«Εχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις, είτε θα αγοράσουμε κάποιο ελληνικό κανάλι, είτε θα αγοράσουμε μια νέα συχνότητα. Ηδη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είχαμε συνάντηση έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο». Αυτές οι δύο φράσεις που αποδόθηκαν τη Δευτέρα στον τούρκο καναλάρχη Ατζούν Ιλίτζαλι, θολώνουν ακόμα περισσότερο το παιχνίδι με τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, εν μέσω και του νέου αδιεξόδου για τον ορισμό του νέου ΕΣΡ.
Ο Νίκος Βούτσης έσπεσε να διαψεύσει ότι υπάρχει δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης «με οποιονδήποτε, Ελληνα ή ξένο, πόσω μάλλον Τούρκο», αλλά αυτή η δήλωση του Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί διάψευση και των επαφών. Ούτε φυσικά αρκεί για να κατευνάσει τις φωνές της αντιπολίτευσης: «Εάν είναι ακριβή τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει πολλές εξηγήσεις να μας δώσει με κυρίαρχη την εξής. Μέσα σε ποιο θεσμικό πλαίσιο ο πρωθυπουργός Ελλάδας μιλά με ξένους, και ειδικά με τούρκους υπηκόους, όσον αφορά τη χορήγηση αδειών ελληνικών καναλιών;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός επρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Κανείς δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί από επιλογές Πρωθυπουργού και ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτό. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να βγει και να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε καθημερινά προβλήματα με τη γείτονα χώρα, η ενημέρωση να τα καλύπτει πολλές φορές, και εμείς να χαρίσουμε την ενημέρωση στους Τούρκους».
Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε τη συζήτηση του Ιλίτζαλι με τον κ. Τσίπρα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας πως ο τούρκος επιχειρηματίας είχε όντως μιλήσει με τον Πρωθυπουργό στο περιθώριο του φιλικού παιχνιδιού της εθνικής Ελλάδας με την εθνική Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη Ο Ιλίτζαλι είπε τότε στον Πρωθυπουργό ότι ενδιαφέρεται για συχνότητα, και ότι έχει βρει έλληνες συνεταίρους, ωστόσο ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι «θα γίνει διεθνής διαγωνισμός με απολύτως διαφανείς όρους», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Ποιος όμως είναι ο Ιλίτζαλι, ο μεγαλομέτοχος μεταξύ άλλων του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TV8, ο οποίος ξαφνικά ετοιμάζεται να πάρει τηλεοπτική άδεια στην Ελλάδα;
Στον τουρκικό Τύπο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που τον έδειχναν μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου, στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε στις 17 του περασμένου Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος εμφανίζεται να έχει δηλώσει πως ο νέος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα θα λειτουργεί στο πρότυπο του TV8, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στα άμεσα σχέδια του είναι η μετάδοση της εκπομπής «Survivor» στην Ελλάδα.
Το TV8, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός που ξεκίνησε να εκπέμπει το 1999 και από το 2013 ανήκει στον όμιλο Acun Medya του Ατζούν Ιλίτζαλι σε ποσοστό 70%. Αρχικά το κανάλι ήταν ειδησεογραφικό, όμως από το 2003 άλλαξε ύφος και έγινε ψυχαγωγικό.
Γεννημένος στην Ανδριανούπολη, ο 46χρονος Ιλίτζαλι, είναι η ενσάρκωση του «τουρκικού ονείρου» και γέννημα της έκρηξης των μέσων ενημέρωσης: από δημοσιογράφος του αθλητικού ρεπορτάζ μετεξελίχθηκε γρήγορα σε τηλεοπτικό αστέρα για να φθάσει το 2005 να συγκαταλέγεται μεταξύ των προσώπων που δήλωσαν τα υψηλότερα εισοδήματα στην Τουρκία.
Πρώτη του δουλειά στην τηλεόραση ήταν στο δίκτυο Show TV, για το οποίο κάλυπτε το ρεπορτάζ της Μπεσίκτας, μιας από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες της Πόλης. Το 2002 άρχισε να παρουσιάζει τη δική του ψυχαγωγική – ταξιδιωτική εκπομπή η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 2006. Παράλληλα με την εκπομπή, το 2004 ίδρυσε την εταιρεία Acun Medya, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του Show TV την παραγωγή και παρουσίαση παγκοσμίως τηλεοπτικών παιχνιδιών, όπως «Fear Factor«, «Deal», «Τουρκία έχεις ταλέντο» και «Survivor». Μετέφερε επίσης στην τουρκική τηλεόραση την εγχώρια εκδοχή του «Voice» και του «Dancing With the Stars».
Το 2013 απέκτησε το 70% των μετοχών του TV8 και το 40% του καναλιού τηλεοπτικών πωλήσεων Shop90 (πρώην MNG Shop). Παράλληλα ο Ιλίτζαλι εισήλθε στον χώρο του Internet με τον ιστότοπο πωλήσεων ρουχων sekiz.com, αλλά και το σκανδαλοθηρικό acunn.com.
Είναι κάτοχος μεταξύ άλλων ενός ιδιωτικού αεροσκάφους. Το 2013 μάλιστα εμφανίστηκε ως είδηση στον τουρκικό Τύπου ότι πώλησε το αεροσκάφος τύπου Cessna CitationXL που είχε επί δύο χρόνια για να αγοράσει ένα μεγαλύτερο δεκαθέσιο Challenger 300, μοντέλο του 2006. Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, το αεροσκάφο δεν το έχει μόνο για προσωπική χρήση αλλά το βλέπει και ως επένδυση. Μέσω της εταιρείας του Bon Air, το προσφέρει προς ενοικίαση σε επιχειρηματίες.
Το 2005 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους Τούρκους με τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος. Το ίδιο συνέβη και το 2011, με το όνομά του να φιγουράρει στην 62η θέση της σχετικής λίστας. Εχει κάνει δύο γάμους, τον πρώτο το 1988 που διήρκεσε μέχρι το 1993 και τον δεύτερο το 2003, ο οποίος έφθασε το 2010 ως την δικαστική αίθουσα για διαζύγιο, εξαιτίας εξωσυζυγικής σχέσης του ιδίου. Τα δύο μέρη τελικά συμφιλιώθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν το γάμο τους. Στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι η προσωπική του περιουσία την εποχή εκέινη ανερχόταν στα 25 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News