Τις ημέρες των Χριστουγέννων, το μαρτύριο των μεταναστών που κατάφεραν να φτάσουν στην βόρεια Ευρώπη, συνεχίζεται. Οικογένειες κυρίως από το Αφγανιστάν έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε χειμερινά θέρετρα του σκι στην Λαπωνία. Εκεί οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι -εκτός των άλλων- και με τις ακραίες καιρικές συνθήκες. «Η τελευταία φορά που είδαμε τον ήλιο ήταν πριν ενάμιση μήνα», λέει ο 31 χρονος Χακίμ Ακμπάρι στον Telegraph υποστηρίζοντας ότι έχουν εμφανιστεί και συμπτώματα κατάθλιψης σε πολλούς μετανάστες που ζητούν να μεταφερθούν σε άλλο περιβάλλον.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2015 η μαζική εισροή μεταναστών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και χώρες όπως η Σουηδία καλούνται να εξασφαλίσουν στέγη σε περίπου 170.000 αιτούντες άσυλο. Πριν δύο μήνες, η επιδείνωση του προσφυγικού ζητήματος οδήγησε τους υπεύθυνους στη Σουηδία να αναζητήσουν και, τελικά, να εξασφαλίσουν ορισμένα δωμάτια για περίπου 600 μετανάστες. Τα δωμάτια αυτά ήταν στη ζώνη του Αρκτικού Κύκλου, εκεί δηλαδή όπου επικρατεί δριμύ ψύχος.
«Αυτό τα θέρετρο είναι κλειστό τέτοια εποχή, γι’ αυτό μπορέσαμε να φιλοξενήσουμε τους μετανάστες», εξηγεί ο Σβεν Κούλντκεπ που είναι υπεύθυνος για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο από την πλευρά τους προσπαθούν να στηρίξουν πρόσφυγες και μετανάστες με κάθε τρόπο. Πριν λίγες ημέρες, για παράδειγμα, για να βοηθήσουν τους Αφγανούς να γιορτάσουν την παραδοσιακή τους γιορτή «Γιάλντα», άναψαν φωτιές έξω από το ξενοδοχείο ενώ τους επέτρεψαν να διασκεδάσουν μέχρι το πρωί στην ντίσκο του συγκροτήματος.
Οι καιρικές συνθήκες όμως δεν ευνοούν καθόλου τους ταλαιπωρημένους… περιπατητές. Ειδικά αυτήν την περίοδο που ο υδράργυρος πέφτει συχνά κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τον 19 χρονο Μαρβάν Αρκάβι από τη Συρία, το ξενοδοχείο είναι σαν φυλακή αφού «δύσκολα κάποιος μπορεί να βγει έξω, έστω για μια βόλτα». Κάποιοι μετανάστες πάντως καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγκλιματιστούν στο νέο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ζάκερ Χοσαΐν Ναμπαβί, πρώην πυγμάχος που πλέον ανέλαβε το γυμναστήριο του ξενοδοχείου, διδάσκοντας την «τέχνη» σε μικρά παιδιά από το Αφγανιστάν. Επίσης, κάποιοι ενήλικες παραδίδουν καθημερινά στα μικρά παιδιά, βασικά μαθήματα γραφής και ανάγνωσης.
Αρκετοί μετανάστες μάλιστα, επιβιβάζονται, συχνά στο λεωφορείο και επισκέπτονται την πόλη Κιρούνα. Μένουν εκεί μερικές ώρες και έτσι βλέπουν πως είναι μια μεγάλη πόλη στη Σουηδία και γενικότερα στην Ευρώπη. Ο νεαρός Μαρβάν Αρκάβι υποστήριξε πως ήταν ενθουσιασμένος όταν έφτασε στο νέο του σπίτι. Πλέον, όμως, εξηγεί ότι τα πράγματα βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Υπάρχει ένας άντρας της ασφάλειας που επεμβαίνει σε κάθε ζήτημα, παίρνει συνέχεια τις κάρτες και τις ταυτότητες των μεταναστών». Παράλληλα υποστηρίζει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το προσωπικό του ξενοδοχείου δείχνει αρκετά φοβισμένο και προσθέτει ότι πλέον μόνο τα μικρά παιδιά βγαίνουν έξω για βόλτα.
Τα περισσότερα παράπονα των μεταναστών περιστρέφονται γύρω από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. «Μετά από 10 λεπτά έξω τρέμουμε», λέει ο Χακίμ Ακμπάρι που εξηγεί ότι οι άνθρωποι από τις χώρες της Ασίας δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Οι εκατοντάδες μετανάστες θέλουν να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις στην κεντρική και στη βόρεια Ευρώπη. Είναι άνθρωποι που κατάφεραν να ξεφύγουν από την φρίκη του πολέμου και έχουν ακόμα πολλά ανεπούλωτα τραύματα. «Εδώ είμαστε πλήρως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο Μαρβάν Αρκάβι προσθέτοντας πως «ακόμα και έτσι όμως είναι καλύτερα από τις βόμβες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News