Πώς μπορεί να μετατραπεί ένας απαγορευμένος καρπός σε… τροφή κοινής χρήσεως, δίχως να χάσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του; Πολλές φορές η απομάγευση οδηγεί και στην αδιαφορία και πλέον ο ιδιοκτήτης του… πιο ανδρικού περιοδικού που κυκλοφόρησε ποτέ στον παγκόσμιο Τύπο (βλ. Playboy), o πολύς Χιου Χέφνερ φλερτάρει βάσικα με την αποτυχία. Η ρηξικέλευθη απόφασή του να ντύσει (ή τουλάχιστον να μην ξαναγυμνώσει εντελώς) τα «κουνελάκια» του, προκάλεσε ουκ ολίγες συζητήσεις στα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Διόλου παράξενο, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα περιοδικό που επηρέασε και επηρεάστηκε για δεκαετίες από την κουλτούρα του σεξ (έτσι όπως αναπτύχθηκε από δεκαετία σε δεκαετία), της ποπ, της μόδας και από την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Τη Δευτέρα παρουσιάζεται στις ΗΠΑ το πρώτο περιοδικό του… μετανεωτερικού Playboy. Ενός περιοδικού που μόνο κατ’ όνομα θα θυμίζει την κλασική του μορφή. Στο εσωτερικό του θα υπάρχουν πολλές γυναίκες, αλλά δεν θα… κυκλοφορούν με αδαμιαία περιβολή. Δεν θα φορούν όλα τα ρούχα τους (για να το πούμε κομψά), αλλά δεν θα επιδεικνύουν και όλα τα κάλλη τους. Στο εξώφυλλο φιλοξενείται μια σέλφι φωτογραφία της Σάρα Μακ Ντάνιελ, ντίβας του Instagram και του Snapchat.
Οπως σημειώνει και η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, το Playboy για πρώτη φορά από το 1953, οπότε και κυκλοφόρησε με «γυμνό» εξώφυλλο, θα πωλείται στα σταντ που τοποθετούνται περιοδικά του «γενικού ενδιαφέροντος» όπως είναι η Vogue και το National Enquirer. Ο 89χρονος Χέφνερ, από την έπαυλή του στο Holmby Hills, φορώντας τις κλασικές μεταξωτές πιτζάμες του, διατείνεται ότι τώρα ήρθε ο καιρός να αλλάξει ρότα το περιοδικό και αναζητήσει νέους αναγνώστες, σε μια εποχή που η οπτική γύρω από το σεξ έχει αλλάξει δραστικά.
Να είναι, άραγε, άλλος ένας νεωτερισμός που θα τον βγάλει μπροστά από τις εξελίξεις; Στη μακρά θητεία του στον περιοδικό Τύπο, ο Χέφνερ έχει αποδειχθεί αρκετά ευπροσάρμοστος και άριστος γνώστης της ψυχοσύνθεσης του μέσου άνδρα – κι όχι μόνο του Αμερικανού.
Ενδιαφέρον έχει η άποψη που κατέθεσε προσφάτως η δημοσιογράφος Σαρλότ Πράουντμαντ στη βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως αυτό που κάνει ο Χέφνερ δεν είναι καμία νίκη των γυναικών έναντι της πορνογραφίας, αλλά μια ευθεία παραδοχή ότι το σεξ στην αγοραία μου μορφή, ήτοι στην απόλυτη αντικειμενικοποίηση του γυναικείου σώματος, είναι πλέον διάχυτο στη δυτική κοινωνία. Η, δε, επικράτηση του ίντερνετ είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, με αποτέλεσμα ο μέσος άνδρας να μην περιμένει από το Playboy να του «υποδείξει» το γυναικείο κάλλος. Ούτε καν να το κάνει θελκτικό μέσα από τις ιλουστρασιόν σελίδες του.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το φαινόμενο και την απόφαση του Χέφνερ σημειώνει πως το όλο θέμα δεν έχει να κάνει το γυμνό, αλλά με τις σημαντικές αλλαγές που έχουν αναπτυχθεί στις σύγχρονες κοινωνίες τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 1953 και το εξώφυλλο με την Μέριλιν Μονρόε, έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα. Από τη θέαση του αποδεκτά ωραίου, έως την πρόσβασή του σε αυτό. Το Playboy έχοντας πάψει πλέον να μπορεί να κινητοποιεί τα ένστικτα των ανδρών, προσπαθεί να συνομιλήσει μαζί τους σε μια πιο επίσημη γλώσσα διατηρώντας της αχλή του παρελθόντος του. Μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να το κάνει…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News