Με μαχητική διάθεση, αλλά και με αμυντικές τάσεις, η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, με αφορμή το Eurogroup, με σκοπό να κάμψει τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και να επιστρέψει στη βάση της με τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ της πρώτης δόσης.
Εύκολος στόχος; Για τους Ευρωπαίους δανειστές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καν στόχος, από τη στιγμή που η Ελλάδα απέχει αρκετά από το να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να λάβει την οικονομική βοήθεια.
Ναι, άπαντες παραδέχονται πως έχει υπάρξει πρόοδος. Ναι, συμφωνούν πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει. Φευ, δεν είναι όλες και δεν είναι αυτές που θεωρούνται κοινωνικά και πολιτικά «τοξικές». Ήτοι: τα «κόκκινα» δάνεια και ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όσο υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να ανάψει το Eurogroup το «πράσινο» φως και να πιστώσει στους ελληνικούς λογαριασμούς τα χρήματα της πρώτης δόσης.
Ο σκεπτικισμός των Ευρωπαίων εστιάζεται στα μέτρα ίσης αξίας που αναζητεί, αλλά δεν βρίσκει, η ελληνική κυβέρνηση για να διαφύγει από τη δύσκολη συνθήκη που έχει περιέλθει. Αν δεν βρει τα απαραίτητα ισοδύναμα, τότε το ήδη υπάρχον αδιέξοδο θα αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις – με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις τρέχουν και τα χρήματα της πρώτης δόσης είναι ζωτικής σημασίας.
Η ευρύτερη εικόνα είναι ακόμη πιο θολή για τα ελληνικά οικονομικά. Ο διευθυντής της φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, Πασκάλ Σεντ-Αμάνς, μιλώντας στη βρετανική Telegraph, προειδοποιεί την Αθήνα πως «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα ενδημικά φορολογικά προβλήματά της». Για να συμπληρώσει με νόημα: «Οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλες. Υπάρχει θέμα με τη φορολογική διοίκηση και τη δεδομένη απροθυμία των πολιτών να πληρώσουν φόρους με το άλλοθι ότι δεν γνωρίζουν πού θα πάνε τα χρήματα που πρέπει να δώσουν». Ο ίδιος προκρίνει μια και μόνη λύση για να σταματήσει τη φορολογική «αιμορραγία»: να ξεκινήσει μιας εις βάθος αλλαγή στον τρόπο που δαπανώνται τα κρατικά χρήματα.
Πίσω στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ανοίξουν επισήμως οι πύλες του Eurogroup, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για το θέμα της Ελλάδας είναι εξόχως ενδεικτικό. Το EuroWorking Group δεν κατέληξε σε μια τελική πρόταση, επομένως το Eurogroup δεν γίνεται να αλλάξει στάση.
H Wall Street Journal το θεωρεί δεδομένο: οι ΥΠΟΚ της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να πουν «ναι» στην εκταμίευση της δόσης. Τον τόνο δίνουν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, οι οποίοι μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας, θεωρούν πως η απόφαση είναι ειλημμένη. «Το Eurogroup δεν πρόκειται να δώσει τα χρήματα στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξει τέτοια συμφωνία», αναφέρει ο ένας εξ αυτών . Τα πάντα μετατίθενται για την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, τότε που οι αξιωματούχοι των δανειστών θα επανεξετάσουν τα ελληνικά στοιχεία, έτσι ώστε να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στους υπουργούς Οικονομικών να αποφασίσουν, υπό άλλους όρους πλέον, την επόμενη Παρασκευή τι θα κάνουν με την πολύφερνη δόση.
Μπορεί ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, να προσέρχεται στο… κλαμπ των αισιόδοξων και να δηλώνει ότι «η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει σήμερα μια απόφαση και νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό», ωστόσο ο δεύτερος αξιωματούχος που μίλησε στη WS Journal δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις καθυστερήσεις – ιδιαιτέρως στο θέμα των «κόκκινων» δανείων: «Αρχίζει το όλο πράγμα να γίνεται κουραστικό». Ο Μισέλ Σαπέν αντιτείνει ότι δεν πρέπει οι δανειστές να ζητούν από την Ελλάδα να κάνει πράγματα που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στις χώρες τους. «Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα προόδου και έχει προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις. Είναι λίγο παράξενο να της ζητάμε τώρα να κάνει περισσότερα. Προσωπικά πηγαίνω στις Βρυξέλλες με το πνεύμα ότι θα έρθουμε σε συμφωνία. Είναι σημαντικό να γίνει κάτι τέτοιο διότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και να πληρώσει κάποιες τις άμεσες υποχρεώσεις της», συμπλήρωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News