Ο μικρός Αμάρα είναι από την Νιγηρία και όταν τον είδαμε, δεν έλεγε να αφήσει από το χέρι του την αγαπημένη του κούκλα. Μιλάει ασταμάτητα γαλλικά ενώ δεν σταματάει να κάνει τα δικά του παιχνίδια με τις κοπέλες που τον προσέχουν. Κάποια στιγμή μπαίνει στο δωμάτιο η Μπαράν από τη Ρωσία, βγάζει το μπουφάν της και χώνεται με τα μούτρα στην κούτα με τα παιχνίδια. Δείχνει άνετη σαν να βρίσκεται στο σπίτι της. Όλα αυτά γίνονται το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου σε έναν από τους χώρους του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθηνών που εκείνη τη μέρα διοργανώνει συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυσή του.
Ο χώρος του Κέντρου μοιάζει με ένα μεγάλο ανοιχτό σπίτι ανθρωπιάς. Ο κάθε ένας που θα περάσει την πόρτα του Κέντρου δεν κρίνεται από το χρώμα, την εθνικότητα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι άνθρωποι των οργανώσεων τον καλωσορίζουν και τον ρωτούν για τον τομέα στον οποίο χρειάζεται βοήθεια. Κάθε κατηγορία προβλήματος έχει την δική του πόρτα με ανθρώπους αρμόδιους αλλά και διατεθειμένους να βοηθήσουν.
Η ιστορία έχει ως εξής: Στα τέλη του 2014 το δίκτυο Αλληλεγγύη – Solidarity Now και ο διευθυντής της οργάνωσης Επαμεινώνδας Φαρμάκης, υπό την ασφυκτική πίεση της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, αποφάσισε να έρθει σε επαφή με κάποιες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και να οργανώσει έναν κοινό χώρο που θα παρείχε ολιστική βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη. Λίγο καιρό αργότερα με τη σημαντική βοήθεια του Δήμου Αθηναίων και την οικονομική στήριξη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθηνών ανοίγει τις πύλες του σε έναν ανακαινισμένο χώρο στη διασταύρωση των οδών Δομοκού και Φιλαδελφείας, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης.
Οι φορείς που συμμετέχουν εδώ και έναν χρόνο σε αυτήν την κοινή δράση είναι η οργάνωση ΑΡΣΙΣ, η οργάνωση Praksis, το Δίκτυο Για Τα Δικαιώματα Του Παιδιού, η Ενωση Μαζί για το Παιδί και εσχάτως η Υπηρεσία Ασύλου. Πέντε οργανώσεις που μαζί με τη SolidarityNow παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Οι καρέκλες για τη συνέντευξη Τύπου έχουν τοποθετηθεί. Στον χώρο εκτός από δημοσιογράφους βρίσκονται και εθελοντές των οργανώσεων, εργαζόμενοι αλλά και αρκετοί περαστικοί που κοντοστέκονται για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει στην αίθουσα. «Η ιδέα όσο υλοποιείται αποδεικνύεται λογική και πετυχημένη» δηλώνει αρχικά ο Γιώργος Καραγιάννης, συντονιστής του Κέντρου και συμπληρώνει πως έγινε αποδεκτή στον κόσμο «σαν αποτέλεσμα προσπαθειών των ομάδων που συμμετείχαν σε μια κοινή προσπάθεια». Στην συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης καθιστά σαφές ότι «η κάθε οργάνωση διατήρησε την αυτονομία της ενώ συνέβαλε σημαντικά με τις αρχές που διέπουν τη δράση της, με όλη την εμπειρία αλλά και τα εργαλεία που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια».
Καθώς η εκδήλωση προχωρά, η Ευαγγελία Κοντοδήμα, συντονίστρια της Υπηρεσίας Νομικής Βοήθειας της ΑΡΣΙΣ, τονίζει ότι η συμμετοχή της οργάνωσης στον τομέα των νομικών θεμάτων στο Κέντρο Αλληλεγγύης ήρθε ως απόρροια της επιθυμίας να υποστηριχτούν τα θύματα της κρίσης, τα εμφανή αλλά και όσα εμφανίζονται σαν παράπλευρες απώλειες. «Το αντικείμενο της νομικής βοήθειας» σημειώνει η κυρία Κοντοδήμα, «αφορά την παροχή νομικής συμβουλευτικής αλλά και της δικαστικής εκπροσώπησης, κάτι που πρέπει να τονίσουμε μιας και αυτό είναι από τα λίγα προγράμματα που εκπροσωπεί τον ωφελούμενο ή την ωφελούμενη και στο δικαστήριο, καλύπτοντας σε κάποιες ευάλωτες περιπτώσεις και τα δικαστικά έξοδα». Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Κοντοδήμα, μέσα στο 2015 έχουν επισκεφτεί την υπηρεσία νομικής βοήθειας 2074 άτομα, 1263 υποθέσεις έχει διεκπεραιώσει η νομική υπηρεσία ενώ 632 άτομα έχουν ζητήσει βοήθεια σε ζητήματα φοροτεχνικά.
Η οργάνωση Praksis από την πλευρά της έχει αναλάβει το ιατρικό κομμάτι και το κομμάτι της ανεργίας ευπαθών ομάδων. Συγκεκριμένα, η συντονίστρια προγραμμάτων στη ΜΚΟ Praksis, Ντίνα Βαρδαρομάτη, μας ενημερώνει για το πρόγραμμα MEDICAL SERVICES EXTENDED που αποτελεί προέκταση των Ιατρικών Υπηρεσιών που παρέχονται στο Πολυϊατρείο Αθήνας της Praksis αλλά και το πρόγραμμα EMPLOYABILITY CENTER που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης ανέργων κατά την αναζήτηση εργασίας στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Για τη συγκεκριμένη οργάνωση κύριος στόχος της είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικά ομάδων καθώς και η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
«Ποιά είναι τα πράγματα που σας έχουν συγκινήσει αυτόν τον χρόνο που βρίσκεστε στο Κέντρο της Αθήνας;» ρωτήσαμε την κυρία Βαρδαρομάτη σε έναν διάδρομο μετά το πέρας της εκδήλωσης. «Αμα αφήσουμε στην άκρη τους αριθμούς, που έχουν τη σημασία τους, υπάρχουν και μικρές ιστορίες κάποιων ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερη αξία. Το να υπάρχει για παράδειγμα κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το εισιτήριο του λεωφορείου για να έρθει μέχρι εδώ και καταλήγει να έρχεται με τα πόδια είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε» απάντησε και πρόσθεσε «γι’ αυτό και προσπαθούμε να μη βλέπουμε μόνο τα περιστατικά των ανθρώπων που έρχονται εδώ ως σύμπτωμα». Η συντονίστρια των προγραμμάτων της ΜΚΟ, συμπληρώνει: «Θέλουμε να δούμε και τον λόγο που κάποιος έρχεται εδώ αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ξαναέρθει. Ένα από τα πράγματα που με συγκινούν είναι ότι μέσα από την οργάνωση βρίσκουν δουλειά ‘‘βαριά περιστατικά’’, μπορεί να μιλάμε δηλαδή για μια γυναίκα που είναι άνω των 50, σε μονογονεϊκή οικογένεια, εννιά χρόνια άνεργη που βρήκε δουλειά με ανοιχτό συμβόλαιο. Αυτό έχει τη σημασία του γιατί δεν είναι μόνο ότι βρήκε δουλειά αλλά βγήκε και από την κατάσταση αποκλεισμού που ήταν και μπήκε ξανά στην αγορά εργασίας».
Πίσω στην εκδήλωση, η Κατερίνα Πρέντζα, συντονίστρια του Γραφείου Ειδικών Διαδικασιών στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής δηλώνει πως «αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ασύλου είναι η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας και η παροχή διεθνής προστασίας σε αλλοδαπούς που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω αυξημένου φόβου δίωξης». Η Υπηρεσία Ασύλου στεγάζεται στο Κέντρο Αλληλεγγύης από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σε λιγότερο από δύο μήνες είχε βοηθήσει εκατό άτομα. «Στη διαδικασία χορήγησης ασύλου» επισημαίνει η κυρία Πρέντζα «είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Υπηρεσία όσο και για τους αιτούντες άσυλο και ιδίως τους ευάλωτους, ότι μπορούν να βασίζονται στην άμεση ανταπόκριση των φορέων που συστεγάζονται στο Κέντρο Αλληλεγγύης, για την παροχή ζωτικής ανθρωπιστικής, ιατρικής, ψυχιατρικής και νομικής συνδρομής».
Σειρά παίρνει η Αγγελική Σανδήλου, συντονίστρια του Κέντρου για το Παιδί, ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ που τονίζει ότι οι άνθρωποι της οργάνωσης είναι τυχεροί αφού όπως λέει «καθημερινά δουλεύουμε με τα παιδιά και αυτό μας κάνει να φεύγουμε με ένα χαμόγελο και με μια αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με το πιο αθώο κομμάτι των ευπαθών ομάδων». Η κυρία Σανδήλου μας ενημερώνει και για τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του σταθμού Λαρίσης σε ένα δείγμα 200 παιδιών και 200 γονέων εκ των οποίων ήταν και έλληνες και μετανάστες. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι γονείς δηλώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι υφίστανται ρατσιστικές συμπεριφορές ενώ το σχολικό πλαίσιο έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση τέτοιων πρακτικών. Η παρουσία παιδαγωγού, κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου και η συνδρομή εθελοντών και φίλων του Δικτύου (παιδιάτρου, εκπαιδευτικών, γυναικολόγου, και άλλων) προσφέρει επίσης τη δυνατότητα διεύρυνσης της βασικής καθημερινής υποστήριξης με μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ενημερωτικές συναντήσεις, διανομές τροφίμων, καθώς και άλλες δράσεις.
Από την Ενωση Μαζί για το Παιδί, ο Κωνσταντίνος Ταγκούλης μας λέει λίγα πράγματα για την οργάνωση που φέτος κλείνει 20 χρόνια ζωής. «Η Συμβουλευτική Γραμμή «11525» και το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ενωσης Μαζί για το Παιδί προσφέρουν μέσω εξειδικευμένου προσωπικού δωρεάν υπηρεσίες για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί γονείς και παιδιά με σκοπό την ευαισθητοποίηση, καθοδήγηση και ψυχο-συναισθηματική στήριξη κάθε οικογένειας».
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε με λίγες δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας στο Δήμο Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη που υποστήριξε ότι όταν δόθηκε αυτός ο χώρος στη Solidarity Now και στις συνεργαζόμενες οργανώσεις, ο στόχος ήταν να γίνει το παλιό φρουραρχείο του δήμου, ένα «φρουραρχείο αλληλεγγύης».
Για το 2016 οι οργανώσεις του Κέντρου βάζουν τους δικούς τους στόχους. Όπως ακούσαμε αρκετές φορές σκοπός όλων δεν είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων αλλά να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι δομές που θα οδηγήσουν όλο και λιγότερους ανθρώπους να ανεβούν τις σκάλες στο παλιό φρουραρχείο στη διασταύρωση των οδών Δομοκού και Φιλαδελφείας.
info: Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας λειτουργεί με την οικονομική υποστήριξη του Open Society Fοundations, των EEA Norway Grants και της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και διαχειριστή δωρεάς τη σύμπραξη των PWC Cyprus και First Elements Euroconsultants Ltd. O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός 2009-2014 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ, EEA Grants), ο οποίος είναι και ο βασικός δωρητής του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, αποτελεί την οικονομική συμβολή των τριών Δοτριών Χωρών Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν, για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις δικαιούχες χώρες. Συγκεκριμένα, ο XM ΕΟΧ περιόδου 2009-2014, συνεισφέρει συνολική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 993 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 86 προγραμμάτων σε 16 ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία.
Το ποσό που έχει δεσμευτεί για την Ελλάδα είναι ύψους 63.4 εκατ. ευρώ και οι τομείς προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί είναι, η Προστασία και Διαχείριση του Περιβάλλοντος, η Κλιματική Αλλαγή και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Κοινωνία των Πολιτών, η Ανθρώπινη και Κοινωνική Ανάπτυξη και η Ακαδημαϊκή Έρευνα.
«Αλληλεγγύη – SolidarityNow»
Το SolidarityNow είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2013 στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του ιδρύματος Open Society Foundations (OSF) με κύριο στόχο δράσης την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε όσους πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση. Aπό τον Ιανουάριο του 2014 το πρόγραμμα «Κέντρα Αλληλεγγύης» που βασίζεται στην ιδέα ενός ανοικτού χώρου, ενός πυρήνα που ενισχύει τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό να καλύψει την έλλειψη πρόσβασης των πιο ευάλωτων πληθυσμών της πόλης σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
www.solidaritynow.org | email: [email protected]
Για περισσότερες πληροφορίες
PRAKSIS: Χρυσούλα Πατσού, Υπεύθυνη Τύπου, [email protected]/2105205200, 6947719678
ARSIS: Ευαγγελία Κοντοδήμα, [email protected] /2108257661
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κατερίνα Πρέντζα, [email protected], 210 6988690
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Αγγελική Σανδήλου, [email protected]/ 2108257667
ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Εβίνα Σωτηροπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Digital Media [email protected] 210 74 82 690
αλληλεγγύη-SolidarityNow: Σοφία Ιωάννου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Ανεύρεσης Πόρων, [email protected]/ 2106772500, 6937251997
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News