Ανάμεσα στους ποταμούς Χάντσον και Ηστ Ρίβερ, στην όχι και τόσο μακρινή Αμερική, βρίσκεται το σημαντικότερο από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα της Νέας Υόρκης. Το Μανχάταν είναι ένα παγκόσμιο οικονομικό, εμπορικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί τα γραφεία εκατοντάδων εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων. Απέναντι από τον ποταμό Ηστ, στο Μπρούκλιν, οι μεγαλύτερες εταιρείες κάνουν ουρά για να χτίσουν τα γραφεία τους στην περιοχή.
Η φρενήρης ανάπτυξη πολλών πυκνοκατοικημένων δημοτικών διαμερισμάτων της Νέας Υόρκης όμως δεν φαίνεται να προμηνύει ένα «λαμπρό» μέλλον για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, την ίδια ώρα που ο ένας ουρανοξύστης κατασκευάζεται μετά τον άλλον με μεγάλους αρχιτέκτονες (Ραφαέλ Βινιόλι, SHoP, Χέρζογκ κ.α.) να συμμετέχουν στον σχεδιασμό, μια μελέτη του National Geographic φωτίζει μια άλλη πτυχή της πραγματικότητας.
Συγκεκριμένα, το γνωστό περιοδικό υποστηρίζει πως η ανεξέλεγκτη ανέγερση όλο και ψηλότερων κτιρίων επιφυλάσσει ένα ζοφερό μέλλον για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, μέχρι το 2004 στη Νέα Υόρκη υπήρχαν 28 ουρανοξύστες ύψους 213 μέτρων και άνω. Έκτοτε έχουν ανεγερθεί 13, 15 είναι υπό κατασκευή ενώ άλλοι 19 αναμένουν έγκριση. Πολλά από τα θεόρατα κτίρια μάλιστα σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε κοντινά σημεία γύρω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, εμβληματικά κτίρια όπως το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ αλλά και το Κτίριο Κράισλερ, να μπουν στην σκιά των νέων ουρανοξυστών και να βυθιστούν στο σκοτάδι.
Ένα επίσης δυσοίωνο μέλλον προμηνύεται και για την πρωτεύουσα της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Λονδίνο λοιπόν, 230 νέοι ουρανοξύστες ενδέχεται να αναγερθούν «σκεπάζοντας» με δεκάδες ορόφους τον ουρανό της πόλης. Έναν «θλιμμένο» ουρανό που δίνει στο Λονδίνο μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ομορφιά.
Όλα αυτά, σύμφωνα με το National Geographic, δεν θα γίνουν σε μια μακρινή χρονολογία αλλά στο πολύ κοντινό μας, 2020. Σε λιγότερο από 5 χρόνια λοιπόν, μια κλεφτή ματιά στον ουρανό δεν θα είναι πάντα δυνατή ενώ χιλιάδες άνθρωποι θα εργάζονται στη σκιά των πανύψηλων κτιρίων σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου.
Οι πολυεκατομμυριούχοι πάντως δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα από την συγκεκριμένη εξέλιξη αφού τα ρετιρέ των τεράστιων κτιρίων θα αναζητήσουν γρήγορα προνομιούχους αγοραστές. Όσο για τους υπόλοιπους, τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Οι ακτίνες του ηλίου θα σταματούν πάνω στα τεράστια κτίρια ενώ οι εργαζόμενοι θα χάσουν το προνόμιο να απολαμβάνουν την δύση του ηλίου μέσα από ένα φωτεινό γραφείο στο κέντρο της Νέας Υόρκης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News