα ενδότερα του κυβερνητικού μηχανισμού βγαίνει μια έντονα αρνητική διάθεση συνδιαλλαγής με τους εκπροσώπους των μπλόκων.
Κάτι που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί μετωπική σύγκρουση, αφ’ ης στιγμής η κυβέρνηση αποφάσισε να σηκώσει το γάντι που πέταξαν οι αγρότες.
Στέλεχος της κυβέρνησης, θέλοντας να καταδείξει τη στάση που θα τηρηθεί από εδώ και πέρα, τόνιζε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε τίποτα για να δώσουμε». Μάλιστα, σκλήραινε ακόμη περισσότερο την κριτική προς τους αγρότες κατηγορώντας τους για εγωιστική συμπεριφορά. Κι όλα αυτά τη στιγμή που κοντοζυγώνει η Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία οι αγρότες έχουν ανακοινώσει την κάθοδό τους στην Αθήνα με τρακτέρ, σκηνές στο Σύνταγμα και έντονη αγωνιστική πρόθεση. Ακόμη και σε αυτό, όμως, το κυβερνητικό επιτελείο αντέδρασε έντονα σημειώνοντας πως τα τρακτέρ δεν θα φτάσουν ποτέ στην Αθήνα.
Οι προτεραιότητες
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, η κυβέρνηση, σε μια βασική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της, δεν έχει τοποθετήσει το αγροτικό ζήτημα ψηλά στη λίστα. Αντιθέτως, θεωρεί ότι το Προσφυγικό και το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι μείζονα ζητήματα που πρέπει να την απασχολήσουν έντονα το προσεχές διάστημα. Για τους αγρότες, αντιθέτως, υπάρχει δυσφορία λόγω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους και της επικείμενης καθόδου τους στην πρωτεύουσα.
Η ανώτατη κυβερνητική πηγή που επικαλούνται Τα Νέα, επισήμανε ότι η πρόταση για το Ασφαλιστικό αφορά όλη την κοινωνία και όχι ειδικά στους αγρότες, τους οποίους μάλιστα «ευνοεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξ αυτού του λόγου, η κυβέρνηση βρίσκει εξαιρετικά εγωιστική τη στάση των αγροτών και την άρνησή τους να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, και τονίζει ότι το Ασφαλιστικό «δεν αφορά μόνο αυτούς αλλά τον άνεργο, τον συνταξιούχο και την κοινωνία. Αυτοί δεν έχουν φωνή;».
Χωρίς τρακτέρ η Αθήνα
Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναμένεται να είναι οι εθνικοί δρόμοι – κυριολεκτικώς. Η κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ τους δεν θα είναι απαρεμπόδιστη. Οι αγρότες έχουν σκοπό να φτάσουν στην Αθήνα με λεωφορεία, αλλά και με έναν αριθμό τρακτέρ και να παραμείνουν στην Πλατεία Συντάγματος τουλάχιστον για δύο ημέρες. Ωστόσο, η πρόθεσή τους βρίσκεται… τοίχο από την κυβέρνηση.
Οι αγρότες έχουν σκοπό να φτάσουν στην Αθήνα με λεωφορεία, αλλά και με έναν αριθμό τρακτέρ και να παραμείνουν στην Πλατεία Συντάγματος τουλάχιστον για δύο ημέρες
Υψηλόβαθμο στέλεχός της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Καθημερινή, σημείωνε πως «οι αγρότες μπορούν να έρθουν με πούλμαν και να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα. Οσοι θέλουν, για όσο θέλουν. Δεν θα επιτραπεί, όμως, να φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα». Οπως όλα δείχνουν, στην κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπουν οποιεσδήποτε σκέψεις για προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου. Είναι ενδεικτική του κλίματος αυτού η άποψη που διατυπώθηκε από την πρωθυπουργική αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν χθες.
Η στάση της Αστυνομίας
Αντίθετη με την παρουσία των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας τάσσεται και η Αστυνομία, τα επιτελικά στελέχη της οποίας σχεδιάζουν ήδη τα μέτρα για τον αποκλεισμό των τρακτέρ εκτός των πυλών της πρωτεύουσας.
Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπουν τα τρακτέρ στην Αθήνα. Θα μπλοκαριστούν εκτός, στους οδικούς άξονες, ενώ δεν θα επιτραπεί να μπουν τρακτέρ στα πλοία από την Κρήτη για τον Πειραιά». Πάντως, η Αστυνομία διατηρούσε επιφυλάξεις και δεν έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των μέτρων για το αγροτικό συλλαλητήριο, καθώς οι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμη πρόταση για τον αριθμό των τρακτέρ ή για την κινητοποίησή τους συνολικά. «Το βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να μπουν τρακτέρ στην Αθήνα», έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Από την μεριά τους, οι αγρότες προσπαθούν να προσεταιριστούν κι άλλες κοινωνικές ομάδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα… κάγκελα με την κυβέρνηση, έτσι ώστε το συλλαλητήριο της Παρασκευής να λάβει έναν ευρύτερο χαρακτήρα.
Την Παρασκευή, το «παρών» στο Σύνταγμα μαζί με τους αγρότες αναμένεται ότι θα δώσουν οι επιστημονικοί φορείς, που επίσης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό αποχωρώντας από τον διάλογο μαζί της. Στο πλευρό των αγροτών συντάσσεται και το ΠΑΜΕ, που οργανώνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή το πρωί του Σαββάτου. Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, «να γίνει μπλόκο στον νόμο – λαιμητόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γεροβασίλη: «Η Τροχαία θα λάβει τα μέτρα της»
Η κυβερνητικό εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, την Τρίτη (σήμερα) στην τακτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτών, αλλά και στην αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση που κατέλθουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.
Συγκεκριμένα, για το Ασφαλιστικό επισήμανε ότι ο αρμόδιος υπουργός τήρησε την δέσμευσή του για βελτιωτική πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για εξαντλητικό διάλογο βρίσκεται στο τραπέζι. «Στόχος μας είναι οι βέλτιστες λύσεις και αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος του αγροτικού κόσμου, που πρέπει να απομονώσει αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα τους», είπε και κατέληξε πως «κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους. Ο διάλογος με τους αγρότες δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση».
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή, υπονόησε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. «Υπάρχουν νόμοι και κανόνες, νομίζω ότι η Τροχαία θα λάβει τα μέτρα της», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της.
Ωστόσο, νωρίτερα σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ΜΑΤ να μην υπακούσουν σε εντολές που θα τους δοθούν, προκειμένου να μπλοκάρουν τους αγρότες.
«Το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών. Είναι παιδιά ηλικίας από 19 έως 27 ετών και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες. Είναι πρόβλημα για τους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με λαϊκές μάζες, οι οποίες έχουν δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάσκας μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News