«Ζω ανάμεσα στους ανθρώπους μου, είναι η καλύτερη προστασία που υπάρχει. Oταν η Ρωσία προετοίμαζε την εισβολή, ο Πούτιν δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι Ουκρανοί θα υπερασπίζονταν τη χώρα τους με τέτοια αποφασιστικότητα. Οχι μόνο λίγα άτομα, αλλά ολόκληρο το έθνος. Το Κρεμλίνο σίγουρα δεν πίστευε ότι αυτός, για εμάς, θα ήταν ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος – ακριβώς όπως εκείνος που διεξήγαγε η Σοβιετική Ενωση κατά του Χίτλερ. Οι συνεργάτες του Πούτιν δεν γνωρίζουν καθόλου την Ουκρανία. Αλλά έτσι είμαστε εμείς. Με την Ουκρανία στο πλευρό σου, αισθάνεσαι ασφαλής. Αυτή είναι μια αρχή από την οποία πολλοί στη Δύση πρέπει να διδαχθούν».
Αυτά απάντησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ερωτηθείς από την Κάτριν Γκίλμπρετ της γερμανικής Die Ziet ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του ενόψει της επικείμενης ρωσικής εφόρμησης κατά του Κιέβου. Ο πρόεδρος της εμπόλεμης Ουκρανίας αποδέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της γερμανίδας δημοσιογράφου γραπτώς. H επικοινωνία με το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας είναι δυνατή μόνο μέσω WhatsApp καθώς η τηλεφωνική επικοινωνία αποφεύγεται για προφανείς λόγους ασφαλείας. Αλλά όλοι γνωρίζουν πως «η βάση μου είναι στην Ουκρανία, βρίσκομαι στο Κίεβο, δεν είναι μυστικό», επανέλαβε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αποκάλυψε επίσης πως στην Ουκρανία βρίσκεται και η οικογένειά του ενώ σχετικά με την αμερικανική πρόταση περί φυγάδευσής του στο εξωτερικό σημείωσε πως οι Αμερικανοί «με έκριναν λανθασμένα, στέκομαι δίπλα στον λαό μου». Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αναπάντεχος ηγέτης της ουκρανικής αντίστασης κατά των ρώσων εισβολέων κοιμάται ελάχιστες ώρες, πίνει άπειρους καφέδες και δεν σταματά να διαβουλεύεται και να διαπραγματεύεται. «Κάνω ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσω την άμυνα και την ασφάλεια των συμπατριωτών μου», σημείωσε.
Αναφορικά με την φάλαγγα τεθωρακισμένων, πυροβόλων και φορτηγών, μήκους άνω των εξήντα χιλιομέτρων που κατευθύνεται προς το Κίεβο, ο Ζελένσκι υπογράμμισε καταρχάς πως «δεν φοβόμαστε. Εχουμε ήδη αποδείξει στον κόσμο πως ξέρουμε πώς να αμυνόμαστε».
Εστιάζοντας, ωστόσο, στον φόβο υποστήριξε πως «δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να φοβόμαστε αλλά οι πολιτικοί όλου του κόσμου. Θέλω να πω, όλοι αυτοί που σήμερα κοιτάζουν προς την Ουκρανία και διερωτώνται: κινδυνεύει και η χώρα μου να δεχτεί επίθεση; Αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, άλλες χώρες ενδέχεται να αποπειραθούν να το κάνουν στους γείτονές τους. Και για αυτό η υπεράσπιση της Ουκρανίας και η υποστήριξη της Δύσης αποτελούν πραγματικά μια παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο. Ολοι οι εν δυνάμει επιτιθέμενοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν τι τους περιμένει αν τολμήσουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο».
Σχετικά με τις πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξήγησε πως δεν τις θεωρεί επαρκείς: «Εάν ήταν επαρκείς, η επίθεση θα είχε ήδη τερματιστεί. Αλλά συνεχίζουμε να αγοράζουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Δυτικές εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες. Ναι, έχουν επιβληθεί κυρώσεις και σας είμαστε ευγνώμονες. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στόχος μιας επίθεσης που θυμίζει τις χειρότερες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυρώσεις πρέπει να αυστηροποιηθούν περαιτέρω», ανέφερε.
«Οταν μιλάμε για κυρώσεις, πρέπει καταρχάς να διακοπεί η εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων. Να κλείσουν τα λιμάνια σε όλο τον κόσμο για ρωσικά πλοία. Οι μεταφορείς πρέπει να σταματήσουν να αποστέλλουν προς και να παραλαμβάνουν αγαθά από τη Ρωσία. Να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, και εννοώ όλες, καμιάς εξαιρουμένης. Αυτές είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εάν δεν ενεργήσετε τώρα, θα αναγκαστείτε να λάβετε πολύ πιο σκληρά μέτρα για να προστατέψετε τις Δημοκρατίες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και άλλες χώρες του συνορεύουν με τη Ρωσία από πιθανές εισβολές», υποστηρίζει και προειδοποιεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οσον αφορά τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα του, εξακολουθεί να ζητάει από τις χώρες της Δύσης να επιβάλουν μία «ανθρωπιστική» ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. Δεδομένου, ωστόσο, ότι μία τέτοια ενέργεια σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε στο ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ουκρανός πρόεδρος ζητάει από τη Δύση περισσότερη υλική/στρατιωτική βοήθεια. «Δώστε μας μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας και θα φροντίσουμε εμείς τους αιθέρες μας», προτρέπει τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι.
Ούτε η απειλή του Πούτιν περί ξεσπάσματος ενός πυρηνικού πολέμου φοβίζει τον ουκρανό πρόεδρο. Θεωρεί, όπως και οι περισσότεροι στη Δύση, πως δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια μπλόφα γιατί «άλλο είναι να ενεργείς ως εγκληματίας δολοφόνος, άλλο να επιλέγεις την αυτοκτονία. Η χρήση πυρηνικών όπλων έχει ως αποτέλεσμα το τέλος όλων των εμπλεκομένων. Κατά τη γνώμη μου, οι απειλές του Πούτιν είναι σημάδι αδυναμίας. Καταφεύγει στην απειλή των πυρηνικών όπλων επειδή τα σχέδιά του δεν πραγματοποιούνται. Είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία γνωρίζει καλά τις καταστροφικές συνέπειες κάθε απόπειρας χρήσης πυρηνικών όπλων».
Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν θα αντιμετώπιζε ευμενώς τους Ουκρανούς εάν κέρδιζε τον πόλεμό του. «Είναι προφανές, οποιοσδήποτε, όπως οι Ρωσοι, είναι ικανός να βομβαρδίζει νηπιαγωγεία ή να εκτοξεύει πυραύλους Cruise σε σπίτια και κτίρια, είναι επίσης έτοιμος να προβεί στις πιο αποτρόπαιες πράξεις. Μπορεί να αποπειραθεί να εξοντώσει τον πληθυσμό όπως έχει ήδη γίνει σε άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά η Ρωσία δεν θα πετύχει τον στόχο της. Η Ουκρανία, με την υποστήριξη όλου του κόσμου, έχει την απαραίτητη δύναμη ούτως ώστε να αποκρούσει την εισβολή», πιστεύει ακράδαντα ο πρόεδρος της μαχόμενης Ουκρανίας.
Σχετικά με το αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέφερε πως η πατρίδα του «συνδέεται ήδη πολύ στενά με την ΕΕ. Ο λαός μας αγαπά την ελευθερία και τη δημοκρατία. Με την Ουκρανία ως μέλος, η ΕΕ θα αποκτούσε ένα έθνος που παλεύει σκληρά για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και επομένως για την Ευρώπη. Για την Ουκρανία αυτό σηματοδοτεί το τέλος μια πολύ μακριάς πορείας προς την κοινότητα της Ευρώπης, στην οποία ανήκουμε ιστορικά».
Εδειξε να ενοχλείται, ωστόσο, ερωτηθείς εάν αναπολεί την παλιά του ζωή, τα χρόνια που ήταν ένας επιτυχημένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, εάν μετανιώνει που εγκατέλειψε την παλιά του ζωή για να αφοσιωθεί με την πολιτική, καταλήγοντας μέσα σε λίγα χρόνια να φέρει στις πλάτες του τεράστια ευθύνη για το μέλλον της πατρίδας του και όλων των Ουκρανών. «Με συγχωρείτε, αλλά αυτή είναι μια περίεργη ερώτηση. Απλά δεν έχω επιλογή. Πρέπει να αγωνίζεσαι για την ελευθερία. Πάντα. Δεν έχει σημασία ποιος ήμουν ή ποιος είμαι. Πρέπει να είσαι ελεύθερος για να ζουν ελεύθερα τα παιδιά σου και η οικογένειά σου», απάντησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Κίεβο.