Τα… δόντια τους έδειξαν τα τεχνικά κλιμάκια στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στουπουργείο Εργασίας, παρόντος και του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου. Στο στόχαστρο των τεχνικών κλιμακίων που φαίνεται ότι μπήκαν στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με άγριες διαθέσεις, βρέθηκε η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης, οι καταβαλλόμενες συντάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει η προωθούμενη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια εξέφρασαν τέσσερις δυσκολες και «καυτές» απαιτήσεις.
Η εμμονή των δανειστών για χορήγηση Εθνικής Σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια επαληθεύτηκε για άλλη μία φορά. Κόντρα στην πάγια θέση του υπουργού Εργασίας για χορήγηση των 384 ευρώ σε όλους άνευ κριτηρίων, τα τεχνικά κλιμάκια φαίνεται ότι επιμένουν στην αυστηροποίηση των όρων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν – ακόμη τουλάχιστον – τις προϋποθέσεις χορήγησής της. Απώτερός τους στόχος δεν είναι άλλος από τη μείωση της κρατικής δαπάνης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια άσκησαν πιεστικές ερωτήσεις για το πότε θα αρχίσει να καταβάλλεται η Εθνική Σύνταξη, ζητώντας ουσιάστικα πιο ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Στο τραπέζι μάλιστα των διαπραγματεύσεων, έχει πέσει και η χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης με μίνιμουμ ασφάλισης τα 20 χρόνια αντί τα 15 που ισχύει σήμερα.
Οι θεσμοί εδώ και περίπου ένα μήνα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις απόπειρες της κυβέρνησης να ποσοτικοποιήσει το νομοσχεδίο Κατρούγκαλου. Το κλίμα δε που επικρατεί στην κοινωνία κάθε άλλο παρά διευκολύνει το έργο του υπουργείου Εργασίας
Στο προωθούμενο προσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπονται 10 κλίμακες ποσοστών αναπλήρωσης από 0,8% έως 2%. Τα τεχνικά κλιμάκια ωστόσο φαίνεται να εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις, ζητώντας μείωση των συγκεκριμένων ποσοστών. Επιδίωξη του υπουργείου είναι η σύνταξη να αντιστοιχεί στο 60% με 65% του συντάξιμου μισθού, με τους δανειστές ωστόσο να βάζουν τον πήχη χαμηλότερα, στο 50% με 55% του μισθού. Η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων καλά κρατεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης και αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς πονοκεφάλους του υπουργείου Εργασίας.
Δυσαρεστημένα παρουσιάστηκαν τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Πιθανό σημείο τριβής είναι η περίφημη προσωπική διαφορά, το ποσό δηλαδή που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι να το καταβάλλει στους δικαιούχους, μετονομάζοντάς το σε προσωπική διαφορά έως το τέλος του 2018. Από κει και πέρα, σύμφωνα και με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, το ποσό αυτό θα βαίνει μειούμενο εώς ότου εξισωθούν οι νυν με τις νεες συντάξεις. Σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στη μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς, τότε στο ορίζοντα αρχίζει να διαφαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των κύριων συντάξεων, που αποτελεί και κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.
Οι θεσμοί εδώ και περίπου ένα μήνα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις απόπειρες της κυβέρνησης να ποσοτικοποιήσει το νομοσχεδίο Κατρούγκαλου. Το κλίμα δε που επικρατεί στην κοινωνία κάθε άλλο παρά διευκολύνει το έργο του υπουργείου Εργασίας. Παρά τις δηλώσεις τόσο του υπουργού όσο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι κινητοποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση φαίνεται τελικά ότι δεν έχει την επιθυμητή εφαρμογή στη διαπραγμάτευση. Τα τεχνικά κλιμάκια, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Φρόντισαν με τον πλέον προσφιλή σε αυτούς τρόπο να στρώσουν το… κόκκινο χαλί για την έλευση των δανειστών, την ώρα μάλιστα που η αύξηση των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα δεν έχει πάρει το πράσινο φως του κουαρτέτου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News