428
| REUTERS/Martin Acosta

Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή: Πρώτη φορά δεύτερος γύρος

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2015, 11:55

Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή: Πρώτη φορά δεύτερος γύρος

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2015, 11:55

Στο δεύτερο γύρο πρόκειται να αναδειχτεί ο πρόεδρος της Αργεντινής, μετά την επικράτηση στις εκλογές της Κυριακής του κεντροαριστερού Ντανιέλ Σιόλι και του κεντροδεξιού Μαουρίτσιο Μάκρι.

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, νικητής αναδείχτηκε ο Σιόλι ο οποίος συγκέντρωσε 36,8% των ψήφων, ενώ ο Μάκρι συγκέντρωσε ένα αναπάντεχα καλό 34,4%. Οι προβλέψεις και τα exit poll έπεσαν (και εδώ) έξω καθώς έδειχναν επικράτηση του Σιόλι με μεγαλύτερη διαφορά. Για την ανάδειξη από τον πρώτο γύρο, σημειώνει το BBC, απαιτούταν τουλάχιστον 45% ή άνω του 40% και διαφορά 10 μονάδων.

Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή θα κριθούν σε δεύτερο γύρο, ο οποίος θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου. Οι προβλέψεις μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν είναι καθόλου εύκολες και πολλά θα κριθούν από το που θα κλίνουν οι ψηφοφόροι του Σέρχιο Μάσα, πρώην υπουργού που αποχώρισε από το κυβερνών κόμμα, και συγκέντρωσε 21,3%.

Ο Σιόλι, κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπούενος Άιρες, ήταν επιλογή της απερχόμενης πρόεδρου Κριστίνα Φερνάντες. Στο πρόγραμμα του υπόσχεται φοροαπαλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες και μείωση του πληθωρισμού που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και πιθανόν να υπερβαίνει το επίσημα μετρημένο 14,5%.

«Ψηφίζουμε σε μια απόλυτα κανονική χώρα», είπε η Φερνάντες κατά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος και επισήμανε ότι σε προηγούμενες αναμετρήσεις οι ψηφοφόροι πήγαιναν στις κάλπες μέσα σε σοβαρή κρίση. Πρόκειται για αποτέλεσμα που θα αλλάξει τη χώρα, είπε αντίθετα ο Μάκρι σε ενθουσιώδεις οπαδούς του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομία, όπως τον υψηλό πληθωρισμό, την μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, αλλά και το ακόμα ανοιχτό ζήτημα της αποπληρωμής των υποχρεώσεων μετά την χρεοκοπία του 2001.

Ο Μάκρι τάσσεται υπέρ του ανοίγματος της οικονομίας και της κατάργησης των συναλλαγματικών περιορισμών που έχουν εφαρμοστεί ενώ θεωρείται φιλικότερος με τις επιχειρήσεις. Ο αντίπαλός του Ντανιέλ Σιόλι είναι, αντίθετα, υπέρ σταδιακών αλλαγών με διατήρηση του κράτους πρόνοιας. Ακόμη, ο Σιόλι μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανησυχία μέρους της κοινής γνώμης για την πιθανή επιστροφή, σε περίπτωση νίκης του Μάκρι, πολιτικών που έφεραν τη χώρα στην καταστροφή του 2001.

Σε κάθε περίπτωση, με την εκλογή του νέου προέδρου θα τελειώσει μια και πλέον δεκαετία επικράτησης στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής του ζεύγους Κίρχνερ-Φερνάντες. Ο Νέστορ Κίρχνερ, που εξελέγη το 2003, πιστώνεται από τους Αργεντινούς με την ανάταξη της οικονομίας και της αυτοπεποίθησης της χώρας μετά την χρεοκοπία του 2001. Στην ίδια γραμμή συνέχισε και η σύζυγός του που εκλέχτηκε το 2007, όταν ο Κίρχνερ, που πέθανε το 2010, δεν μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος.

Η Φερνάντες, που παραδίδει την προεδρία στις 10 Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να διεκδικήσει τρίτη θητεία στις προεδρικές του 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...