Κίνδυνο επαναφοράς της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να φέρουν οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που προκαλεί η προσφυγική κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Οπως τόνισαν πηγές της WSJ στο Βερολίνο, οι μεγάλες πολιτικές πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λόγω της απόφασής της να ακολουθήσει πολιτική ανοιχτών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες, μειώνουν τις δυνατότητές της να συγκρουστεί με τους βουλευτές της για άλλα ζητήματα, όπως η νέα παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αποτρέψει μια νέα ρήξη μέσα από μια σειρά κρίσιμων ραντεβού στο Νταβός. Βέβαια, οι διαφωνίες για την εφαρμογή του προγράμματος απειλούν να αναζωπυρώσουν τους φόβους για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.
Ως παράγοντας-κλειδί υποδεικνύεται το ΔΝΤ το οποίο, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να αξιώνει μείωση των συντάξεων κατά το ένα τρίτο. Ταυτόχρονα, με αιχμή τις σκληρές θέσεις του Ταμείου και την αδύναμη πολιτική θέση της Μέρκελ στη Γερμανία λόγω Προσφυγικού, ο Σόιμπλε φέρεται να αναζητά μια ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ξανά θέμα Grexit.
Ο Σόιμπλε μάς θεωρεί «αδύναμο κρίκο»
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει η WSJ, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τις απόψεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, «θεωρεί εδώ και καιρό ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την οικονομία της χώρας στο αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος όχι μόνον του κοινού νομίσματος, αλλά και σε ό,τι αφορά τους αναγκαίους συνοριακούς ελέγχους για την ανάσχεση των προσφύγων, και θα καλωσόριζε μια νέα συζήτηση περί Grexit μέσα στην τρέχουσα χρονιά».
«Κυρίως», σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «οι εντάσεις στη Γερμανία για την πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες περιορίζουν τις δυνατότητες της καγκελαρίου να υιοθετήσει αντιδημοφιλείς θέσεις και σε άλλα ζητήματα, όπως αυτό της Ελλάδας».
Το ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων – κατά ένα τρίτο
Υπό αυτά τα δεδομένα, η εφημερίδα παρουσιάζει ως καταλυτικό τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2016 για το πλεόνασμα, «θεωρεί ότι οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο». «Σε μια χώρα εξοντωμένη από την ύφεση, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο και να επιβιώσει» τονίζει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας: «Εάν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να μεταπείσει βασικούς παράγοντες των πιστωτών, και κυρίως την Γερμανία, η τελευταία περίοδος της σχετικής ηρεμίας στην ελληνική κρίση χρέους μπορεί να τερματιστεί, όπως φοβούνται ελληνες αξιωματούχοι. «Η νέα καταιγίδα ζυμώνεται», λέει χαρακτηριστικά ένας εκ των εν λόγω αξιωματούχων, που επικαλείται η Wall Street Journal.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News